Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Záhadné kosti mohou patřit Janu Křtiteli

08.07.2012 19:16

 

Malá hrstka kostí byla nalezena ve starobylém kostele v Bulharsku. Tyto kosti prý mohou patřit Janu Křtiteli, biblické postavě, která měla pokřtít samotného Ježíše. Nikdo si samozřejmě nemůže být jistý tímto objevem, protože se nedochovaly žádné kosti prokazatelně patřící Janu Křtiteli, které by se daly porovnat s nově nalezenými úlomky kostí. Ale sarkofág obsahující tyto kosti byl nalezen v blízkosti druhého, nesoucího jméno sv. Jan (St. John) a sváteční datum 24. červen (nazývaný také Holy Day). Nyní byl proveden odhad stáří kosti pomocí nové radiokarbonové metody datování artefaktů a kostí. Odhad se prováděl na základě kolagenu, nalezeného v jedné z kostí. Nalezené úlomky byly zařazeny do počátku prvního století, což by bylo zcela v souladu s Novým zákonem a židovskou historií života Jana Křtitele.

Získali jsme některá data, která jsou opravdu velmi zajímavá v porovnání se skutečnostmi ze starých textů,“ řekl LiveScience výzkumný pracovník Thomas Higham z University of Oxford. „Ty naznačují, že všechny nalezené kosti jsou lidské a patřily jednomu člověku. Jednalo se o muže. S velmi vysokou pravděpodobností si dovolím tvrdit, že onen muž žil na Blízkém východě, možná v okolí Středozemního moře, kde měl podle dochovaných záznamů žít právě i Jan Křtitel.

Kosti byly nalezeny v roce 2010 bulharskými archeology Kazimírem Popkonstantinovem a Rossinou Kostovovou, když pracovali na vykopávkách starého kostela na ostrově Sveti Ivan, který v doslovném překladu znamená Svatý Jan (St. John). Že by pouhá náhoda? Kostel byl postaven ve dvou etapách v pátém a šestém století. Pod odhaleným oltářem našli archeologové malý mramorový sarkofág, asi 15 centimetrů dlouhý. Uvnitř bylo šest lidských a tři zvířecí kosti. Další den hledači nalezli další podobný „box“ dlouhý již 50 centimetrů. Ten byl vyroben ze sopečné horniny zvané „tuff“. Byl na něm nápis: „Drahý Pane, prosím, pomoz svému služebníkovi Tomášovi“ a spolu s ním i jméno Jana Křtitele a oficiální datum církevního svátku.

K osvětlení příběhu o Tomášovi. Muž jménem Tomáš byl pověřen přinést relikvie, neboli části lidského těla, které patřily právě Janu Křtiteli na tento ostrov. Tam měl také vysvětit nový kostel. Bylo to obvyklé pro dobu čtvrtého a pátého století, kdy bohatí mecenášové platili za nové kostely a jako dárek pro nově sloužící mnichy obtížně sháněli svaté relikvie“. Doplnil pro LiveScience Higham. 

"Můžeme si představit, že stavba tohoto kostela byla založena na základě tohoto velmi důležitého daru, nejspíše od patrona kláštera," řekl Higham.

Kosti uvnitř boxu zahrnovaly článek prstu, zub, část lebky, žebro a loketní kost, nebo spíše paži. Vědci mohli provést odhad stáří pouze z článku prstu, protože radiokarbonová metoda se opírá o organické látky a pouze tato kost z článku prstu měla dostatek kolagenu. Výzkumníci byli schopni zrekonstruovat DNA sekvence celkem ze tří kostí, nicméně, všechny jim ukazovaly na téže osobu – muže ze Středního východu.

Měli jsme obavy, že ostatky by mohly být kontaminovány moderní DNA. Nicméně, v odebraných vzorcích DNA jsme našli vzory prokazatelného poškození, které jsou charakteristické pro staré DNA. To nám dodalo důvěru k těmto výsledkům. Navíc, zdá se málo pravděpodobné, že by všechny tři vzorky přinesly stejné sekvence a ty by měly patřit třem různým lidem,“ řekl ve svém prohlášení Hannes Schroeder, bývalý výzkumník Oxfordské univerzity. Schroeder dodal: „obě tyto skutečnosti naznačují, že postupně odebrané vzorky DNA byly vlastně co do struktury a složení autentické.

Kupodivu ony tři zvířecí kosti v relikviáři (jedna z ovce, jedna z krávy, a jedna z koně) byly všechny asi o 400 let starší než kosti lidské. Zdá se, že všechny kosti pocházejí ze stejné doby a místa. Mohou zde být umístěny jako projev znesvěcení lidských ostatků. Nebo se někdo možná jen snažil, aby tato krabička s kostmi vypadala trochu více působivě. Na každý pád, je to velmi zvláštní,“ řekl Higham.

 

Fotografie nalezených kostí, údajně Jana Křtitele.

 

Historický výzkum oxfordského profesora Georgese Kazana naznačuje, že údajné ostatky Jana Křtitele byly převezeny do Jeruzaléma ve čtvrtém století. Mnoho z těchto artefaktů bylo převáženo mezi Jeruzalémem a starobylým městem Konstantinopol. A možná právě odtamtud byly ostatky darovány klášteru na ostrově Sveti Ivan.

Nic z toho nedokazuje, že kosti patřily historické postavě jménem Jan Křtitel, ale vědci nebyli schopni tuto možnost vyloučit,“ řekl Higham. Jejich studie doposud nebyly publikovány v žádném odborném časopise, ale popis celého výzkumu bude odvysílán v programu televize United Kingdom National Geographic Channel v neděli 17. června. National Geographic financoval tento výzkum.

I když mniši ze Sveti Ivan věřili, že kosti jsou Jana Křtitele, nemusí tomu tak být. Falešné ostatky byly a stále jsou. Je to vcelku běžné. Kupříkladu, nejméně 30 hřebíků, které byly uctívány jako ty, kterými byl přibit Ježíš Kristus na kříž (bibličtí učenci však hovoří pouze o třech nebo čtyřech takovýchto hřebících). Podobně, francouzský teolog Jan Kalvín jednou poznamenal, že pokud by se spojily všechny předpokládané fragmenty z Ježíšova kříže, vyplnily by výtlak celé jedné lodi. Také Johanka z Arku byla předmětem podvodu. Studie z roku 2007 zjistila, že údajné ostatky jejího těla, uloženy v jednom francouzském kostele, ve skutečnosti patří k egyptské mumii. 

Box z ostrova Sveti Ivan není jen relikviář s pozůstatky Jana Křtitele. Pokud výzkumníci dokáží otestovat zbylé kosti, aby řekli, že patřily světci, mohli by tak vystavit více než pádný důkaz pro jejich pravost. Nicméně, pozitivní identifikace zřejmě bude nad jejich možnosti. Myslím, že se tato věc stává v tuto chvíli v uvozovkách nepolapitelnou," řekl Higham.

 

Zdroj: https://www.livescience.com/20975-bones-reliquary-john-baptist.html

Překlad: Marek Pernica

Foto: Oxford University

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode