Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Robot nalezl záhadné koule pod mexickou pyramidou

02.05.2013 10:02

 

 

Stovky záhadných koulí leží pod Chrámem Opeřeného Hada, což je pyramida nacházející se pouhých 30 mil od Mexiko City. Podivné koule byly nalezeny během archeologického průzkumu pomocí robota vybaveného kamerou. Tato struktura je jednou z nejdůležitějších budov před-španělského města Teotihuacan. 

“ Vypadají jako žluté koule, ale neznáme jejich účel. Je to nebývalý objev, “ říká Jorge Zavala, archeolog při Mexico National Anthropology and History Institute.

Ruiny Teotihuacan představují jedno z největších městských sídlišť pradávného světa. Předpokládá se, že město bylo založeno okolo roku 100 PNL. Obsahuje mnoho pyramid a při svém vrcholu zde žilo až 100 000 lidí. Bylo však za záhadných důvodů opuštěno okolo 700 NL - dříve, než přišli Aztékové v roce 1300 NL.

Průzkum v chrámu se sousřeďuje na zhruba 100 metrů dlouhý tunel, který se nachází pod stavbou. Ten byl objeven v roce 2003, když silný déšť odkryl díru několik stop od pyramidy. Průzkum tunelu, který byl úmyslně zahrabán odpadem a sutí pradávnými obyvateli, trval několik let a vyžadoval rozsáhlé plánování.

“ Konečně jsme před několika měsíci nalezli dvě postranní komory na 72 a 74 metru od vchodu. Nazýváme je Severní a Jižní komora, “ říká archeolog Sergio Gómez Chávez, vedoucí projektu Tlaloc.

Archeologové prozkoumali tunel pomocí dálkově řízeného robota Tlaloc II-TC, který má infračervenou kameru a laserový scaner, který generuje 3D obraz prostor pod chrámem.

“ Robot byl schopen proniknout do prostor, které nebyly ještě prozkoumány a nalezl tři komory mezi 100 a 110 metrem od vchodu, “ řekl Gómez Chávez Discovery News.

 

Záhadné koule leží v jak Severních tak v Jižních komorách. Objekty mají jádro z jílu a jsou pokryty žlutým materiálem nazývaným jarosit. Jsou veliké od 1.5 do 5 inchů ( 3.80 - 12.7 cm ).

“ Tento materiál je většinou vytvořen oxidací pyritu, což je kovová ruda, “ říká Gómez Chávez. “ To znamená, že v prehistorických časech koule vypadaly jako když jsou kovové. V Jižní komoře jsou jich stovky.”

Podle George Cowgilla z Arizona State University jsou koule velmi fascinující nález.

“ Pyrit byl rozhodně těmito lidmi používán. Původně byly koule velice třpytivé, ale jsou velice jedinečné a nemám tušení, co mohou představovat.”

Dokonce i stěny a strop obou komor je pokryt práškem minerálního původu složeného z magnetovce, pyritu, a hematitu, což místnost rozjasňovalo.

“ Domníváme se, že vysoce postavení lidé, kněží, nebo vládci, chodili do prostor provádět rituály, “ řekl Gómez Chávez.

Archeologové skutečně nalezli mnoho rituálních předmětů včetně keramiky a dřevěných masek ozdobených krystaly, jadeitem a křemenem - všechny z období okolo 100 NL. Gómez Chávez a jeho tým se těší na další část projektu - průzkum zbytku tunelu a třech komor, které robot objevil pomocí videokamery.

“ Tunel je ve skvělé kondici, nedotčený skoro dva tisíce let,” řekl Ng Tze Chuen, nezávislý badatel, který pracoval na výstavbě robota. “ Dokážete si představit, co tam můžeme nalézt? “

Chuen, který pomáhal konstruovat robota Djedi pro egyptskou Velkou pyramidu v roce 2010 věří, že mexický tunel může vést k jednomu z největších objevů v historii Teotihuacanu.

“ Výsledky jsou velice povzbuzující,” řekl.

Podle Gómeze Cháveze byl tunel dvakrát zapečetěn obyvateli města. Silné zdi, které blokovaly přístup byly zbourány před zhruba 1800 lety, aby se mohlo do centrální komory na konci tunelu vložit něco velice důležitého.

“ Možná na tomto místě najdeme pozůstatky těch, kteří vládli v Teotihuacanu,” řekl Chávez.

 

 

 

Zdroj a foto: news.discovery.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode