Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Travis Walton - rozhovor na konferenci " Kontakt v poušti " 2013

18.10.2013 23:27

 

Před časem jsme přinesli rozhovor s Travisem Waltonem, který je asi nejznámější dřevorubec na celé planetě. Jeho únos do UFO z roku 1975 je jedním z nejlépe dokumentovaných a věrohodných případů v historii únosů.  Jeho kniha “The Walton Experience” se stala velmi populární a dala též podnět ke vzniku filmu “Fire in the Sky”, který se objevil i na českém filmovém nebi pod názvem “Oheň v oblacích”. Travisův příběh je kupodivu i po letech stále velice zajímavý a s postupem času se objevují nové informace, které stojí za pozornost. Před nedávnou dobou se mu podařilo přemluvit dva ze svých kolegů a společně se poprvé objevili na podiu Mezinárodního UFO kongresu v Arizoně a tento počin rozhodně vyvolal rozruch v ufologických kruzích. Očití svědci Travisova únosu po letech promluvili a bez váhání zopakovali, co se tehdejšího večera v roce 1975 odehrálo. 

Tento případ se snažím blíže sledovat už delší dobu a Travis byl přítomen na nedávné konferenci v Joshua Tree. Podařilo se mi položit mu několik otázek, jejichž odpovědi budou doufám takovou malou aktualizací. Rozhovor se týkal tentokrát více současného dění a je pokračováním výpovědi o události, která navždy změnila život jednomu prostému člověku z Arizony. 

 

 

 

Michael: v nedávné době jste se díky natáčení seriálu “Chasing UFOs” vrátil na místo Vašeho únosu. Jaké byly pocity stát znova tam, kde se vše v roce 1975 odehrálo?

 

Travis: měl jsem z toho nejdříve velkou radost, protože jsem měl velká očekávání, především, protože National Geographic má velice dobrou reputaci ohledně dokumentů o přírodě. Myslel jsem si, že jejich zájem o to provést na místě nějaký dodatečný vědecký průzkum může být užitečný. Takže původně jsem byl nadšený, že se konečně provede nějaký seriózní vědecký výzkum na místě, ale to se bohužel nestalo. 

 

Michael: ano, vím, že jste mluvil o tom, že se Vám příliš ten díl seriálu o únosu nelíbil...

 

Travis: v podstatě se stalo to, a především po finální editaci, že celý díl vyzněl jako velký vtip. Nebyla tam žádná aktualizace ohledně vzorků, které byly odebrány. Bylo to špatné. Nebyli schopni pořádně provést měření radiace, protože samozřejmě dvě stopy sněhu brání k naměření správných hodnot a nebyla tak možnost v těchto zimních podmínkách nic moc dělat.

 

Michael: to navazuje na mou další otázku. Našli jste tedy nějaké nové zajímavé důkazy v lokalitě ať už při natáčení, nebo jindy?

 

Travis: byl jsem velice nadšen z nálezu jednoho pařezu. Ten strom byl poražen o rok dříve, než došlo k incidentu, tedy v roce 1974, kdy se prováděla těžba. Na tomto pařezu jsou tedy letokruhy, které by neměly být nijak ovlivněny UFO událostí, protože ta se stala až následující rok. Zde jsme tedy měli strom starý 200 let, který ukazoval jasnou stabilitu růstu v této oblasti za posledních 200 let, což eliminuje tvrzení, že růstové anomálie naměřené na stromech v blízkosti incidentu jsou jen výsledkem nějaké klimatické změny.

 

Michael: nedávno se Vám podařilo přivést na veřejnost dva z kolegů, kteří byli schopni hovořit o celém incidentu. Bylo to pro Vás těžké je přesvědčit, aby konečně promluvili a jaké jsou Vaše současné vztahy se zbytkem skupiny?

 

Travis: je celkem pochopitelné, že v průběhu těch let od incidentu nebyli příliš ochotni o tom mluvit na veřejnosti, protože čelili těžké opozici. Myslím, že jsem jim tak nějak prošlapal cestu za tu dobu a podařilo se mi také vyvrátit mnoho falešných teorií a dezinformací. Takže to bylo pro ně teď daleko jednodušší vystoupit na podium a mluvit o tom. I když v tomto směru je stále určitá nechuť. V současnosti se mi podařilo najít dalšího člena skupiny, se kterým jsem nemluvil dvacet let, a bude ochoten v budoucnu promluvit, protože se také stále vyrovnává s tím, co se tehdy odehrálo. 

 

Michael: takže teď jste všichni opět v kontaktu? Našel jste všechny členy?

 

Travis: ano, vím teď o všech, kde se nacházejí, kromě jednoho, který zemřel, takže můj sen o tom, že budeme mít jednoho schůzku všichni dohromady se už nestane, protože jeden z nich už tu není.

 

Michael: můžu se zeptat, který z nich to byl?

 

Travis: ano, Allan Dallas dostal infarkt, když řídil...

 

Michael: jeden z Vašich kolegů zmínil na přednášce, že mu byly nabídnuty peníze, aby celý incident ututlal. Máte nějaké detaily o tomto úplatku?

 

Travis: nedávno jsem mluvil  se synem policisty, který nabídl úplatek členu mé skupiny. Steve Pierce byl ten můj kolega. Nabídli mu 10 000 dolarů, aby popřel celý incident.  Osoba, která nabídla úplatek byl debunker Philip Klass, přestože ty peníze přišli asi z jiného zdroje, organizace se kterou spolupracoval, ať už to byl kdokoliv. Nicméně do dnešní doby již bylo dokázáno několikrát, že tento úplatek byl nabídnut. Steve dokonce sám hovořil o tom, že ho to lákalo ten úplatek vzít. Nicméně jeho manželka trvala na tom, že pokud se ta událost opravdu stala, tak by prý peníze vzít neměl. A tak je nevzal. Každopádně nabídka byla provedena, a bylo by to jednoduché pro Philipa Klasse to zakrýt, jelikož nabídka byla provedena přes lokálního policistu. Jednoduše mohl říct, že s tím nemá nic společného a že žádný úplatek nabídnut nebyl. Jenže on to nikdy neřekl, protože to se přesně stalo. Navíc dnes máme svědectví onoho syna policisty, který věděl o této finanční nabídce.

 

Michael: máte pocit na základě Vašeho výzkumu, že jsou věci, které by jste po letech třeba změnil ve Vašem příběhu? Bylo něco jinak, nebo stále trváte na své původní verzi událostí z té doby? Je naopak něco nového, co by bylo třeba přidat a čeho jste si nebyl předtím vědom?

 

Travis: určitě existuje spoustu věcí na které se musím zaměřit, například testy, které provedl National Geographic musejí být vyhodnoceny a ověřeny, dále pak stromy na místě, kde jsem byl vrácen nebyly testovány vůbec, dokonce i já se musím podrobit dalším vyšetřením, některá z nich musejí být zopakována, aby se to dalo porovnat se starými výsledky. Takže je dost nových věcí, kterým je třeba se věnovat, včetně oblasti vládního utajení. Ano, stále se objevují nové věci, i po všech těch letech, jako třeba ty letokruhy na pařezu.

 

Michael: mluvil jste také o testech na detektoru lži, byly to ty původní, provedené krátce po incidentu, nebo nějaké pozdější? Kolik jich vlastně bylo celkem provedeno a v jakém časovém rozmezí?

 

Travis: ty původní byly provedeny v roce 1975, potom další v roce 1976 a také myslím v roce 1992. Další pak v roce 2000 a potom 2009, nebo 2010, nejsem si jist. 

 

Michael: s jakými výsledky?

 

Travis: pořád stejné, a testy nebyly prováděny jen na mojí osobě, ale také na mojí matce, bratrovi a dalších zainteresovaných lidech. V současnosti máme celkem 16 testů ohledně tohoto incidentu a já osobně jsem prodělal 5 z nich. A testy provedly tři různí odborníci v různých letech. 

 

Michael: děkuji za rozhovor.

 

 

Audio záznam a překlad: Michael M.Faitl

Zdroj: konference " Kontakt v poušti " 2013, Joshua Tree, Kalifornie

 

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode