Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Umm Mawagir

07.09.2010 21:32

 Tým archeologů z Yale univerzity oznámil, že odkryl po osmnácti letech vykopávek  velké průmyslové centrum v poušti na západě Egypta, které pomůže k pochopení málo známého období egyptské historie. Profesor egyptologie John Darnell a jeho tým pracoval na dříve neprozkoumaném nalezišti Umm Mawagir v západní poušti a objevil obrovské hromady popela poblíž jílových pecí ukryté pod pískem. Nejdříve tým přemýšlel proč je tolik pecí nahromaděno blízko u sebe v severní části města a daleko od míst, kde lidé žili. Archeologové si uvědomili, že pece musely být použity k hromadné produkci a ne k jen k domácímu využití v této tenkrát zelené oáze, která je dnes územím nikoho.

 

“ Jediné co teď děláme je, že oznamujeme klasický nález “, řekla Darnellovo žena a pracovní kolegyně Deborah. “ Nemáme mnoho zářivých objektů. Naše nálezy jsou skromné, ale velice důležité.”

 

Manželé začali zkoumat cesty na západ od Luxoru v roce 1992, když objevili stavby podél nich, což signalizovalo, že v tomto regionu existovalo hlavní městské centrum. Naleziště Umm Mawagir, které objevili, je staré více než 3 500 let a tento fakt může změnit pohled archeologů a historiků na pozdní Střední království, období občanské války mezi vnějšími nájezdníky a vládou faraona. V minulosti se předpokládalo, že v okolí Nilu existovaly tři regiony, které usilovaly o moc. Ale s objevem Umm Mawagir, řekl John Darnell, se zdá, že čtvrtý region na západě Egypta hrál také svou roli v konfliktu. Darnell řekl, že existence Umm Mawagir, které je spojeno s centrální metropolí Théby pomocí obchodních tras, a které mohlo být spojencem, může vysvětlit proč faraónovo oslabené vojsko přemohlo své nepřátele. Naleziště obsahuje administrativní budovu, stavby z blátěných cihel, sila, pece a formy na chléb, což naznačuje, že to bylo hlavní centrum k produkci chleba. Darnell poznamenal, že město mohlo vyprodukovat tolik chleba, že by nakrmil armádu. Mnoho z forem a pecí a lokálně vyrobené keramiky se liší od artefaktů z jiných království, což je známka toho, že Umm Mawagir bylo nezávislé území. Rozmístění nálezů také naznačuje, že město mělo specializované sekce s různým zaměřením. Deborah Darnellová tvrdí, že pravděpodobný úbytek vodních zásob a politicko-ekonomická nestabilita vedla k zániku města. John Darnell řekl, že artefakty zůstanou v skladovacích zařízeních, protože nesmí opustit Egypt. Do dnešní doby tým odkryl jedno procento naleziště a bude pokračovat v pracech. Kromě Umm Mawagir zůstává v západní poušti ještě mnoho míst neprozkoumáno, což dává jeho týmu práci do konce života, ale hodně nalezišť je také ohroženo zloději, nebo moderní zástavbou, řekla Deborah Darnellová. Jelikož každá expedice trvá zhruba měsíc, hlavní prioritou je vždy zabezpečení nejhodnotnějších artefaktů. Nicméně to nejsou jediná úskalí, se kterými se archeologové potýkají. Bylo tam extrémní horko, písečné bouře ( pracovníci museli používat ochranné brýle ), a jedovatí hadi. Každé ráno členové týmu. kteří opustí stan, pozorují klikaté stopy, které hadi vytvoří svým pohybem v písku. 

“ Může to být klidně skupina zmijí, nebo jen několik hyperaktivních jedinců “, směje se John Darnell, “ nikdy nevíme “.

 

Zdroj: Baobao Zhang, Archeology News

Překlad: Michael M.Faitl  

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode