Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Tisková konference NASA o mimozemském životě

05.12.2010 01:08

 

 

 

 

2.prosince oznámila NASA na tiskové konferenci ve Washingtonu důležitý objev týkající se mimozemského života.

 

Ještě před samotnou konferencí internet explodoval nejrůznějšími spekulacemi typu “ NASA našla ufony ”, našla NASA mimozemský život? “, nebo “ oznámí NASA existenci mimozemšťanů? “. Toto jsou jen některé ze zpráv. které se objevily na titulních stránkách nezávislých blogů a také hlavních médií. Bylo to následkem samotného tajuplného oznámení  NASA o své tiskové konferenci. Zpráva jednoduše říkala, že konference bude na téma “ astrobiologického objevu, který ovlivní hledání důkazů o mimozemském životě “. Tato kuriózně zaobalená tisková zpráva zalarmovala badatele a novináře, kteří se pustili do pátrání o čem konference vlastně bude. Někteří předpověděli, po prozkoumání totožnosti účastníků konference, že NASA oznámí objev důkazu o existenci organismu na bázi arsenu. Ještě před samotnou konferencí však NASA uvalila embargo na jakékoliv detaily týkající se objevu. To však nezastavilo britský list The Sun z prozrazení této informace. Dohady byly později potvrzeny, když NASA oznámila objev nové bakterie žijící v kalifornském jezeře Mono Lake, která je odnoží Gammaproteobacteria typu bakterie GFAJ-1. Tato bakterie nahrazuje fosfor ve svých buňkách arsenem, což jí činí biochemicky unikátní. Felisa Wolfe-Simon, která bakterii studovala tvrdí, že tento objev “ nám otevírá nové obzory o typu biologie, o kterém se nám dříve ani nesnilo “ a také to rozšiřuje možnosti pro lidi, kteří hledají život ve vesmíru. 

Nicméně tento organismus není nový, protože k objevení životních forem na bázi arsenu došlo skoro před pěti lety. Tato informace byla předmětem segmentu na NPR pod názvem All Things Considered, 26.května 2005. 

Rozhodnutí NASA uspořádat tiskovou konferenci o pět let starém objevu tak nabízí otázku jaký k tomu je motiv. Byl to jen sociologický experiment, aby se zjistilo jak bude veřejnost reagovat na oznámení o mimozemském životě? Byl to jednoduše jen taktický tah NASA přitáhnout větší pozornost veřejnosti o jejich výzkumu, což by mohlo zajistit budoucí financování? Nebo je snad NASA opravdu pět let pozadu v tomto směru výzkumu? Odpovědi jsou nejasné. Neuvěřitelný zájem o konferenci jak ze strany médií, tak ze strany veřejnosti se stává typickou reakcí na zprávy související s potenciálním objevem mimozemského života. Jako příklad jsme uvedli případ pozorování UFO nad New Yorkem z října 2010, které vyvolalo celosvětovou pozornost. Je svět připraven na oznámení existence mimozemského života? Odpověď je, pravděpodobně “ ano “. Zatímco vždy existovali vědci, které zajímalo hledání života mimo naší planetu, vždy měl takový výzkum nálepku pochybnosti. Současné novinky z vědecké komunity pomáhají posunout takový výzkum do více akceptovatelné roviny. Zdá se, že v hlavních světových médiích se objevuje více zpráv o pozorování UFO, než v minulosti. Zatímco takové zprávy byly dříve zveřejňovány formou výsměchu, vypadá to, že v současné době zaujímají média stále více serióznější tón v souvislosti s těmito příběhy. Může to být následkem zvýšeného zájmu veřejnosti o mimozemšťany a UFO, což také dokazuje nárůst mnoha televizních programů a filmů s touto tématikou. Voliči v Denveru v Coloradu hlasovali v listopadu o zřízení komise mimozemských záležitostí, která by prověřila hlášení o UFO a dostupné informace a vše by zveřejnila na webových stránkách města, kromě jiného. Přestože návrh neprošel, skoro 30 procent voličů ( zhruba 50 000 lidí ) bylo pro vytvoření takové komise. Podle vzoru této iniciativy jsou teď snahy podobnou věc uskutečnit v New Yorku. 

 

Vypadá to tedy, že lidé jsou připraveni a možná dokonce očekávájí oficiální oznámení existence mimozemského života. Možná, že současná novinka v souvislosti s tiskovou konferencí NASA k něčemu podobnému směřuje: “ pospíší si NASA a přizná, že chytila ufona? “ 

 

 

Zdroj: Open Minds, Jason McClellan

Překlad a foto: Michael M. Faitl   

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode