Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Pradávné hvězdné bytosti v legendách indiánů Hopi

14.07.2011 21:46

 Kdo jsou Ant People-mravenčí lidé?

( pozn.překl. v textu jsem ponechal původní termín Ant People, protože překlad tohoto názvu vyzní poněkud komicky a myslím, že i v neanglicky mluvících zemích je více zažitá jeho originální varianta)

 

Po celém americkém jihozápadě nacházíme petroglyfy (skalní rytiny), nebo piktogramy (skalní malby) zobrazující entity s protáhlým tělem, velkýma očima a baňatou hlavou, která má někdy jakési antény. Tyto děsivé postavy jsou často zobrazeny v modlitebním postoji, jejich lokty a kolena jsou umístěna v pravém úhlu, podobně jako mravenčí zahnuté nožky. Představují tyto skalní kresby rasu lidí Ant People? Dokazují ve skutečnosti dávné setkání mezi lidmi a mimozemským druhem? Jsou tyto bytosti skutečně mimozemskými "vetřeleci," jako ti z havárie z roku 1947 poblíž Roswellu, Nové Mexiko? Nebo jsou to jen nějaké kryptobiologické anomálie přirozené na naší planetě? Pokud ne, jsou to tedy jen psychické projevy – produkt kolektivního nevědomí? Podívejme se na důkazy.

 

Lingvistické důkazy

 

" Ti, kteří jsou z Orionu " je význam pojmu Nephilim z Genesis 6:4 Nové Anglikánské Bible. Zednářští badatelé Christopher Knight a Robert Lomas tvrdí, že kořen aramejského slova nephîliâ je jméno pro souhvězdí. Nephilim jsou samozřejmě známí čtenářům Zecharia Sitchina. Tento plodný učenec překládá sumerský kořen NFL (ne liga amerického fotbalu!) jako " ti, kteří sestoupili z nebe na Zemi ." King James verze je nazývá " obři na zemi. " Těsně před velkou potopou se " synové boží ," interpretováni jako padlí andělé nebo strážci, spojili s " dcery mužů "  a vznikli tito obři. To může být víc než jen náhoda, že Nephilim zní podobně jako hebrejské slovo nemâlâh (pl. nemâlim), což znamená mravenec. Hlavním faktorem je v tomto případě morfologie a ne velikost. Pokud Nephilim skutečně pocházejí " z Orionu ", tak Ant People ve skutečnosti mohou být ti, kteří “ z nebe na Zemi sestoupili “, pravděpodobně z Orionu samotného. Protože souhvězdí vystupuje z východu, člověk si mohl myslet, že jméno Orion bylo odvozeno od slova orient. Ve skutečnosti je tvořeno odstraněním počátečního "m" indoevropského kmene morui. Toto slovo znamená překvapivě - mravenec. Souhvězdí tak možná nese název pro jeho úzký, antropomorfní pás připomínající hmyz. Hopi výraz pro Orion je Hotòmqam, což doslova znamená buď " oběsit, pověsit “ ( jako korálky na provázek ), nebo " trojka." To může mít referenci ke třem hvězdám na Orionově pásu, ale také na trojdílnou podobu mravence: hlava, hrudník a břicho. Tyto lesklé části, nebo sekce těla mravence mohou mít svůj nebeský protějšek v tom, co Hopi považují za nejdůležitější souhvězdí na obloze. Vzhled Orionu skrze otvory Hopi kivas ( částečně podpovrchové modlitební komory) stále synchronizuje s mnoha každoročními obřady. 

 

 

 

Jak na nebi, tak...

 

Když Orion dominuje zimní obloze, mravenci jsou hluboko ve svých vlastních “ kivách “ ( mraveništích - kopcích ). Ačkoli se to zdá protichůdné, zenit a nadhlavník jsou ve skutečnosti jedna šamanistická osa zahrnující podsvětí - underworld. Existují dvě oddělené sféry v kosmologii indiánů Hopi: povrch Země jako místo lidské činnosti a kombinovaný region nebe/podzemí jako domov duchů, zejména kachinas. (pro Hopi je kachina maskovaný duch, který může mít formu fyzického objektu, fenoménu, nebo živé bytosti.) Stejně tak jak mraveniště s jeho temnými tunely, tak i kiva a její sipapuni (otvor v podlaze, symbolicky spojující cestu do podsvětí) jsou projevem světa mrtvích. To se paradoxně propojuje s oblohou a slouží také jako domov hvězdných duchů. Hopi bůh smrti, Země a podsvětí se nazývá Masau'u. Stejně jako u  mravenců, má znalosti o povrchu země a o regionech  podzemních. Nosí masku s otvory pro velké otevřené oči a velkou pusu. Jeho obrovská a holá hlava připomíná letní dýni a čelo vypouklinu v horském masívu. Jeho nohy jsou dlouhé jako předloktí a jeho tělo je šedé. Tato barva je zásadní, protože jeho jméno pochází z Hopi slova maasi, což znamená šedý. Ve skutečnosti je tento popis z mytologie kmene Hopi nepříjemně blízko k současné představě o mimozemské rase šedivých. Masau'u je také pozemský ekvivalent Orionu, jehož jméno, jak jsme řekli, znamená mravenec. Hopi věří, že vzdálenosti jsou pro Masau'u bezvýznamné, protože on může procestovat celou Zemi dřív, než přijde ráno. Existuje snad lepší způsob, jak vyjádřit pohyb Orionu z východního na západní horizont v průběhu noci? Hopi slovo pro mravence je anu. Ve stejném jazyce naki znamená přítel, modlitba peří, obětování jídla, nebo písek – skupina pojmů vztahujících se k tomuto hmyzu, který občas létá. Kombinace dvou slov (anu-naki, nebo " mravenčí přítel ") může souviset s Anunnaki pana Sitchina. Babylonský bůh nebe byl také pojmenován Anu. Jedna sumerská válcová pečetˇ z cca 2250 před n.l. ukazuje panteon primárního božstva, které nosí zvláštní klobouky. Hopi bůh nebe Sotuknang, úzce spojený s bohem země Masau'u, také nosí špičatou pokrývku hlavy. Stejně jako jejich protějšky na Středním východě, i tato indiánská božstva byla přítomna při vzniku vesmíru a nadále jejich v kultuře a rozvoji. Anu (nebo Danu) bylo také označení keltské matky bohyně a patronky mrtvých. Kromě toho Anu byl jiný název pro egyptské město Heliopolis, kde byl držen kámen benben z  meteorického železa. Dále také egyptské slovo anu znamenalo nejen výrobky, příjmy, nebo něco přinesené někam, ale také dárky, pocty a obětní nabídky. To se týká jak schopnosti mravenců schovávat zásoby, tak vážnost a úctu k lidu Ant People. V každém případě, jejich vliv je globální.

 

 

Mytologické důkazy

 

Mravenci sehráli klíčovou roli v přežití starověkého kmene Hopi. Velké kivy lidu Ant People poskytovaly útočiště v průběhu prvního zničení světa ohněm ( vulkanická aktivita, asteroid ) a druhého ledem ( ledovce, Doba ledová ).  Pouze čestní členové kmene byli schopni následovat určitých mrak přes den a konkrétní hvězdu v noci a najít boha nebe Sotuknang. Ten se rozhodl zachránit tyto " vybrané lidi " a navedl je k lidu Ant People za účelem ochrany. Mravenci jsou vykresleni jako štědří a pilní, nabízející jídlo kmenu Hopi, když došly zásoby a učící  je podstatě skladování potravin. Podle legendy mají dnes mravenci tak tenký obvod pasu, protože i oni sami se kdysi připravili o zásoby. V dalším příběhu z dávné éry se Hopi sami popisují jako mravenci, když se vyskytli " příliš hluboko pod ...". Slovo pod odkazuje jak na mravenčí kivu, tak na podzemní První a Druhý svět. Předchozí Třetí svět zničený povodní je také uváděn jako podzemní, zatímco náš nynější Čtvrtý svět je na zemském povrchu. Podle jednoho dosti brutálního Hopi mýtu o tom " Proč jsou mravenci  tak tencí ",  jich mnoho žilo východně od Toko'navi, nebo Navaho hory poblíž hranice Arizony a Utahu. Tento hmyz není popsán alegorickým způsobem jako v bajce, ale téměř humanoidním způsobem. Během zasvěcení do kachina společnosti se dva mravenci převlékli za divoké, obří Hu kachiny a bičovali mravenčí děti tak silně, že se téměř prosekávali uprostřed jejich tělem, odtud jejich štíhlost. Je toto další odkaz na " obry na Zemi "? Mravenci jsou také spojováni s válkou, či lovem. Hopi věří, že obě vlastnosti se týkají zejména Orionu, ale i hvězd obecně. Tento kmen také spojuje černé mravence s čarodějnictvím. Hopi slovo Toko'anu (podobně jako jméno hory) doslova znamená masitý mravenec, velký tmavě červený mravenec s bolestným bodnutím. Na druhou stranu Společnost červeného mravence ( Red Ant Society ) kmene Zuni, který žije nedaleko Hopi, je spojována s uzdravením. Středoameričtí Mayové, kteří sdílejí mnoho kulturních rysů s Hopi, mají legendy o lidech vypadajících jako mravenci a stavějících kamenné budovy, města a silnice při tvoření Prvního světa. Tyto podivné bytosti měly magickou moc a mohly umisťovat kameny do správné pozice jen pouhým hvízdáním. Archeolog J. Eric S. Thompson píše: 

" Zayamuincob lze přeložit jako pokroucení muži, nebo, nesouvislí muži, naznačující podobnosti s hrbáči. Slovo může mít také souvislost s zay-mravenec, což upozorňuje na tradice Yucatan Mayů o prastaré rase nazývané chac zay uincob, " muži červeného mravence." Byli pilní jako mravenci, kteří vynášeli ven červenou zem a budovali rovné silnice lesem."

Odkaz na hrbáče nám připomíná Koko Pilau ( Kokopelli ), hrbáč hrající na flétnu. To je všudypřítomná, hmyzí  postava na skalních rytinách po celém jihozápadě.

 

Nebeská mraveniště

 

Každý rok v únoru provádějí Hopi “ Bean tanec “ ve svých kivách. Plameny ohňů jsou neustále udržovány, což proměňuje tyto podzemní struktury v horké výhně. Tento rituál může připomínat časy, kdy Ant People učili Hopi jak pěstovat fazole uvnitř jeskyně, aby přežili. Hu kachiny, jak bylo výše zmíněno, jsou nedílnou součástí této slavnostni a zasvěcují děti do kachina společnosti. Mravenci souzní hluboko v naší duši jako typický obyvatel dvou světů: země a podsvětí. Jazykové a mytologické důkazy však ukazují, že obraz mravence je víc, než psychologická reakce na malé tvory přirozeného světa. Proč jinak by hromadné sdělovací prostředky důsledně dávaly mimozeměťanům charakteristiky brouků? Narozdíl od vágních fantazií a snů, mravenčí lidé se jeví děsivě skuteční. Pokud jsou tyto hrůzostrašné bytosti již vyhynulé, nebo izolované druhy jako je Yetti, nebo Lochneská příšera, musíme ještě odhalit nějaké fosilní a kosterní důkazy o jejich minulé existenci.

Byli Ant People (nemâlim) ve skutečnosti potomci žen (nazývaní Nephilim), které se spojily s padlými anděly? Přišel posel z Orionu, jehož jméno znamená mravenec, do Arizony, aby se stal Masau'u, mravenčím bohem národa Hopi? Byli Ant People ochotni zachránit vybrané lidi při dvou různých přírodních kataklyzmatech, protože prvně viděli sami sebe v jejich genech? Byly kivy jeskyně, kde Hopi našli útočiště opravdu mraveništěm prastarých hvězdných bytostí? Na tyto otázky nemusíme nikdy najít odpovědi, nicméně jejich důsledky stále vyvolávají náš zájem.

 

 

 

Gary A. David

www.orionzone.com

 

Z originálu The Anthills of Orion: Ancient Star Beings of the Hopi

s laskavým svolením autora přeložil pro astronauti.cz Michael M.Faitl

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode