Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Vědci potvrdili DNA faraona Tutanchamona

01.08.2011 23:06

 

 

 Podle vědců ze Švýcarska je až 70 procent britských mužů a polovina všech západoevropských geneticky příbuzná s egyptským faraonem Tutanchamonem.

 

Vědci z Curychu na DNA centru iGENEA rekonstruovali DNA profil chlapce faraona, který nastoupil na trůn ve věku devíti let, jeho otce Achnatona a dědečka Amenhotepa III, na základě filmu, který byl natočen pro Discovery Channel. Výsledky prokázaly, že král Tutanchamon patří do skupiny genetických profilů, známých jako haploskupina R1b1a2, do které patří více než 50 procent všech lidí v západní Evropě, což znamená, že mají společného předka. Podle iGENEA je mezi moderními egypťany kontingent této haploskupiny nižší než 1 %.

"Bylo velice zajímavé zjistit, že patřil ke genetické skupině v Evropě – v Egyptě bylo mnoho možných skupin, kam se mohl zařadit " řekl Roman Scholz, ředitel centra iGENEA.

 

Kolem 70 procent španělských a 60 procent francouzských mužů patří také do genetické skupiny faraona, který vládl Egyptu před více než 3000 lety.

 

" Myslíme, že společný předek žil na Kavkaze před 9,500 lety," řekl Scholz Reuters.

 

iGENEA odhaduje, že k nejstarší migraci haploskupiny R1b1a2 do Evropy došlo s šířením zemědělství v roce 7 000 př.n.l. Nicméně genetici si nebyli jisti, jak Tutanchamonova otcovská linie přišla do Egypta ze svého regionu původu. Centrum iGENEA dnes pomocí DNA testů hledá nejbližšího příbuzného krále Tutanchamona.

 

" Nabídka byla zveřejněna zatím pouze tři dny, ale už jsme  zaregistrovali mnoho zájmu," řekl Scholz Reuters.

 

Zdroj: Reuters

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: google


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode