Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Ztracený svět na dně jezera Huron

07.02.2012 23:54

 

 

Objev záhadného dřevěného kůlu na dně jezera Huron podněcuje vzrušení mezi americkými a kanadskými vědci, že našli další důkaz o existenci "ztraceného světa" severoamerických lovců jelenů z doby téměř před 10 000 lety.

Vědci věří, že tito lidé - kteří by patřili mezi nejstarší obyvatele kontinentu - měli teritorium podél hřebenu pohoří na hranici dnešních USA a Kanady, který byl nakonec zaplaven stoupající vodou, když roztály ledovce  na konci poslední doby ledové.

Teď asi v hloubce 35 metrů v Lake Huron, “pohoří” Alpeny-Amberley Ridge je pojmenováno po dvouch městech, které označují západní a východní konec 160 km dlouhého a 16 km širokého přírodního útvaru.

Teorie, že hřeben bylo starověké loviště byla poprvé oznámena v roce 2009 po objevu kamenných struktur na dně jezera, které vypadaly, jako by byly vytvořeny lidskou rukou k nahánění jelenů do úzkých koridorů, ideálních pro lovení za pomoci kopí. Tyto typy "naváděcích koridorů” stále používají někteří domorodí lovci v severní Kanadě k jejich snadnějšímu lovení.

Další skupiny balvanů zmapovaných vědci u jezera Huron jsou považovány za jakési "bariéry" skrývající lovce před samotným útokem na migrující jeleny.

Dva metry dlouhý kus dřeva nalezený uprostřed takového kamenného zdiva objevený během letního průzkumu jezera Huron, byl později datován do doby před 8900 lety.

" První věc, které si všimnete je, že má tvar s oblou základnou a špičatým hrotem," uvedl antropolog při University of Michigan John O'Shea v souhrnné zprávě výzkumného týmu. "Je tam také zkosení na jedné straně, které vypadá nepřirozeně, to muselo být vytvořeno uměle. Vypadá to, že to možná bylo použito jako podpěra stanu,  nebo tyč k pověšení masa."

Výzkumný partner a  námořní inženýr Guy Meadows řekl Postmedia News loni v březnu, že skalní útvary jezera Huron představují "nadějné" - ale ne definitivní - důkazy o prastaré lidské přítomnosti, a že tým měl zájem shromáždit více přesvědčivých důkazů.

" Opravdu chceme najít  artefakty a ne jen tyto skalní struktury, které vypadají velmi slibně," řekl tehdy. " Ale oblast je samozřejmě obrovská - je to problém příslovečné jehly v kupě sena."

Velká dřevěná "jehla" se našla loni v létě a stále prochází testy zaměřenými na stanovení, jak přesně byla upravena pravěkými lovci.

Další materiály získané ze dna jezera jsou mezitím analyzovány odborníky, včetně kanadské výzkumnice Lisi Sonnenburgové, paleoekoložky při McMaster University, která se specializuje na studium "microdebitage" -  kamenných nástrojů zanechaných na archeologických místech pradávnými lidmi.

Meadows a O'Shea se spojili s počítačovým odborníkem při  Wayne State University Robertem Reynoldsem k vytvoření 3D virtuálního modelu hřebene - včetně animovaných jelenů pohybujících se koridorem - s cílem identifikovat co nejvíce pravděpodobných cílů na dně jezera k hledání artefaktů.

Na základě geologických údajů, které poskytují obecný přehled topografie podél hřebene asi před 10 000 lety, simulace má umožnit odborníkům "vstup do tohoto světa" a zviditelnit cesty, které by pravděpodobně používali jeleni během své masové migrace.

Simulace, řekl Reynolds loni, měla za cíl pomáhat vědcům zobrazovat místa, kde by staří lovci zřídili pracovní tábory a zaujali pozice v prostoru okolo lovišť k maximalizování jejich loveckých šancí.

Během terénních prací v létě minulého roku byl identifikován pyl borovice a uhlíky  a odebrány vzorky v místě, kde byl objeven kůl.

" Pomalu se vyplňuje obrázek celého prostředí," řekl O'Shea. " Nedaleko toho místa byl močál. Zdá se, že kruh směřující k lidem se zužuje, ale samozřejmě lesní požáry mohly vytvořit uhlí stejně jako oheň při vaření. Musíme tedy počkat na rozbory, abychom si byli jisti, co tu máme."

 

Zdroj: vancouversun.com

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: wikipedia

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode