Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Potomci Římanů v Číně

27.11.2010 23:03

 Genetické testy obyvatel odlehlé části Číny ukázaly, že téměř dvě třetiny jejich DNA je evropského původu, což podporuje teorii, že mohou být potomky římských vojáků, tzv. “ ztracených legií “. Testy prokázaly, že u některých obyvatel Liqian, vesnice na hranici pouště Gobi v severozápadní Číně, bylo 56 procent DNA bělošského původu. Mnoho z těchto lidí má modré, nebo zelené oči, dlouhé nosy a to vede ke spekulacím, že mají evropskou krev. Vesničan Cai Junnian je přezdíván svými přáteli Cai Luoma, nebo “ Říman Cai “ a je jedním z mnoha místních, který je přesvědčen, že je potomkem “ ztracené legie “. Archeologové plánují v oblasti podél Hedvábné stezky vykopávky s cílem najít pevnosti, nebo jiné stavby této proslulé armády.

“ Doufáme, že se nám podaří prokázat díky vykopávkám legendu o dávném kontaktu Číny a římské říše “, řekl Yuan Honggeng, vedoucí nově ustaveného Italian Studies Centre při Lanzhou University v provincii Gansu.

Genetické testy posílily teorii, že se legionáři usadili v oblasti v prvním století př.n.l. , když utekli z prohrané bitvy. Ta se odehrála v roce 53 př.n.l. mezi vojskem římského generála Marcuse Crassuse a velkou armádou Parthianů, což je dnešní Irán. To zastavilo rozpínání římské říše směrem na východ. Tisíce Římanů bylo zmasakrováno a sám Crassus byl sťat, ale říká se, že některým legionářům se podařilo uniknout masakru útěkem na východ. Údajně bojovali jako žoldáci ve válce mezi Huny a Čínou v roce 36 př.n.l. Kronikáři z Číny odkazují na událost, kdy byla zajata formace vojenské jednotky “ rybího útvaru “, což je zřejmě reference na “ želví rojnice “, formace používané legionáři. Římští vojáci byli údajně propuštěni a usadili se  ve stepích západní Číny. Teorii poprvé zmínil profesor čínské historie na univerzitě v Oxfordu Homer Dubs. Římská říše zažívala svůj největší teritoriální rozkvět za vlády císaře Trajana ve 2. století n.l. , v době, kdy království Han začalo upadat. Většina historiků věří, že tyto dvě říše měli jen nepřímý kontakt, jelikož obchod s hedvábím a kořením probíhal pomocí překupníků výměnou za římské výrobky jako například sklo. Nicméně někteří experti věří, že mohli ve skutečnosti být potomci armády Hunů, která plenila centrální Asii a která používala vojáky bělošského původu. Maurizio Bettini, antropolog ze Siena University však odmítá teorii se slovy, je to “ pohádka “.

“ Aby to bylo věrohodné, museli bychom najít artefakty jako římské peníze, nebo zbraně, které byly typické pro legionáře “, řekl listu La Repubblica. “ Bez takového důkazu je příběh o ztracených legiích jen legendou “.

Zdroj: The Telegraph, UK

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: Natalie Behring

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode