Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

UFO festival v Roswellu 2012

24.08.2012 21:45

 

 

Na této planetě asi neexistuje žádný badatel-ufolog, který by neznal dva hlavní termíny v tomto oboru. AREA 51 a Roswell. Česká exopolitika vojenskou základnu ( tedy její bezprostřední okolí ) v Nevadě již navštívila a proto byla tentokrát na programu cesta do legendárního místa uprostřed pouště v Novém Mexiku, kde v létě roku 1947 došlo k havárii neznámého objektu. Od toho momentu je tato událost nepřetržitě zkoumána a vyšetřována mnoha jedinci a badatelskými spolky a během desítek let se toto místo stalo hlavním bodem světové ufologie. Tento článek je takovým malým ohlédnutím za touto akcí.

 

V Roswellu se každoročně pořádá velký UFO festival a konference a sjíždějí se sem nadšenci ze všech koutů světa. Jestli někdo hledá typický, nefalšovaný festival v ufologickém “old school” pojetí, tak právě tato akce je to pravé. Pro všechny skeptiky a nepřátele ufologie by jistě osobní účast byla velkou hostinou, protože asi nikde jinde na světě se vám nepodaří vidět tolik " divných " lidí pohromadě a argument by pochopitelně zněl: " je to všechno jenom banda bláznů ". Nepopírám, že to tak na první pohled může vypadat, ale tahle komerční a mediální součást zkrátka k ufologii neodmyslitelně patří. A těžko to někdo změní. Celá záležitost se v průběhu let stala určitou " popculture ". Ovšem jak víme, existuje také ta druhá, daleko více serióznější tvář ufologie. 

Letošní  rok je již 65. výročím od incidentu a od pátku do pondělí na přelomu června a července se na několika místech po celém městě odehrával program, který organizátoři pečlivě připravují dlouhou dobu dopředu. V sobotu v dopoledních hodinách jsem navštívil nedaleký park, kde program začínal. Všichni příznivci domácích mazlíčků si nemohli nechat ujít soutěž o nejlepší mimozemský kostým a k vidění bylo hned několik druhů zvířeny od psů až po morče. Někteří účastníci neměli se svými svěřenci opravdu žádné slitování a tak ani pes oblepený zelenou lepící páskou-kobercovkou nebyl vyjímkou. Zastáncům Greenpeace by se tu zřejmě moc nelíbilo. Později ten samý den se pak předvedli jejich majitelé a rozhodně nezůstali v ničem pozadu. Sobotní program byl pak završen slavnostním průvodem s alegorickými vozy, tak jak si jistě někteří z nás pamatují z prvomájových průvodů. Jen zde bylo všechno tak trochu v mimozemském stylu. Samotné město Roswell tak trochu zklamalo moje očekávání, je to opravdu oáza uprostřed obrovské pouště a v okolí desítek mil není prakticky nic, vůbec nic. Lze s jistotou konstatovat, že kdyby nedošlo k oné legendární události v roce 1947, nikdo by o tomto místě asi nikdy neslyšel a Roswell by byl i nadále považován za “hlavní město mléka amerického jihozápadu”, tak jak hlásí poutač na příjezdové cestě. Nicméně realita je jiná a již po mnoho let žije Roswell vším, co je spojené s UFO a mimozemšťany. Je pochopitelné, že organizátoři si vybrali datum festivalu vzhledem k historické události, tedy na začátku července, kdy k incidentu došlo. Ovšem z pohledu turisty a návštěvníka to je opravdu nešťastné, protože teploty přes den šplhají do závratných výšek a ufoni si tak nemohli vybrat ke své havárii horší období v roce. 

I přesto jsem se s kolegou vydal na průzkum města. Již zmíněné soutěže kostýmů se odehrávají pravidelně a místní si tuto show opravdu užívají naplno. Tak trochu s nadsázkou pochopitelně. Na různých místech podél hlavní třídy a v parcích se nacházelo mnoho stánkařů a prodejců s nejrůznějším sortimentem od limonády až po nafukovací mimozemšťany. Nechybělo také velké pódium s živou hudbou, takže festival opravdu jak se patří. Na přilehlém parkovišti byla k vidění také výstava dobových automobilů, což sice do UFO tématu příliš nezapadalo, ale nebylo pochyb o tom, že především mladší generace si to pochvalovala. Na hlavní promenádě pak návštěvník může zavítat do mnoha obchodů se suvenýry a zaručeně pravými mimozemskými artefakty. V jednom z nich je dokonce k vidění expozice Area51, kterou si užívali především děti....a já. Rozhodně daleko více zajímavější byl však víkendový program místního planetária, které samozřejmě nemohlo zůstat pozadu a tak večerní návštěva klimatizované haly po celodenní výhni v ulicích, byla příjemným zpestřením. Celkově můj osobní dojem z akce zůstal trochu za očekáváním, protože letošní účast veřejnosti byla menší, než v minulém roce a podle místních i atrakcí bylo méně, ale to je zřejmě dané celkovou ekonomickou situací v USA a možná i samotnou lokalitou města Roswell. Jízda autem z velkoměsta Albuqeurque trvá 3 hodiny a je absolutně nekonečná a nudná a ne každý ji chce absolovovat. Navíc v dnešní době všichni, tedy nejen návštěvníci, ale i organizátoři bojují s financemi. I přesto je však taková akce něčím, co se jen tak nikde nevidí a koncentrace všeho, co je na téma UFO je zde opravdu veliká. Dokonce i víka místní kanalizace a lampy veřejného osvětlení mají mimozemský design. A tak jsme si festival nakonec přeci jen užili. Nejdůležitější událostí celé akce je však něco zcela jiného. Alespoň pro ty z nás, kdo ufologii berou trochu více seriózně.

 Součástí programu je totiž také konference v místním muzeu a badatelském centru. Lze říci, že toto místo mě naopak velice překvapilo. Jak velikostí, tak exhibicí a dostupnými informacemi. Na téma Roswell incidentu tu opravdu naleznete snad úplně všechno. Od dobových fotografií, až po některé nálezy z okolí havárie. Samozřejmě, že se nejedná o kusy létajícího talíře, ale i tak velice zajímavé. Je to asi největší sbírka na toto téma na světě. Tak jako na každé UFO konferenci i zde bylo možné navštívit přednášky jednotlivých řečníků, zakoupit knihy a jiné materiály a různé upomínkové předměty. V tomto směru byla nabídka prodávaného zboží standartní, tak jako na každé konferenci v USA.  Hned po mém příjezdu jsem na chodbě narazil do Travise Waltona a tak jsem na něj okamžitě zaútočil otázkou: “ Jste v kontaktu také s ostatními členy skupiny, která byla svědkem Vašeho únosu a jsou další z nich ochotni vyjít na veřejnost a mluvit o tom, co se tehdy v roce 1975 stalo?”

Samozřejmě moje reakce byla na skutečnost, že v posledních měsících se objevil na přednáškách Travise Waltona také jeho kolega Steve Pierce. Jeho nezávislá výpověď dává celému případu tak další rozměr. Travis v odpovědi prakticky potvrdil, i když nejmenoval, že další osoby z jeho party budou vypovídat v blízké budoucnosti. V tomto směru tedy určitě zajímavá novinka. Jejich společná přednáška se potom nesla v tradičním duchu jednoho z nejlépe dokumentovaných únosů do UFO v historii, navíc obohacená o názory a postřehy Steva Pierce, který se po letech rozhodl promluvit a podpořit Travise Waltona. 

Mezi další přednášející patřil již tradičně Stanton Friedman, který je stále považován za jednu z nejdůležitějších ikon ve vyšetřování roswellského případu. Zasvětil tomu prakticky celý svůj život a profesionální kariéru. O svém případu intervence UFO a jaderných raket hovořil Robert Salas, jehož kniha je fascinujícím svědectvím o tom, že tyto létající objekty jsou schopny nějakým způsobem vyřadit z provozu nukleární zbraně. Dále promluvili také například Donald Schmitt, Kevin Randle, ale i Frank Kimbler, který v posledních týdnech zveřejnil své nové nálezy podivného kovu na místě havárie u obce Corona. Jeho výpověď je také součástí nového programu na stanici National Geographic “ Chasing UFOs “. Na téma únosů pak také přednášeli Yvonne Smith a Kathleen Marden, nic nového však v tomto směru nezaznělo. Bohužel času bylo velice málo a tak jsem se tentokrát zaměřil jen na dvě osoby, které jsem požádal o pár slov. Dámu světové exopolitiky a novinářku Paolu Harris a místního obyvatele Roswellu, Clifforda Stona. To však bude předmětem příštího příspěvku. Závěrem snad jen pár slov o tom, že veškerá snaha o to, navštívit osobně místo havárie selhala. Bylo nám řečeno, že oblast se nachází na soukromém pozemku a není tudíž běžné, že by se tam vydávaly davy turistů, přestože není nemožné se tam dostat. To však vyžaduje více času, který jsme neměli a tak jsme alepoň cestou zpět navštívili okolí skutečného místa, kde se vše v roce 1947 odehrálo, v blízkosti vesnice Corona na severozápad od Roswellu. Každý jistě ví, že Roswell se stal slavným především proto, že se zde nacházeli všechny potřebné instituce a úřady a také velká vojenská základna. Corona je jen bezvýznamný bod na mapě, kde je asi největší koncentrace ničeho na celém jihozápadě.

Návštěva celé této oblasti je pro každého ufologa jistě vzrušujícím zážitkem, protože tu je zkrátka takový všudepřítomný zvláštní nádech tajemna a člověk má neustálý pocit, jakoby byl pořád sledován nějakou silou z jiného světa, přestože k vidění není pochopitelně nic, kromě anonymní nehostinné pouště Nového Mexika. 

 

 

 

Autor a foto: Michael M.Faitl

Zdroj: UFO festival Roswell, Nové Mexiko

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode