Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Ztracený záznam přistání na Měsíci

29.09.2010 22:48

 Dlouho ztracený záznam zachycující Neila Armstronga sestupujícího z modulu Apolla 11 bude promítán poprvé v historii příští týden v Sydney, řekl vyhlášený astronom agentuře AFP.

 

Záznam trvá jen několik minut a je považován za jeden z nejlepších z historického přistání na Měsíci v roce 1969. Film byl však po mnoho let ztracen v archívech a byl velice poškozen, když se ho podařilo nalézt, řekl John Sarkissian. Zachycuje několik prvních minut sestupu Armstronga po žebříku, které byly natočeny v Austrálii, zatímco NASA stále hledala signál. Ukazuje mnohem čistější obraz, než byl původně vysílán do světa. Teleskopy ve vzdálené Austrálii hrály klíčovou roli v misi Apollo 11 včetně poskytnutí televizního signálu, když se Armstrong rozhodl k výstupu dříve, což odsunulo USA za horizont. Sarkissian - historik a astronom na australské straně zodpovědný za rekonstrukci záznamu řekl, že neviděné minuty byly “ nejkvalitnější z Armstrongova sestupu po žebříku.”

 

“ NASA používala signál ze stanice v Goldstone v Kalifornii, která byla špatně nastavena, ale v signálech obdržených stanicemi v Austrálii můžete skutečně Armstronga vidět. V tom co lidé viděli předtím byl sotva vidět, mohli jste vidět něco tmavého, což byla jeho noha.”

 

Část, která má jen několik minut bude promítnuta na slavnostním večeru Australského Geografického magazínu příští středu a bude zde hlavním hostem Buzz Aldrin. 

 

“ Když jsme se doslechli, že zde bude Buzz, řekli jsme si, jaká skvělá příležitost “, řekl Sarkissian.

 

Dodal, že záznam Armstronga, který dříve vidělo jen několik Apollo veteránů a členů astronomické komunity, bude hlavním lákadlem z obnovených a digitalizovaných záznamů, které budou promítány. Byla to dlouhá detektivní práce najít záznam a Sarkissian potvrdil usilovné hledání snímek za snímkem v přenesení černobílého filmu na digitální formát.

 

“ Byl to celkově velmi poškozený pásek se záznamem Armstronga na začátku “ řekl.  “ Digitalizace pásky byl velmi důležitý krok v kontextu historie vesmírných letů, který umožní lepší ochranu a zabezpečení pro případné kopírování v budoucnosti.”

 

 

Zdroj a foto: physorg.com, AFP

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode