Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Svitky od Mrtvého moře na internetu

18.10.2011 21:57

 

 

Nejstarší známý biblický dokument, svitky od Mrtvého moře je k dispozici online. Jednoduše myší přejedete přes danou pasáž a ta je okamžitě přeložena do angličtiny. 

Zabralo to mnoho času, než archeologové, historici a internet umožnili přístup široké veřejnosti k tomuto dokumentu. Fotografie mají rozlišení 1200 megapixelů, jsou mnohokrát ostřejší, než z profesionálního fotoaparátu. Bylo použito speciální techniky, kdy přístroj scanoval každý snímek po dobu 50 minut, aby absorboval obrovské množství dat z artefaktu. Jsou tak ostré, že je možno vidět i nejmenší detail svitku a zvířecí kůže, na které je originální text napsán. Google umožňuje na stránkách Izraelského muzea prohlédnout všechny svitky, přiblížit si detaily a přeložit libovolný text. Učenci věří, že 2000 let staré svitky byly napsány židovskou sektou v poušti a byly schovány v jeskyni kolem roku 70 n.l., když Římané zničili chrám v Jeruzalémě. Byly znovuobjeveny beduínskými pastevci v letech 1947 - 1956 v jeskyních na břehu jezera. Tento internetový projekt je spoluprací Googlu a Izraelského muzea.

 

“ Mise Google je organizovat světové informace a učinit je přístupné a použitelné “ , řekl Yossi Matias, šéf výzkumu a vývoje pro Google v Izraeli.

Kolekce 972 svitků je velice křehká. Jsou vystaveny v sekcích a jsou vyměňovány každé tři až čtyři měsíce, aby se zabránilo přílišnému vystavení světlu. Jsou napsány v hebrejštině, řečtině a v aramaik jazyku a některé jsou na papyrusu, jiné na pergamenu.

“ Toto vám dává šanci porozumět začátkům biblické historie “, řekl ředitel muzea James Snyder “ není nic důležitějšího. Pro nás nemůže být nic více důležitějšího, jako tento kulturní artefakt, jako ikona. Každá možnost přinést svitky co nejširší veřejnosti a nabídnout cestu jak opravdu porozumět, co tyto fascinující dokumenty jsou, je něco, čeho si vážíme. “

 

Pan Matias dodal: “ Je zde obrovská příležitost pro přístup ke kulturnímu a národnímu odkazu. Snažíme se rozšířit tyto historické archívy a jsou tu obrovské možnosti.”

Pět z osmi svitků, které jsou v muzeu bylo digitalizováno. Google nabízí možnost anglického překladu a také možnost pro uživatele přidat vlastní překlady v jiných jazycích.

 

Zdroj a foto: dailymail.co.uk

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode