Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Tajemné mumie z Číny

09.08.2010 22:49

 

 

V současné době skončila ( 25.července 2010 ) v kalifornské Santa Aně výstava pod názvem “ Secrets of the Silk Road “, kterou pod svoje křídla vzalo Bowers muzeum. Každý jistě slyšel o slavné Hedvábné stezce, která byla ve své době významnou obchodní cestou spojující Asii a Evropský kontinent. Ovšem teprve v současné době se dostávájí na veřejnost nové důležité skutečnosti, především z oblasti Číny, což je pochopitelné, protože díky striktnímu režimu je spolupráce s místními vědci a úřady stále velice komplikovaná. Expozice, která vycestovala úplně poprvé mimo území Čínské republiky, mapuje život na Hedvábné stezce a je možno vidět mnoho nádherných artefaktů, jako třeba keramiku, sošky, šperky a textílie. Hlavním lákadlem jsou ovšem záhadné mumie, které vzbudily v posledních letech obrovskou senzaci nejen ve vědecké komunitě. Na výstavě je možné vidět pouze dvě tyto mumie z původních tří, protože jedno z těl nebylo možno transportovat z důvodu špatného stavu. Je až neuvěřitelné, jak jsou některé z nich perfektně zachovány. Když se na tyto lidi díváte, vypadá to jakoby byli pochováni před týdnem, přestože stáří se odhaduje až na 3800 let! Další, a asi největší záhadou je, že mumie jsou výhradně evropských rysů, přestože se našly na území dnešní Číny a nikdo ještě nedávno ani v nejmenším nepředpokládal, že by v této oblasti nějaká jiná kultura, než asijská, působila. Přesto, objev je skutečný a mumie nejsou lidé z Asie. Někteří jedinci mají načervenalé vlasy, jiní jsou blond a podle zatím dostupných informací se zdá, že se v oblasti nevyskytli náhodou, ale že tam žili minimálně po dobu 500 let. Kdo jsou tito lidé? Jaká jsou jejich jména? Jakého vyznání byli? Jakým jazykem mluvili? Odkud přišli?.....Zůstavá mnoho nezodpovězených otázek a podrobný výzkum, co se mezinárodní spolupráce týče, teprve začíná. Díky této aktivitě Bowers muzea v Santa Aně a několika dalších jedinců máme jedinečnou možnost se seznámit s podrobnostmi tohoto nepochybně unikátního a zatím tajemstvím opředeného nálezu. 

 

 

Chronologie

 

Pravděpodobně jeden z nejstarších záznamů je report římského spisovatele a naturisty jménem Pliny the Elder, který informoval císaře Claudia, že za pohořím Himaláje se nacházejí lidé, kteří “ přesahují obyčejnou výšku člověka, mají plavé vlasy a modré oči a vydávají divné zvuky, když mluví “. 

Území, kde se nacházejí starodávná naleziště je veliké a rozkládá se podél legendární Hedvábné stezky. Hlavní oblastí je pak především autonomní region Xinjiang na severozápadu Číny. Z mnoha konkrétních nalezišť je třeba zmínit především pohřebiště nazývané Small River Cemetery, také je označované jako No.5, a které leží poblíž vyschlého koryta řeky v Tarim Basin. Tento region je součástí neobyvatelné a velmi nehostinné pouště Taklamakan Desert, která je považována za jednu z největších na světě. V moderních dobách byla oblast obývána turecky mluvícími Ujgury, které v posledních padesáti letech doplnili usedlíci národa Han z Číny. Bohužel kmenové nepokoje mezi těmito skupinami v posledních letech vedly k násilí v hlavním městě Urumqi a nález zhruba 200 perfektně zachovaných mumií situaci jen přitížil. Jelikož mumie mají výhradně evropské rysy, nárokují si Ujgurové jejich nález jako své kulturní dědictví, přestože do regionu  migrovali až v 10.století n.l. 

Mumie z Tarim Basin jsou do současné doby považovány za nejstarší z objevených v této poušti. Jedním z prvních archeologů, který pořídil jejich snímky v Cherchen byl Sir Aurel Stein z Maďarska, ještě než byly pozůstatky přemístěny do současného působiště, lokálního muzea v Urumqi. 

Testy provedené na Univerzitě v Pekingu prokázaly stáří až 3980 let. Některé testy též provedl známý genetik při Univerzitě Fudan, Li Jin, na nálezu nazvaném Kráska z Loulan. V roce 2007 prohlásil, že DNA obsahuje znaky ukazující na původ z Východní Asie a dokonce i Jižní Asie. Nicméně, díky politickým nejasnostem ohledně původu mumií došlo i k dalším analýzám. Tým z Jilin Univerzity v Changchunu oznámil před několika měsíci, že tito lidé měli smíšený původ. Měli evropské a některé sibiřské genetické ukazatele a pravděpodobně přišli odjinud než z Číny. Všechny mužské mumie, které byly analyzovány, obsahují Y chromozóm, který se v současnosti většinou vyskytuje ve Východní Evropě, Centrální Asii a na Sibiři, ale ojediněle v Číně. Teorie, se kterou tým čínských archeologů přišel, tvrdí, že evropská a sibiřská populace se zřejmě promýsila ještě před příchodem do pouště Taklamakan a do Tarim Basin. 

 

Pohřebiště No.5 - Small River Cemetery

 

Pohřebiště No.5 je velice významné a bylo znovuobjeveno v roce 1934 švédským archeologem Folke Bergmanem, ale vzápětí bylo opět zapomenuto na dalších 66 let, až do doby, kdy bylo pomocí GPS navigace opět lokalizováno čínskou expedicí. Exkavace začaly v roce 2003-2005 a v tuto dobu se na scéně objevuje asi nejdůležitější osoba v dosavadním výzkumu a propagaci nálezů ve zbytku světa. Bez odhodlání a nekonečné trpělivosti tohoto člověka bychom dnes možná o těchto objevech ani nevěděli. 

Profesor Čínského jazyka a literatury na Univerzitě v Pennsylvánii Victor H. Mair, Ph.D, se zasloužil o to, že se v současné době poprvé v historii uskutečnila výstava těchto artefaktů mimo  území Číny, a že snad bude pokračovat důkladný archeologický a vědecký výzkum na mezinárodní úrovni, a ne jen za zavřenou brankou čínského lidového režimu.

Dr.Mair popisuje své pocity: “ poprvé jsem mumie viděl v roce 1988, kdy jsem vedl exkurzi v muzeu v Xinjiang s lidmi ze Smithsonian Institutu. Byl jsem zde mnohokrát předtím, ale tentokrát tu měli novou exhibici, byla za jakýmsi závěsem a bylo tam velmi šero. Když jsem se svou skupinou vstoupil dovnitř, byla celá místnost plná mumií, které tam dříve nebyly. Byl jsem ohromen, protože jsem to nečekal a také proto, že tyto mumie byly evropského vzhledu, byly to běloši ! Měli nádherné obleky z barevných textilií, čepice a mnoho různých nástrojů mě přivádělo na myšlenku, že patřili k daleko vyspělejší kultuře, než nám říkali. Muzeum oznámilo, že tyto mumie pocházejí z doby bronzové, před 3000-4000 lety. Myslel jsem si, že ‘ to nemůže být pravda ‘, jsou tak perfektně zachovalé. Nejdříve jsem si myslel, že to je nějaký podvod z muzea Madame Tussaud, nebo že Čínské autority to udělaly naschvál, aby přitáhly více turistů. Nicméně později jsem řekl svým kolegům ‘ jděte zpět na hotel, já tu zůstávám ’. Tak jsem tam zůstal další tři až čtyři hodiny, prohlížel jsem si je a katalogoval ve své hlavě, protože v té době jsem ještě nebyl archeolog. “

© Liu Yu Sheng 

 

Jeden z několika rozhovorů, který Dr.Mair poskytnul Los Angeles Times:

 

Kdy byly mumie objeveny?

 

Evropští cestovatelé na začátku dvacátého století zaznamenali nějaké z mumií, ale ty nebyly pro ně natolik hodnotné, aby je zkoumali, takže je s úctou  a respektem opět pohřbili. Ve skutečnosti se většina nálezů odehrála se vznikem Lidové Republiky, většina mumií byla nalezena jako vedlejší produkt při stavebních projektech, které se dějí již od sedmdesátých let.

 

Mají čínský vzhled?

 

Starší mumie jsou všechny evropského vzhledu, bělošských rysů. Mají blond, načervenalé a světle hnědé vlasy. To platí zejména o období okolo 2000 př.n.l až do zhruba 4 a 5 století n.l.

 

Co se jim stalo?

 

Pozdější mumie začaly mít výrazně mongolský vzhled s výrazně černými vlasy. Do období zhruba roku 1000 n.l. byly mumie evropských rysů nahrazeny, či absorbovány kompletně lidmy přicházejícími z východu.

 

Proč jsou tak dobře zachovány?

 

Hlavním důvodem je speciální podnebí v oblasti. Je extrémně suché, velmi horké v létě a silný mráz v zimě. Mnoho částí oblasti má také silně slanou půdu. Všechny tyto faktory měly za následek prevenci rozkladu těl a podpořily dobré odvlhčování. K pohřbení byly mumie připraveny jen minimálně. V některých případech byla na těla nanesena substance obsahující zvířecí proteiny. Velký důraz byl kladen na to, aby zesnulí neměli kontakt s okolní půdou, což by mohlo vést k rozkladu těla. Krom toho však nebylo použito nic umělého, žádné chemikálie, nebo vyjmutí vnitřních orgánů a mozku, tak jak to známe z Egypta.  

 

Samotné pohřebiště nazývané Small River Cemetery je velice zajímavé místo. Setkáváme se též s názvem “ Xiaohe Mudi “ , nebo “ Oerdeks Necropolis “. V minulosti zde byl seriózní problém s vykrádáním hrobek a tak čínská vláda povolila záchranářské práce a poskytla bezpečí k vědecké práci. Pohřebiště je známé z fotografií především díky zhruba 200 kůlům, kde se u každého mumie našly, a které jakoby trčí ze země uprostřed nehostinného terénu nekonečné pouště. Těla byla pohřbena pod pěti vrstvami různého materiálu v rakvích, které připomínají obrácenou loď a byla stále oblečena v původních textiliích. V každé lodi byly obětní předměty jako třeba proutěné košíky, vyřezávané masky, či bylinky, které byly použity hlavně v ženských “ lodích “. Podle dalších nálezů a také tvaru kůlů, které jsou na povrchu vědci usuzují, že celé pohřebiště má nepochybně velký nádech sexuální symboliky. V některých ženských rakvích  se též našli dřevěné pyje v životní velikosti. Antropolog Arthur Wolf tvrdí, že kůly mohou představovat společenské postavení jednotlivce v dané komunitě. Dr.Mair též souhlasí se závěry čínských archeologů, že pohřebiště má významnou sexuální symboliku a zdůrazňuje, že několik artefaktů velice připomíná předměty používané v Evropě. Pohřbívání do lodí bylo známé u Vikingů a provázkové sukně a sexuální symboly byly nalezeny také v hrobkách Doby brozové v severní Evropě. Jelikož nejsou známa žádná jiná sídliště poblíž tohoto místa, je zřejmé, že lidé sem přišli odjinud a pravděpodobně na lodi. Navíc se nenašlo žádné náčiní, které by se používalo ke zpracování dřeva, což také ukazuje na teorii, že kůly použité k označení hrobů byly na místo přivezeny. Zajímavostí je též fakt, že šest hrobů obsahovalo dřevěná těla vyrobená ve stejném období a všechna mužského pohlaví. S těmito “ falešnými zesnulými “ bylo naloženo se stejným respektem jako s pravými těli, a proto se spekuluje o tom, že byli považováni za jakousi náhražku opravdových osob, mužů, kteří pravděpodobně přišli o život při nějaké tragédii a jejich opravdová těla nebylo možné zachovat. Nejznámější mumií z tohoto hřbitova je “ Kráska od malé řeky “ ( Beauty of Small River ). Je zhruba 1.52 metru vysoká a má na sobě plstěnou čepici a elegantní kožené boty. Kolem boků má též vlněnou sukni a byla zabalena do vlněného pláště. Byla přikryta větvemi chvojníku ( ephedra ) a zrny pšenice. Mnoho artefaktů této exhibice pochází z pohřebiště Small River Cemetery a živě popisuje aspekty denního života obyvatel oblasti v Době bronzové.

 

Beifang Mudi - Northern Cemetery

 

Další významné naleziště se nachází v ještě více opuštěné a vzdálené oblasti, zhruba 600 km od Small River Cemetery. Bylo objeveno teprve v roce 2008 a nepochybně patří ke stejné kultuře a časovému období. Se svými rozměry 34 metrů na 50 metrů je přibližně poloviční velikosti než No.5, ale jinak je skoro stejného vzhledu. I zde se jedná o písečný vrch, asi 4-5 metrů vysoký, na jehož povrchu se  rozkládá les z uměle opracovaných dřevěných kůlů. Těla jsou také pochována v “ obrácených lodích “, které jsou zde navíc občas zabaleny do kůží, nebo slabé vrstvy bahna. Zdejší pohřebiště má většinou jen 2 vrstvy, kdežto ve Small River nacházíme vrstev 5. Archeologové, kteří místo v roce 2008 navštívili, zjistili, že na 50 hrobů bylo již vyrabováno a 20 rakví se povalovalo na povrchu. Nejen dostupné artefakty, způsob pohřbení těl a ostatní nálezy jsou téměř identické, ale i fyzický vzhled ostatků je také velice podobný. Kromě mnoha kostí a částí těl byly nalezeny minimálně 4 mumifikované hlavy, které byly též odvezeny do muzea v Urumqi a i tyto vykazují nepochybně evropské rysy. Jedna z hlav patří ženě, která má blond vlasy a čapku s ptačím perem na straně, stejný nález jako na pohřebišti Small River. Naleziště se předpokládá být z přibližně stejné doby, tedy 4000 - 3500 staré, možná jen o trochu mladší. Každopádně podrobný archeologický a kompletní vědecký průzkum teprve probíhá.

 

Pohřebiště Zaghunluq v oblasti Cherchen

 

Z tohoto místa pocházejí pravděpodobně jedny z nejlépe zachovaných mumií do této doby. Zdejší půda v oblasti Qiemo ( Ujgur Cherchen ) je velica bohatá na minerály a sůl a to je důvodem, že zde byla těla zachována tak dokonale. To platí zejména v okolí vesnice Zaghunluq, kde se naleziště nachází. V roce 1985 tým archeologů odkryl pět hrobů, ze kterých dva nebyly ještě vykradeny. Jeden z nich obsahoval mumii kojence, která byla zabalena do vlněné látky barvy burgundy. Součástí hrobu byl také pohár na pití vyrobený z kozího rohu a něco, co vypadá jako sešité ovčí vemeno, které sloužilo jako primitivní láhev pro kojence. Poblíž byla uložena též ovčí hlava.

Nedaleko této mělké šachty, kde bylo dítě uloženo se nacházela daleko působivější hrobka skládající se z velké vrchní jámy a spodní jámy menších rozměrů. Pod mnoha vrstvami nejrůznějšího materiálu ( viz nákres ) se nacházela těla tří žen a jednoho muže, kterého dnes známe jako “ Cherchen Man “ , nebo “ Ur-David “. Muž a jedna z žen byli zachováni v dokonalém stavu, zatímco těla dalších dvou žen byla v různém stadiu rozkladu. Mumie byly oblečeny v podobném druhu textilií jako kojenec v sousední hrobce. 

Další vykopávky, které se v oblasti uskutečnili v roce 1989 a znovu v roce 1996 poskytly neskutečné množství velice zachovalých lidských ostatků a příbuzných artefaktů, včetně dvou harf, jehlice z nerez oceli a velké množství nádherných textilií s čerstvými barvami a zlatým vyšíváním.

Toto pohřebiště se datuje zhruba do roku 1000 př.n.l. na základě analýzy C14, nicméně rozbor keramiky zřejmě naznačí trochu mladší období někdy kolem 800-600 př.n.l.

 

© centralasiatravel.com

 

 

Tato naleziště jsou jen zlomkem z celkového počtu míst, kde se vykopávky prováděly a provádějí. V budoucnosti můžeme čekat další důležité objevy v oblasti pouště Taklamakan, která jistě stále skrývá mnohá tajemství o tom, kdo byli lidé, kteří zde před 4000 lety žili, odkud přišli a jaké byly jejich každodenní aktivity. Velmi málo z nalezených jedinců se dožilo věku 60 let. Mnoho pohřbených byli relativně mladí lidé a mnoho pozůstatků je též nekompletních, takže je mnohdy těžké identifikovat jednotlivce. Navíc vykradači hrobů také situaci nijak nepomáhají. Oblast pouště Taklamakan je těžko přístupná a velice rozsáhlá, takže je poměrně složité udržet zde nějaký pořádek a bezpečí. 

Další zajímavostí je, že starší naleziště se většinou nacházejí hluboko v poušti, zatímco mladší jsou blíže k horám na okraji regionu. Východně od Northern Cemetery našli archeologové více jak stovku vyschlých vodních toků, které kdysi musely být součástí systému řeky Keriya. Nalezlo se zde mnoho artefaktů včetně kamenných nástrojů a vědcům trvalo tři dny, než přešli velkou oblast zarostlou prastarými a zvadlými topoly. Některé měly průměr až 1,5 metru v průměru a je zajímavé, že stromy se zmenšovaly, když tým postupoval na jihovýchod. Je dnes těžké si představit, že před 4000 lety zde lidé chovali dobytek, lovili divokou zvěř a rybařili. A to samé více, či méně platí i o dalších nalezištích. Musíme si tedy ještě nějaký čas počkat, než budeme schopni s jistotou říci, kdo tito lidé byli a odkud přišli. 

 

Michael M.Faitl

 

 

 

Ještě jeden rozhovor s Dr.Mairem se podařilo nalézt na internetových stránkách NWO library a zde je jeho překlad:

 

Profesore, viděl jste jejich červené vlasy a vousy?

 

Mnoho lidí tvrdí, že vlasy jsou rudé a vousy také. Některé mumie mají načervenalé vlasy. Některé mají načervenalé vousy. Jiné mají blond vlasy, hnědé vousy a hnědé vlasy. Existuje velká škála barev vlasů, které můžeme pozorovat. Každopádně z celkového hlediska se jedná o světlé odstíny a ne černé vlasy jak známe u lidí z východní Asie.

 

Jsou mumie keltské? Říká se, že jsou keltské, na základě nejnovějších testů DNA...

 

Ne, ne, nesouhlasím s tím je nazývat keltské mumie. Možná jsou, možná mají nějakou vzdálenou příbuznost s těmito lidmi, ale to nebylo ještě potvrzeno a zkoumáno. Máme před sebou hodně práce, než budeme schopni prohlásit ke komu náleží a jakým jazykem případně mluvili. Jeden z důvodů proč lidé tvrdí, že to jsou Keltové je, že některé z těl mají přehozy a lidé jsou tímto velice vzrušeni, protože to opravdu jsou jakési přehozy, či tartany. A když si to spojíte s faktem, že mají některé načervenalé vlasy a vousy......Myslím ale, že mnoho z nich je spíš blond, takže rozhodně nejsou všechny načervenalé. Lidi to však svádí k myšlence, že jsou Keltové.

 

Měl jste možnost vidět mumii, která je považována za jednu z nejlépe zachovaných, Yingpan Man, 2000 let starého bělocha objeveného v roce 1995, který měl zlatou masku na tváři?

 

Tento gentleman bude vystaven v Santa Aně, takže si ho budete moci prohlédnout osobně. ( pozn. redakce: tato mumie nakonec nepřicestovala a byl vystaven jen její oblek ). Ano viděl jsem ho na vlastní oči mnohokrát. Důležité je, že tento muž není tak starý jak se původně myslelo. Myslíme, že je zhruba 1500 starý ( 420 n.l.). Je to jedna z pozdějších evropských mumií. Vím co je pod maskou, ale za normálních okolností na výstavě vidíte jen masku a úžasný oblek, který má na sobě.

 

Co jste viděl pod maskou?

 

( smích ) muže pod maskou - ano. Inu, měl světle hnědé vlasy a byl velice vysoký.

 

Přes šest stop, že?

 

Ano, nejvyšší z mumií.

 

A měl blond plnovous?

 

Ano, světle hnědý. Ve skutečnosti jeho pozůstatky nebyly dobře zachovalé, takže, když je vystavován, je vždycky ve svém obleku a s maskou na tváři. Jediné co vidíte je nádherá kolekce oblečení.

 

Ta zlatá maska je řecká tradice, je to tak?

 

Existuje mnoho tradic v Euroasii, které používají masky smrti, speciálně v severských oblastech, takže já bych ji nepřirovnával jen k řeckému vlivu. Nicméně na jeho oděvu jsou nepochybně řecko-římské motivy.

 

Je jeho tvář rozeznatelná co se týče očí a nosu?

 

Ne. Mohu říci kategoricky, ne. Ne v současné době ( smích ). Když jsem ho poprvé viděl, taky mě napadla otázka ‘ jak vypadal?’ Ale mohu zodpovědně říci, že stav těla a tváře není dobrý, nedá se rozpoznat...

 

Říká se, že Yingpan Man byl zhruba 30 let starý, když zemřel?

 

Ano, 30 až 35. Je to skvělé, že ho budeme moci vidět v Americe.

 

Máte nějaké informace o tom jak zemřel?

 

Ne, v jeho případě nemáme. Jeho ostatky nebyly analyzovány antropology.

 

Takže nemáme výsledky jeho DNA testů?

 

Ne, ale máme je od jiných mumií. Podílel jsem se na zprávě spolu s nejlepšími genetiky v Číně a vedoucími archeology, která bude zveřejněna v březnu 2010. Je to pravděpodobně nejdůležitější studie genetiky Centrální Asie a tohoto regionu. Je to opravdový průlom uskutečněný dvěma laboratořemi v Číně. Nejnovější výsledky, na kterých jsem se podílel, ukazují, že mumie z naleziště No.5 se datují do roku 1800 př.n.l.

 

Skoro před 4000 lety?

 

Ano, 4000 let staré. Jedna z mumií z naleziště se nazývá Kráska z Xiaohe. Ta bude také vystavena v Kalifornii. Je úžasná ! Studie na ostatcích z oblasti Xiaohe jsou jedny z nejlepších a nejkvalitnějších. Prokázaly, že Y chromozomy jsou exklusivně evropské. Takže mužské haplotypy jsou evropské. Kvalita výzkumu je na takové úrovni, že může upřesnit dokonce haplotyp ze Západní Evropy. To je velice vzrušující !

 

Je to pravda, že v oblasti Tarim Basin bylo nalezeno skoro 400 mumií?

 

V této oblasti celkově, a o ní mluvíme, je mnoho nalezišť, kde jsou lidské pozůstatky a ty jsou datovány od Doby bronzové až do středověku. Z období před Kristem až do zhruba 4. a 5. století se nalezlo mnoho mumií s evropskými rysy na mnoha místech v Tarim Basin. Většina nalezišť je na východní a jižní hranici oblasti. Když mluvím o Tarim Basin, je to místo, kde se nachází poušť Taklamakan. Je jedna z největších na světě, velmi suchá se slanou půdou. Takže to jsou podmínky díky kterým byly mumie tak dobře zachovány. Navíc v zimě je tu velmi chladno. Můžeme říci, že lidé, kteří zemřeli v zimě skončili vysušeni mrazem.

 

Je pravda, že jsou v Tarim Basin megality a kamenné kruhy na místech, kde se mumie našly?

 

Existuje tu mnoho pohřebních variant. Na severu v horách jsou poměrně velké kopce vytvořené z kamene a hlíny. V jižní části regionu jsou nejrůznější druhy hrobek, některé označeny drobnými hromadami z kamení. Je tam také jedno místo, kde jsou stovky dřevěných kůlů okolo hrobů. Takže nemáme jen jediný druh pohřebiště. Ale některé opravdu mají malé kamenné útvary na povrchu označující hrob.

 

Což je opět podobné jako v západní Evropě?

 

Ano, ale tento druh označování hrobů je také velmi běžný v centrální Asii.

 

Existuje nějaký důvod proč mohla být Tarim Basin použita jako oblast pro pohřbívání?

 

To je dobrá otázka. Jak? Kdy? Proč? lidé skončili až zde? Ale tento region nebyl jen pohřebištěm. Bylo to místo, kde tito lidé také žili. Je to velice nevlídné prostředí a podnebí, takže tu zřejmě nežili dříve než před 4000 lety. Nejstarší obyvatelé, které můžeme s jistotou povrdit, přišli do Tarim Basin před 4000 lety.

© Wang Da-Gang

 

© Bowers museum

 

Reference:

 

New York Times

Los Angeles Times

NWOlibrary.com

Bowers Museum Santa Ana

kniha The mummies of Urumqi : Elizabeth Wayland Barber

kniha Secrets of the Silk Road : Bowers Museum a Dr.Mair

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode