Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Zarovnání pyramid

26.03.2013 22:22

 

 

Jedním z mnoha úžasných faktů o třech pyramidách v Egyptě, které jsou staré minimálně 5000 let je, že jsou perfektně zarovnány k hlavním světovým stranám. Jak to víme? Většinou proto, že několik lidí je změřilo zhruba před sto lety a dodnes stále opakujeme to, co řekli. Avšak dnes již nemusíme odkazovat na staré a zřejmě nepřesné údaje! Archeologové Clive Ruggles a Erin Nell provedli týdenní průzkum pyramidového komplexu se zaměřením na upřesnění dat zmiňovaných zarovnání pyramid, jejich orientace a také určení nasměrování pokud možno co nejvíce dalších struktur v jejich okolí. K tomu se tým odchýlil od tradiční metody použití rohů budov a namísto toho se zaměřil na sérii bodů podél nejlépe zachovaných částí na každé straně.

 

Výsledky? Nell a Ruggles odhalili, že pyramidy jsou skutečně velice přesně zarovnány se světovými stranami a že existuje jen velice malá odchylka v orientaci mezi spojnicí sever-jih dvou největších pyramid. Strany prostřední pyramidy ještě více dokonale kolmé, než ty u Velké pyramidy. Zřejmě více zajímavý objev je ten, že osa východ-západ obou pyramid je ještě více blíže skutečné “přesnosti” , než ta sever-jih. Mnoho let se spekulovalo, jestli bylo zarovnání pyramid výsledkem pozorování cirkumpolárních hvězd severní oblohy, nebo Slunce ( za použití poledních stínů, nebo vycházejících bodů při rovnodennosti ). Tato debata byla také často součástí spekulace o egyptské kultuře té doby, která byla zaměřena na “sluneční kult”, nebo “hvězdný kult” a možnou změnu z hvězdného na sluneční mezi faraonem Chufu a jeho synem Chafrénem. 

 

Každopádně Nell a Ruggles učinili závěr, že hlavní pyramidy byly pravděpodobně zarovnány pomocí hvězd. Nicméně, také citovali svá data, že “větší kontext souvisejících struktur ukazuje, že orientace východ-západ za pomoci východu Slunce ( v jednom případě ) a západu Slunce mohla být, nebo přímo je, hlavním faktorem ve většině případech.”

 

Více také zde:

https://arxiv.org/abs/1302.5622

 

 

 

Zdroj a foto: dailygrail.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode