Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Tajná hrobka prvního čínského císaře

24.08.2012 21:40

 

 

 

Hluboko pod povrchem v centrální Číně a obklopen příkopem plným rtutě, je pohřben císař, jehož pozůstatky nebyly porozkoumány více jak 2000 let. Hrobka ukrývá tajemství prvního čínského císaře Qin Shi Huanga, který zemřel 10.září roku 210 PNL, když sjednotil šest bojujících  států v první čínský národ. Odpovědi na mnoho historických záhad mohou být ukryty v hrobce, ale jestli lidé někdy uvidí vnitřek mausolea je závislé nejen na čínské vládě, ale také na vědě samotné.

“ Je to velký kopec, kde je císař pohřben - nikdo nikdy nebyl uvnitř,” říká archeoložka Kristin Romeyová, poradce pro exhibici terakotových bojovníků v New York City Discovery Times Square. “ Částečně je to neslušné k předkům, ale také nikdo v dnešní době nemá technologii proniknout dovnitř a místo prozkoumat.”

Exhibice terakotových bojovníků, která obsahuje artefakty z dynastie Qin a devět soch v životní velikosti z komplexu postaveného pro Qin Shi Huanga je k vidění do 26.srpna.

 

Bojující státy

 

Qin Shi Huang se narodil v roce 259 PNL jako první syn krále Qin, který byl vládcem v jednom z šesti nezávislých států v moderní Číně. Tato království bojovala skoro 200 let, ale pomocí vojenské taktiky, strategie a přírodních katastrof se podařilo Qin Shi Huangovi obsadit všechna tato území a prohlásit se nejen za krále, ale také za císaře - prvního v Číně. Učenci se stále dohadují jak přesně k  tomu došlo a jaké speciální taktiky císař použil, aby docílil toho, co se nikomu předtím nepodařilo. Když Qin Shi Huang zemřel, byl pochován v nejzámožnější hrobce kdy postavené v Číně, která se skládá z labyrintu podzemních jeskyní a která obsahuje všechno, co císař potřeboval na cestě do posmrtného života. Pradávní Číňané, stejně tak jako další kultury včetně Egypťanů věřili, že předměty a dokonce i lidé pohřbeni spolu s panovníkem mohou být přeneseni do posmrtného života. Nicméně císař Qin místo pohřbení svých vojáků, milenek, služek a úředníků zvolil jinou alternativu: hliněné reprodukce.

 

Šokující objev

 

V roce 1974 skupina rolníků, která hloubila studnu poblíž Xi’an učinila jeden z největších objevů v historii archeologie. Socha terakotového bojovníka, která byla vyhrabána se ukázala být jedna z celé armády. Každá z nich je zcela unikátní, včetně oblečení, vlasů a detailů tváře. Archeologové pracovali na místě skoro 40 let. Dodnes bylo odkryto zhruba 2000 hliněných vojáků, ale experti očekávají, že jich bude celkově více než 8000.

“ Budou tam kopat stovky let “, předpokládá Romeyová.

Vědci se však stále nedotkli centrální hrobky, která obsahuje palác a tělo Qin Shi Huanga.

“ Je to velice chytré, co dělá čínská vláda,” řekla Romeyová listu LiveScience. “ Když jsme otevřeli hrobku Tutanchamona, tak si představte všechny ty informace o které jsme přišli na základě exkavačních technik v roce 1930. Mohlo toho být daleko více, co jsme se mohli dozvědět, ale techniky v té době nebyly takové jako dnes. A i přestože si myslíme, že máme skvělou techniku v dnešní době, kdo ví, co řekneme, až otevřeme tuto hrobku třeba za sto let? “

 

Otevřít, nebo ne?

 

 Rozhodnutí, jestli prozkoumat hrobku v blízké budoucnosti, nebo vůbec leží na čínské vládě. Toto rozhodnutí bude určitě ovlivněno technologickým pokrokem.

“ V archeologické práci máme každý rok nové důležité změny,” řekla Romeyová. “ Když jsme začali vykopávat bojovníky v sedmdesátých letech, v momentě, kdy byly vystaveni vzduchu a slunci, jejich pigment začal odpadávat. Dnes máme novou techniku jak ve skutečnosti zachránit a konzervovat tuto barvu. Vůbec by mne nepřekvapilo, když bychom jednoho dne měli nějakého robota, který by vstoupil do hrobky.”

Přestože je nutné chránit tyto pradávné poklady před poškozením, archeologové jsou velice zvědaví, co se nachází v centrální hrobce Qin Shi Huanga.

 

Řeky rtutě

 

 Pradávné texty říkají, že císař vytvořil celé podzemní království a palác, včetně stropů kopírujících noční oblohu, kde perly byly použity jako hvězdy. Ložiska terakotových konkubín nebyla nikdy objevena, ale experti předpokládají, že se někde v komplexu nacházejí. Předpokládá se, že hrobka Qin Shi Huanga je obklopena příkopy s tekutou rtutí, o které si pradávní číňané mysleli, že přináší nesmrtelnost.

“ Je to tak trochu ironické,” řekla Romeyová, “ protože to je zřejmě důvod jeho smrti, otrava rtutí. Bral tyto nejrůznější pilulky rtuti, protože chtěl být nesmrtelný a to ho zabilo ve věku 39 let.”

Tato rtuťová blokáda je dalším důvodem, proč  se archeologové zdráhají prozkoumat hrobku. Podle vzorků půdy v okolí hrobky, které ukazují vysokou kontaminaci rtutí, by to bylo velice nebezpečné. Konečně, archeologové musí vždy porovnávat svoje nadšení z nových vykopávek s možným nebezpečím, které to může přinést.

“ Archeologie je každopádně destruktivní věda,” řekla Romeyová. “ Věci musejí být zničeny, abychom se o nich dozvěděli více.”

 

Zdroj a foto: LiveScience

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode