Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Starodávné osídlení Kostariky

19.05.2011 18:43

 

 Historie Kostariky oficiálně začala v roce 1502 příchodem Španělů. Nicméně nové objevy ze současnosti vykreslují velmi rozdílný obrázek. Objevuje se stále více důkazů, že prehistorické kultury vzkvétaly v zemi Pura Vida daleko dříve, než Evropané poprvé spatřili její přírodní bohatství a krásu. Tři archeologická naleziště v různých koutech země  zajímavým způsobem nahlížejí do předkolumbovského života: komplexy Guayabo a La Montana v Turrialba, okolí jezera Arenal a poloostrov Nicoya. Každé místo nám ukazuje různý pohled na to, kdo byli pradávní obyvatelé Kostariky a jak žili.

 

Turrialba

 

První a zřejmě nejvíce viditelné místo je Guayabo de Turrialba. Toto naleziště je zhruba 219 hektarů veliké a leží na jižním svahu sopky Turrialba. Přestože archeologové stále pracují na tom, aby určili detaily o původním osídlení této lokality, byly již ruiny vyhlášeny Národním  parkem. V současnosti bylo odhadnuto, že Guayabo vzniklo a bylo osídleno kolem roku 1500 př.n.l. Předpokládá se, že během svého největšího rozkvětu mělo město okolo 10 000 až 25 000 obyvatel. Zatím z neznámého důvodu to vypadá, že místo bylo opuštěno do roku 1400 n.l. - skoro století před příchodem Španělů. Zajímavé je, že Španělé nezanechali žádný záznam o tom, jestli místo objevili a pokud ano, v jakém stavu se nacházelo. Přestože bylo zatím odkryto zhruba 10 procent naleziště, mnoho kamenných cest, budov, vodních nádrží a nespočet petroglyfů již vypovídá, že oblast byla velmi rušným kulturním centrem. Vědci také spekulují podle dochovaných kreseb, že zde existovala dvojitá struktura moci, politický vůdce známý jako Cacique a duchovní, nebo náboženský lídr zvaný Saman. Možná až navštívíte Guayabo, odhalíte jeho tajemství. Existuje zde také druhá lokalita pojmenovaná La Montana, která není tak známá jako předchozí, ale podle nalezené keramiky se stáří odhaduje do let 1500 - 300 př.n.l. Někteří archeologové dokonce tvrdí, že tyto vzorky keramiky musely mít své dřívější modely, či předchůdce. Takové objekty mohly být i z roku 2000 př.n.l. 

 

Jezero Arenal 

 

Další lokalitou ,která je daleko záhadnější ve svém původu se nachází na březích jezera Arenal. Je známá díky sopečnému vrcholu, který se tyčí vysoko nad údolím. Jezero se stalo hlavním zájmem archeologa z Univerzity v Coloradu Paysona Sheetse, který používá technologie NASA. Objevil vzdálené struktury okolo celého jezera a také pod jeho hladinou, když prováděl svůj průzkum v roce 1985. Objevené stezky, které se datují až do roku 500 př.n.l. vnesly více světla do života této prehistorické kultury, která je používala jako součást každodenního života. Sheets a další teoretizují, že stěhující se skupiny těchto obyvatel existovaly v okolí sopky možná už v roce 10 000 př.n.l. přestože permanentní osídlení vzniklo okolo roku 2000 př.n.l. Tito dávní obyvatelé zřejmě opouštěli oblast v dobách erupce sopky a později se zase vraceli, když se jezero uklidnilo, aby dále obdělávali svá pole. Stejně tak jako lidé v Guayabu i tito zmizeli okolo roku 1400 př.n.l. neznámo kam. Předpokládá se, že za náhlým zmizením civilizace stojí mor a ne erupce sopky.

 

Poloostrov Nicoya

 

Poslední oblastí, která odhalila prehistorickou dobu Kostariky je poloostrov Nicoya. Jak vědci postupně odkrývají vrstvy času, objevuje se stále více důkazů, že Olmékové a původní Ticos se vzájemně ovlivňovali. Tento vliv prokazuje například keramika nalezená poblíž Guanacaste, která se datuje do roku 300 př.n.l. a pravděpodobně naznačuje objev ještě silnějšího propojení Mezoameriky a kultury “ před Ticos “. 

 

Zdroj: The Costa Rica News

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: Anita363

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode