Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

V Peru objeveny mumie neznámé kultury

07.07.2014 12:41

 

Tým archeologů z univerzit v Polsku, Peru a Kolumbii objevil 150 mumií v poušti Atacama, které patří neznámé kultuře, o 500 let starší, než civilizace z Tiwanaku, nebo kultura Inků. Těla byla mumifikována přírodní cestou, protože byla pochována přímo v písku bez kamenných hrobů, zabalena do bavlněných roušek, rybářských sítí a rákosových rohoží. Analýza ukázala, že nejstarší pocházejí z 4.století n.l. a nejmladší ze 7.století. Tiwanaku civilizace existovala prvděpodobně v období mezi 500- 1000 n.l. a pokrývala území dnešního Peru a Chile. Tým zkoumal deltu řeky Tambo v rámci Projektu Tambo od roku 2008. Ta se nachází v severním regionu pouště Atacama a první mumie byly objeveny v roce 2012, ale trvalo to až do března 2014, než došlo k významějším objevům. Archeologové našli kromě mumií také mnoho pohřebních objektů jako luky a šípy, nástroje, šperky vyrobené z tumbagy ( směs zlata a mědi ), a krásnou nepoškozenou keramiku. Podle vedoucího projektu profesora Józefa Szykulského z polské univezity Wroclaw patří mumie prakticky neznámé kultuře a luky jsou nejzajímavějším nálezem, který symbolizuje sílu, což může znamenat, že lidé u řeky Tambo byli šlechtou, nebo elitou své civilizace.

“ Luky jsou velice ojedinělým nálezem v oblasti Peru. Známe je však více z míst jako je jih Chile, nebo Amazonie. Situace vyžaduje další zkoumání,” řekl Szykulski IBTimes UK.

 

V jednom hrobu tým nalezl dokonce pozůstatky lamy, což znamená, že zvíře bylo přivedeno do regionu mnohem dříve, než jsme si mysleli.

 

“ Nálezy lamy jsou celkem běžné v předkolumbovských kulturách,” řekl Szykulski. “ Naučili jsme se hodně o těchto lidech, jaké nástroje používali, například rybářské síte a košíky, jaké byly jejich aktivity, tedy zemědělství a rybolov, jak se oblékali, jaké šperky používali a také jak měli upravené vlasy.”

 

Polští archeologové se budou vracet do Peru v říjnu a budou provádět další exkavace jak na pohřebišti, kde byly nalezeny neznámé mumie a také na přilehlém pohřebišti, kde pozůstatky náleží kultuře Tiwanaku. Doposud se věřilo, že lidé Tiwanaku necestovali takto daleko až do delty Tambo a objev těchto pohřebišť pomůže k pochopení předkolumbovské civilizace v Peru. Projekt Tambo je společným úsilím Univerzity Wroclaw, Univerzity Štětín, Univerity Poznan, Univerzity Silesia, Archeologického muzea Glogów, Universidad Católica de Santa Maria v Arequipa, Universidad Central v Bogotě a Jagelonské univerzity a univerzity v Lodži.

 

Zdroj a foto: chauvetdreams.co.uk

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

pozn.red.: toto je velice zajímavý nález, i když jako vždy zprávy jsou kusé, nepříliš podrobné a jako vždy zahrnují podivné spekulace ( Tiwanaku culture is believed to have existed between 500AD - 1000AD ).Bohužel se to již stalo tradicí ze strany archeologů, anebo je to úmyslná praktika médií. Až na konci článku je popsáno, že došlo vlastně k objevení dvou různých pohřebišť. Jedno kompletně neznámé kultury a druhé kultury Tiwanaku, o které toho také příliš nevíme. Na jedné z fotografií je naprosto jasně vidět mumie s deformovanou protáhlou lebkou jak je známe z Paracasu. Nikde ani zmínka jestli se jedná o pouze jeden exemplář, nebo jich tam je více. Je pochopitelné, že ve většině případech se archeologové snaží například tajit lokalitu a určité údaje o nálezech, protože je vždy nebezpečí vykrádačů hrobek a ilegálního obchodu s artefakty. Nicméně více informací o takových nálezech by určitě neuškodilo...

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode