Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Socha ze soukromé sbírky poprvé vystavena na veřejnosti

23.03.2011 21:13

 

 Artefakt, který je pravděpodobně starý mnoho tisíc let a podle některých expertů je starší než pyramidy v Egyptě, je ve vlastnictví Concordia University v kanadském Montrealu. Poprvé v historii je toto sousoší vystaveno na veřejnosti v naději, že přitáhne větší pozornost odborníků a tím také nové názory a teorie o původu tohoto záhadného artefaktu. Velký vápencový objekt je popisován jako znázornění dvou vyhublých propletených figur. Podle vedoucího speciálních projektů a kulturních záležitostí Clarence Epsteina “ to může být jeden z nejojedinělejších nálezů tohoto druhu “. Poznamenává, že zádrhel vězí v tom, že žádný z expertů dotázaných v posledních deseti letech není schopen identifikovat stáří sochy a umělecký směr a ani zatím neznámé písmo, které je na objektu zachyceno. Epstein říká, že “ jeden archeolog prohlásil, že socha je z předdynastické hrobky, anebo velmi povedený padělek “. 

 

Dva nahé subjekty, jeden muž a druhý zřejmě žena držící dítě, jsou znázorněny v sedící poloze a mají abnormálně veliké hlavy a prodloužené končetiny. 

Sochu do Kanady ve čtyřicátých letech přivezli manželé Vincent a Olga Diniacopoulos, emigranti z Řecka žijící ve Francii. Vlastnili světovou kolekci artefaktů nahromaděných z Egypta, Izraele a dalších prehistorických míst. Později si otevřeli v Montrealu galerii a svou rozsáhlou sbírku jejich rodina darovala zhruba před deseti lety univerzitě Concordia. Epstein řekl Postmedia News, že mnoho artefaktů z kolekce bylo prodáno, aby se tak zajistilo financování výzkumu a studia na univerzitě. Několik kusů se naopak stalo důležitou součástí exhibic různých institucí na celém světě včetně Royal Ontario Museum v Torontu. 

“ Tato kolekce opravdu ohromila mezinárodní sběratelskou veřejnost a vyvolala jedny z největších cen na aukci v New Yorku. Méně než jedno procento kolekce bylo identifikováno jako padělky “.

Nicméně experti nebyli nikdy schopni rozeznat tajemný příběh sedících figur. Univerzita oznámila třídenní výstavku sochy a pozvala akademiky a veřejnost, aby všichni dohromady předložili teorie o původu objektu a jeho opravdové hodnotě. Univerzita se provokativně ptá. Směšné, nebo nádherné? Hodnotné, nebo bezcenné? Neobvyklý pradávný artefakt, nebo vynikající padělek? Do dnešní chvíle však zatím nikdo nebyl schopen určit původ uměleckého díla. Manželé Diniacopoulosovi považovali sochu za jeden z hlavních artefaktů své kolekce a byla před lety v marketingových materiálech a přestože nejsou skoro žádné podklady a dokumentace o objektu, byl v katalogu zanesen pod názvem “ The Starving of Saqqara “, což jasně ukazuje na jedno z největších pohřebišť v Egyptě. Epstein řekl, že socha může pocházet z Egypta a reprezentuje “ obraz dobytých “- zotročených lidí, kteří jsou symbolem- trofejí moci starodávného panovníka. Socha váží asi 80kg, je vysoká 70cm a v současné době není na prodej, řekl Epstein. 

 

“ Prvním krokem je, abychom zjistili, co to je. Nečekáme na obchodní nabídky.”

 

Socha je vystavena ve spojitosti s publikací druhé části esejí o kolekci řeckých manželů, jejichž sbírka obsahovala původně 2000 kusů uměleckých předmětů z celého světa.

“ Egyptská pohřebiště byla po staletí vykrádána lovci pokladů. Mnoho těchto artefaktů, jinak ztracených pro archeology, se po letech objevilo v oprávněných sbírkách jako například manželů Diniacopoulosových a ti je naštěstí  poskytli k zveřejnění a k vystavení “, píše Susan Redfordová v jedné z esejí. Švýcarský historik umění Jean  Jacques Fiecher píše: “ zkušený sběratel a odborník jako Vincent Diniacopoulos by nekoupil takový kus a nenechal by ho za drahé peníze poslat do Kanady, aniž by si nebyl jist jeho autentičností.“

 

Autor: Randy Boswell, The Vancouver Sun

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: Concordia University

  

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode