Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Saturnův měsíc Rhea má kyslík

27.11.2010 23:00

 

 

Družice Cassini zaznamenala kyslík v řídké atmosféře měsíce Rhea. Je to poprvé, co byl tento plyn objeven přímo v cizím světě. 

 

Družice testovala kyslík poprvé u jiného tělesa mimo naši Zemi, když prolétávala nízko nad saturnovým měsícem Rhea. K testu došlo letos v březnu při průletu ve výšce 97 km nad povrchem. Do této chvíle byl kyslík lokalizován jen nepřímo na jiných tělesech pomocí Hubblova teleskopu a jiných zařízení. Instrumenty na palubě Cassini odhalily velice řídkou atmosféru z kyslíku a oxidu uhličitého, která je udržována vysokoenergetickými částicemi, které narážejí do povrchu měsíce a které odrážejí zpět atomy, molekuly a ionty. Astronomové napočítali kolem Saturnu 62 měsíců a Rhea je druhým největším a předpokládá se, že je celý z ledu.

“ Toto je opravdu poprvé, co jsme viděli kyslík přímo v atmosféře cizího světa “, řekl Andrew Coates z UCL Mullard Space Science Laboratory, spoluautor studie zveřejněné v časopise Science. “ 

Vedoucí týmu z Southwest Research Institute v San Antoniu Ben Teolis řekl “ aktivní a komplexní chemie zahrnující kyslík, může být běžná v naší sluneční soustavě a dokonce i v hlubokém vesmíru. Taková chemie může být  předpokladem ke vzniku života. Všechny důkazy z Cassini naznačují, že Rhea je příliš studený měsíc a bez kapalné vody, což je nutné k životu jak jej známe.”

 

Atmosféra měsíce ho činí jedinečným v systému Saturnu. Jen Rhea a Titan, největší z měsíců, mají dostatek hmoty k udržení atmosféry a gravitace. Nicméně Titan má velice silnou atmosféru z dusíku a metanu s malým obsahem kyslíku a oxidu uhličitého. Astronomové použili dříve teleskopy k objevení kyslíku na jupiterových měsících Europa a Ganymede, ale tento postup nefungoval v případě Rhea, protože koncentrace plynu byla příliš nízká. Podle přístrojů z družice Cassini obsahuje metr krychlový atmosféry měsíce Rhea přibližně 50bn molekul kyslíku a 20bn molekul oxidu uhličitého. Oxid uhličitý může pocházet z ledu zachyceného na měsíci, nebo ho můžou produkovat energetické částice narážející na vodní led na povrchu. Jiným zdrojem mohou být materiály bohaté na uhlík, které byly uloženy na povrchu měsíce po jeho  bombardování meteority.

 


Zdroj: guardian.co.uk

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: NASA

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode