Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Povrch měsíce Titan je měkký

28.10.2012 22:32

 

 

Procházet se po povrchu Titanu může být jako procházet se po pláži, když je odliv. Potvrdila to nová studie. Nebo pokud preferujete sníh, může to vypadat, jako když si sněžnice prolamuje cestu při krásném slunném dni. Povrch obrovského Saturnova měsíce má složení jako mokrý písek, nebo zmrzlý sníh - můžete opatrně chodit po povrchu, ale když přitlačíte, propadnete se naskrz minimálně několik centimetrů. 

 

Informace přichází z nové analýzy potom, co se stalo při přistání modulu Huygens, často opomíjeného komponentu mise Cassini-Huygens do systému planety Saturn. Huygens byl zhruba 200 kilový přistávací modul, který se očividně “odrazil, sklouznul a kymácel” předtím, než se ustálil na povrchu Titanu. Předchozí analýzy napovídaly, že Titan má měkký povrch, ale dnes NASA ví, že je to daleko více komplikované. Když se dotknete jemně, zdá se být povrch tvrdý, ale při větším tlaku se mění.

 

Huygens se snesl pomocí padáku na povrch měsíce a vytvořil brázdu 12 cm hlubokou předtím, než se odrazil na plochý povrch, potvrdila NASA. “Nerozplácnul se” , což by se stalo, kdyby byl povrch bahnitý s tekutým metanem. To napovídá, že metan, ani etan “nepršel” delší dobu, když stroj přistál. Huygens dorazil na povrch rychlostí stejnou, jako když pustíte míč z výšky 3 stop na zemi. Studie byla publikována v žurnálu Planetary and Space Science.

 

Zdroj: popsci.com

Foto: NASA, JPL

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode