Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Studium DNA pomáhá rozluštit historii lidské rasy

23.11.2012 19:13

 

 

 

DNA řazení 36 kompletních Y chromozomů odkrylo dříve neznámou populační explozi, která se odehrála před 40-50 000 lety, mezi první expanzí moderního člověka z Afriky před 60-70 000 lety a neolitickou expanzí lidí v různých částech světa před 10 000 lety. Je to poprvé, kdy  odborníci použili informace z rozsáhlé DNA analýzy k určení správného rodu Y chromozomů, odkud lze odvodit důsledky o historii lidské populace.

 

“ Vždy jsme považovali rozšiřování lidí z Afriky za největší v historii moderního člověka, ale náš výzkum tuto teorii zpochybňuje,” říká Wei Wei, první autorka z Wellcome Trust Sanger Institute a West China University of Medical Sciences. “ Expanze z Afriky, která se odehrála zhruba před 60 000 lety byla extrémně velká v geografickém smyslu, kdy se lidé rozšířili po celém světě. Dnes jsme nalezli druhou vlnu expanze, která je daleko větší ve smyslu nárůstu lidské populace a která se stala během krátké doby, někdy v období před  40-50 000.”

 

Neexistuje žádná očividná archeologická událost, která by vysvětlovala, proč se tato náhlá expanze lidského druhu odehrála. Jednou z pravděpodobných teorií je, že během původní africké expanze se lidé pohybovali podél pobřeží a usazovali se tak jak postupovali. Jejich původ a genetický makeup by znamenal, že tito lidé byli uzpůsobeni životu na pobřeží, ale ne nárokům života ve vnitrozemí. Toto mohlo omezit velký populační nárůst, protože pobřežní oblasti jsou schopné uživit jen omezený počet lidí.

 

“ Myslíme, že tato druhá, dříve neznámá populační vlna, se mohla odehrát, když se lidé adaptovali na nové prostředí po prvním rozšíření z Afriky,” říká Dr. Qasim Ayub, přední autor z Wellcome Trust Sanger Institute. “ Myslíme, že když se lidé přesunuli z Afriky do Asie, Australie a zřejmě i Evropy, zůstali v malých skupinách na pobřeží. Trvalo jim to desítky tisíc let, než se adaptovali na horský, lesnatý terén ve vnitrozemí kontinentů. Nicméně, jakmile byl jejich genetický makeup přizpůsoben tomuto novému prostředí, populace extrémně rychle vzrostla, když skupiny cestovaly do vnitrozemí a využily přebytek prostoru a obživy.”

 

 Studie ukazuje jak je dnes možné získat nové biologické pohledy z existujících DNA sekvenčních analýz a vzájemného sdílení těchto dat. Většina DNA informací použitých pro tuto studii byla získána ze zdarma dostupných internetových zdrojů.

Jelikož Y chromozom se nachází jen u mužů, jeho historii a evoluci je jednoduché studovat a interpretovat. Tato studie také ukazuje jak může být použito i jiných genetických analýz v archeologii, jako například v tomto případě od firmy Complete Genomics. Délka mezi jednotlivými větvemi a délka každé větve v dané skupině Y chromozomu nám ukazuje evoluci lidské populace. Čím blíže větve jsou, tím rychleji se odehrávala expanze a oddělování populace, zřejmě do různých geografických oblastí. Čím větší délka větví, tím déle byla skupina lidí oddělena od dalších skupin.

 

“ Zprostředkovali jsme skoro desetinásobný nárůst v počtu genetických značek nalezených v Y chromozomu a objevili jsme určité historické informace o evoluci moderního člověka za použití DNA informací z pouhých 36 mužů,” říká Dr.Chris Tyler-Smith, přední autor z Wellcome Trust Sanger Institute. “ Chceme teď nahlédnout do desetinásobného množství dat Y chromozomu z projektu  1000 Genomes Project. Kdo ví, co nalezneme zde? “

 

Zdroj a foto: dailygalaxy.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode