Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Záhada pohyblivých kamenů v USA vyřešena

03.09.2014 14:37

 

V odlehlé části národního parku Údolí smrti ( Death Valley ) se nacházejí podivné objekty známé jako “ pohyblivé kameny “. Tyto kameny se přemisťují po povrchu jakoby neexistovala gravitace. Víme, že se kameny pohybují ( některé váží až 300kg ), protože za sebou zanechávají rýhu v terénu. Nikdo však nebyl schopen s jistotou určit, co tento pohyb kamenů způsobuje. Až do dnešního dne.

Během let obyčejní lidé a vědci přicházeli s mnoha teoriemi k vysvětlení pohybu kamenů. Někteří tvrdili, že za to může silný vítr, nebo magnetická pole. Jiní obviňovali podvodníky a dokonce i mimozemšťany. Skupina výzkumníků se s těmito vysvětleními nespokojila a v roce 2011 nainstalovala jednotky GPS na 15 kamenů, které byly pak rozmístěny na Racetrack Playa - vyschlé jezero, kde se kameny nacházejí. Poté se jen čekalo, co se stane.

Jeden z odborníků z John Hopkins University, fyzik Dr.Ralph Lorenz nazval akci “ nejnudnější experiment vůbec “. Uplynuly dva roky a dva z jeho spolupracovníků, Richard Norris ( profesor paleobiologie ) a Jim Norris ( inženýr z firmy Interwoof, která sestrojila GPS zařízení ) navštívili oblast a zjistili, že je zatopena vodou. Přesně v ten okamžik se stalo to, že byli svědky fenoménu na vlastní oči.

 

“ Věda někdy obsahuje element štěstí,” řekl Richard Norris v písemném prohlášení. “ Mysleli jsme, že budeme muset čekat 5, nebo 10 let aniž bychom cokoliv zaznamenali, ale trvalo to jen dva roky a čirou náhodou jsme tam zrovna byli a viděli jsme jak se kameny pohybují.”

 

Výzkumníci se usnesli, že kameny se pohybují pouze za velice specifických okolností. Nejprve musí být plocha zaplavena jen do úrovně , aby mohl být spodek kamene obklopen tenkou vrstvou ledu silného jako okenní tabule. Pokud jsou tyto ledové bloky dostatečně velké, stačí jen slabý vítr k uvedení kamene do pohybu. Kámen se poté pohybuje v chaotickém tempu, zastavuje a startuje a občas se jeho směr radikálně mění, podle toho jak se mění směr větru. 

 

“ Poslední předpokládaný pohyb kamenů byl někdy v roce 2006, takže se pohybují jen opravdu jednou za čas,” řekl Lorenz. “ Existuje také důkaz, že četnost pohybu kamenů, což vyžaduje chladné noci, aby se vytvořil led, je zřejmě od sedmdesátých let na ústupu díky klimatickým změnám.”

 

Zdroj a foto: Huffingtonpost.com

Překlad: Michael M.Faitl   

 

 

pozn.redakce: podobná zpráva již proběhla v médiích dříve, ale teprve tentokrát to vypadá, že se konečně podařilo záhadu rozlousknout. Shodou okolností jsem zrovna před pár dny mluvil s jedním člověkem a shodli jsme se na tom, že by přece pomocí dnešních technologií neměl být problém takové místo sledovat 24 hodin denně. Ptali jsme se proč tam nenainstalujou nějaké senzory. A tady to máme, naše přání bylo vyslyšeno. 

 

Mohu osobně potvrdit, že oblast Racetrack Playa je skutečně velice nehostinná, především pak v zimě, kdy teploty opravdu klesají pod bod mrazu a vítr dosahuje rychlosti vychřice. Zažil jsem to několikrát osobně a místo znám dobře. Pravdou také je, že přestože se jedná jinak o velice suchou poušť, občas zde prší a přívalové deště z okolních hor dokážou ve velice krátkém čase zaplavit toto vyschlé jezero, ale i jiná místa v parku. Ze všech teorií, které jsem tedy zatím slyšel mi toto vysvětlení skutečně připadá jako nejvěrohodnější, i když se asi stejně najdou jedinci, kteří namítnou, proč to tedy nenatočili na kameru, když tam byli? Proč jen série fotografií, které se dají lehce zmanipulovat? Nevím, ale pokud nikdo nepřijde s něčím jiným, stejně věrohodným, nebo lépe, považuji tento fenomén za vyřešený.

 

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode