Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Vojničův manuskript datován

22.02.2011 19:57

 

 Badatelům z Arizonské univerzity se podařilo vyřešit jednu z největších záhad artefaktu, který je nazýván “ nejzáhadnější manuskript na světě “. Tým pod vedením Grega Hodginse z oddělení  fyziky při UA zjistil pomocí datování uhlíku, že slavný Vojničův/Voynichův manuskript pochází ze začátku 15.století, což jej posunulo o jedno století dříve, než se dodnes předpokládalo. Zpráva z Arizonské univerzity uvádí, že DaVinciho kód je nic ve srovnání s Vojničovým manuskriptem, který obsahuje mimozemské postavy popsané jazykem, který nikdo není schopen přečíst a který plyne umělecky mezi ilustracemi rostlin, astronomických  diagramů a lidských nákresů. Hodgins je záhadou fascinován:

“ Je to kód, nebo nějaká šifra? Někteří lidé provádějí analýzy použití písmen a slov za pomoci nástrojů, které byly použity pro rozluštění kódů. Nicméně stále na nic nepřišli “.

Ale díky týmu z Arizony bylo alespoň zjištěno stáří manuskriptu. Hodgins cestoval do Yale univerzity a odebral vzorky pergamenu, které přivezl zpět do Tucsonu. Ty byly potom zpracovány pomocí spektrometru, který izoluje těžký izotop uhlíku14, pomocí kterého lze kalkulovat stáří vzorků. 

“ Na tomto způsobu datování pracuje celý systém lidí. Je zapotřebí mnoho zkušeností k stanovení výsledku. Od začátku do konce je potřeba kombinovat archeologické znalosti, biochemické a chemické znalosti, potřebujeme fyziky, inženýry a statistiky. Je to radost pracovat na tomto místě všichni dohromady za jediným cílem, kterým je datum “.

Tým vědců byl schopen určit stáří záhadného dokumentu, který byl nalezen v roce 1912 v truhle s knihami na prodej, někdy do období mezi lety 1404 - 1438. Přestože Hodgins přiznal, že skutečný obsah tohoto dokumentu je mimo jeho znalosti, věří, že to může mít spojitosti s alchymií - činnost, která je opředena tajemstvím. Možná právě proto je kniha očividně zakódována v nečitelném textu.

“ Myslím, že tento manuskript je absolutně fascinující, jako nějaké okno do velmi zajímavé duše “, říká Hodgins. “ Dávat tyto kousky dohromady bylo skvělé. Je to velká skládanka, jako puzzle, které ještě nikdo nesložil...a kdo nemá rád puzzle, že?”

 

 

 

Zdroj: KVOA, uanews.org

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: University of Arizona

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode