Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Roztavené sklo jako následek dopadu meteoritů

17.06.2012 18:23

 

Vědci nalezli uspokojivé důkazy, že smršť meteoritů zasáhla Zemi před více než 12 000 lety a je pravděpodobné, že je zodpovědná za vyhynutí prehistorických lidí a velkých zvířat včetně mamutů.

Důkazy velké teploty z meteoritů bypy nalezeny na dvou kontinentech. Badatelé věří, že obrovská kosmická srážka způsobila následné studené období, což způsobilo další destrukci. Mezinárodní tým našel substanci známou jako roztavené sklo, která vzniká při teplotách od 1700 - 2200 stupňů Celsia a může být následkem nárazu vesmírného tělesa.

Materiál byl nalezen ve slabé vrstvě skály v Pennsylvanii a Jižní Karolíně v USA, ale také v Sýrii. Testy potvrdily, že materiál nebyl vesmírného, sopečného, nebo umělého původu.

“ Extrémní teploty ke vzniku tohoto materiálu jsou podobné těm při výbuchu atomové bomby, dostatečné k tomu, aby se písek roztavil a uvařil “, řekl James Kennett, profesor na UC Santa Barbara.

Roztavené sklo se zdá být stejné jako materiál nalezený v Meteor Crater v Arizoně a Astralasian tektite field a je také shodný s roztaveným sklem vyprodukovaným při atomovém testu v Trinity v roce 1945 v Novém Mexiku, dodal profesor Kennett.

Nálezy výzkumníků podporují kontroverzní teorii, že impakt asteroidu v roce 12 900 vyvolal začátek velice chladného období na Zemi, což vedlo k vyhynutí lidí a zvířat. Ve studeném období známém jako období nejmladšího pleistocénu zmizela navždy v Severní Americe megafauna jako mamuti, velký lenochod a také prehistorická civilizace známá jako Clovis kultura. Clovis lidé používali různé pomůcky z kostí a klů a jsou považováni za první obyvatele nového světa.

 

Důkazy podporující teorii byly nalezeny na třech kontinentech, pokrývající skoro třetinu planety, od Kalifornie přes Západní Evropu až po Blízký Východ. Sýrie je zatím nejvýchodnější naleziště na severní polokouli, ale vědci nejprve musí objevit limit a rozsah naleziště po dopadu. Roztavené sklo bylo nalezeno ve vrstvách stejného stáří v Arizoně a Venezuele. 

 

Tři naleziště popsaná v poslední studii byla vzdálena 1000 až 10 000 km, což napovídá, že nápor vesmírných objektů, ať už fragmentů meteoritu, nebo komety, zasáhl Zemi, řekl profesor Kennett. Dodal také, že archeologické naleziště v Sýrii, kde byl materiál nalezen - Abu Hureyra v údolí Eufratu - je jedním z míst tohoto druhu, které ukazuje přechod života z nomádského lovecko-sběračského na farmářsko-lovecký, kdy lidé žili již v permanentních vesnicích. 

 

“ Archeologové a antropologové považují tuto oblast za rodiště zemědělství, což se odehrálo přibližně před 12 900 lety “, řekl Kennett. “ Existence silné uhelnaté vrstvy ve vesnici v Sýrii poukazuje na masivní požár související s roztaveným sklem a tzv. “dopadovými kuličkami” z tohoto období. Důkazy naznačují, že efekt katastrofy na osídlení  a obyvatele byl velký.”

 

Studie byla publikována v Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

Zdroj: Mail Online

Foto: UCSB, Corbis

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

Pozn.redakce: takovéto články se opravdu neobjevují každý den a tak je skvělé občas nějaký zachytit. Rád bych zde zmínil několik postřehů. Nevím proč je teorie o dopadu fragmentů vesmírných těles kontroverzní jak se v článku píše. V historii naší planety se podobné případy zřejmě odehrály více než jednou a mnohokrát to mělo za následek globální katastrofu. Vědci by se už konečně měli probudit ze svého spánku, protože podobné incidenty nám hrozí kdykoliv. Někde jsem četl jakou paseku by nadělal meteorit o průměru půl kilometru, kdyby spadl někam do oceánu, a to nemluvím kdyby spadl na hustě obydlenou oblast... 

Zajímavým momentem v tomto článku je přirovnání efektu vzniku roztaveného skla k výbuch atomové bomby. Samozřejmě, že je celkem logické, že dopad takového tělesa bude mít za následek roztavení skály, písku atd., koneckonců zmiňovaný Meteor Crater je toho důkazem. Osobně jsem toto místo také navštívil a není pochyb o jeho původu. Nicméně!! Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o teorii pradávných astronautů a alternativní historii určitě ví, že na Zemi existují také jiná místa, kde se stejný roztavený materiál nachází. To už se v článku pochopitelně neobjevuje. Kromě lokalit na Sahaře a v Africe zde máme především Indii. Na tom by nebylo nic neobvyklého, protože impakt meteoritů mohl být opravdu globální, anebo mohlo dojít ke stejné události v různých obdobích na různých místech. Avšak právě v Indii se roztavené sklo nachází v místech, kde byly nalezeny ruiny prehistorického osídlení i s jeho obyvateli. Podle dostupných informací a vykopávek se stále neví, co se zde odehrálo. Různé detaily skutečně vypadají, jakoby tu došlo k jaderné explozi. Ovšem před mnoha tisíci lety. Nezávisle o těchto věcech také naprosto jasně hovoří 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode