Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Rostliny, které svítí?

08.11.2010 22:36

 Zářící vegetace z planety Pandora ve filmu Avatar se může stát realitou pokud skupina vědců z Taiwanu dostane zelenou. Tým vyrobil živý zdroj světla za pomoci nanočástic zlata. Vědci pod vedením Yen Hsun Su z Research Center for Applied Sciences at the Academia Sinica v Taipei namočili Bacopa Caroliniana ( vodní rostlina používaná hlavně v interiérových akváriích ) do roztoku těchto nanočástic, které se vstřebaly do buněk rostliny za přibližně jeden den. Rostliny jsou potom vystaveny ultrafialovým paprskům, které vybudí elektrony v nanočásticích a donutí je vyslat modrofialové světlo. Částice zůstaly v listech dva týdny až dva měsíce. Člen týmu Wei Min Zhang tvrdí, že klíčový je tvar nanočástic. “ Vypadají jako mořský ježek s úzkými ostny. Trny mohou vyprodukovat silnější elektromagnetické pole “, říká Zhang, “ což vede k jasnějšímu světlu “.

Expert na bioorganickou chemii při Univerzitě v Tokyu Hanuki Niwa říká, že kombinování nanočástic s živými organismy je současný trend mezi výzkumníky. 

“ Existuje několik překážek, se kterými se vědci musejí potýkat “, říká Niwa “ finance je jeden faktor, budou muset zajistit údržbu a další výdaje spojené s výrobou a provozem takovéto bioLED lampy, aby to mělo ekonomický smysl “.

Tým doufá, že se podaří tento bioLED princip uskutečnit i v jiných rostlinách, pravděpodobně k dekorativním účelům, nebo k slabému osvětlení, přestože je zatím zapotřebí UV zdroj k vyvolání záření. To se ale nestane v blízké budoucnosti, řekli vědci magazínu New scientist. Výkon naší bioLED lampy není dostačující pro komerční využití. 

 

Zdroj: Newscientist.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode