Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Stephen Hawking varuje

06.01.2012 23:29

 

Profesor Stephen Hawking řekl posluchačům programu BBC Today, že lidé by téměř určitě měli kolonizovat Mars, ale varuje před podporováním setkání s mimozemšťany.

 

Jak se přibližují jeho sedmdesáté narozeniny, vědec, kterému bylo řečeno, že se nedožije čtyřiceti, odpověděl na některé otázky veřejnosti zaměřené na osud lidstva a obydlování vesmíru. Hawkingova poslední, trochu futuristická kniha George's Secret Key To The Universe je popisem světa zaměřeného na děti, poučením pro příští generace. Není to poprvé, kdy Hawking radil lidem dosáhnout hvězd. Fyzik dlouho otevřeně hovořil na téma intergalaktické budoucnost lidstva. Byl prvním ochrnutým, který zakusil nulovou gravitaci při suborbitálním kosmickém letu v roce 2009. V té době, kdy potřeboval 100,000 liber ( daroval Richard Branson) řekl:

" Mnoho lidí se mě ptá, proč uskutečňuji tento let. Dělám to z mnoha důvodů. Tak za prvé, jsem přesvědčen, že život na Zemi má stále větší riziko být vyhlazen katastrofou jako je náhlá jaderná válka, geneticky modifikovaných virus, nebo jiné nebezpečí. Myslím, že lidská rasa nemá žádnou budoucnost, když nepůjde do vesmíru. Proto chci podpořit zájem veřejnosti o vesmír."

Tato úzkost byla opět zmíněna v jeho odpovědích v programu BBC. Byl dotázán: " Myslíte, že lidská rasa přežila všechny potenciální katastrofy a konečně kolonizuje hvězdy? "

Jeho odpověď odráží obavu z biologické a zejména jaderné války:

" Je možné, že lidská rasa vyhyne, ale to není nevyhnutelné. Myslím, že je téměř jisté, že katastrofa jako jaderná válka, nebo globální oteplování zachvátí Zemi během následujícího tisíce let."

To je součástí a důvodem proč kosmolog na Cambridge University a teoretický fyzik trvá na kolonizaci.

" Je to důležité, abychom kolonizovali vesmír. Věřím, že  nakonec vytvoříme soběstačné kolonie na Marsu a dalších objektech v celé sluneční soustavě, i když asi ne do 100 let."

Často ambiciózní, Hawking neklade meze lidské expanze mimo sluneční soustavu a ven do ostatních galaxií:

"Já jsem optimistický, že pokrok v oblasti vědy a technologie umožní nakonec lidem se rozšířit za hranice sluneční soustavy a ven do vzdálenějšího vesmíru. Objev inteligentního života jinde ve vesmíru by byl vůbec největší vědecký objev. Ale bylo by velice riskantní se pokusit navázat kontakt s mimozemskou civilizací. “

Hawking pokračoval: " Pokud by se cizinci rozhodli, že nás navštíví, pak by výsledek mohl být podobný jako, když  Evropané přistáli v Americe. To nedopadlo dobře pro domorodé indiány."

 

Hawking má narozeniny v neděli 8. ledna a Cambridge University Centre of Theorectical Cosmology pořádá veřejné symposium pro profesora, kterému byly dány pouze dva roky života, když mu byla diagnostikována forma onemocnění v roce 1963. Od té doby Hawking nejen přednášel jako význačný akademik, ale změnil vnímání vesmíru, publikoval nejlépe se prodávající knihy a vedl rodinný život: má tři děti a tři vnoučata.

 

Zdroj a foto: huffingtonpost.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode