Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Potenciální život na Jupiterově měsíci Europa

03.12.2011 20:10

 

Vědci zjistili zatím nejlepší důkazy o existenci vody těsně pod ledovým povrchem Jupiterova měsíce Europa.

 

Analýza povrchu měsíce naznačuje oblasti teplejší vody  pod ledovým příkrovem, která pomáhá k tání a popraskání vnější vrstvy. Výsledky, publikované v časopise Nature, předpovídají, že malá jezera existují pouze 3 km pod ledem. Jakákoliv kapalná voda by mohla představovat potenciální prostor pro život. Vědci dlouho spekulovali na základě modelů  magnetických sil a obrázků jeho povrchu, že obří oceán, zhruba 160 km (100 mil) hluboký, leží někde mezi 10-30 km pod ledovou vrstvou. Mnoho astrobiologů snilo o následování stop fiktivní postavy Davida Bowmana v  románu Arthura C. Clarka  Vesmírná odysea, který objevil formy vodního života v hlubokém moři Europy. Nicméně provrtání otvorů skrze tlustou, ledovou vnější vrstvu bylo vždy nemyslitelné. Objev  kapalné vody americkým týmem dává větší šanci k vyslání mise pro odběr vzorků z měsíce.

 

Mělká moře

 

Přítomnost mělkých jezer také znamená, že povrchová voda se zřejmě silně smíchává s vodou ve větší hloubce.

Ledové víry mohou přenést živiny mezi povrchovou vodou a mořskou hlubinou.

" To může udělat oceán na Europě snadněji obyvatelným," řekla autorka Britney Schmidt z University of Texas v Austinu, USA, která analyzovala obrázky shromážděné sondou Galileo, vyslanou v roce 1989. Glaciologové studovali povrch Europy po mnoho let a snažili se přijít na to, co vytvořilo jeho zjizvený a popraskaný povrch. Při pohledu na Antarktidu, kde vidíme podobné jevy - ledovce - můžeme usuzovat něco o procesech, které se odehrávají na Europě, řekl Martin Siegert z University of Edinburgh, odborník na ledovce. Vysvětlil, že nám nová studie říká, jak cirkulace teplejší vody způsobuje tání ledového povrchu, což tvoří praskliny.

" Studená voda se dostává mezi praskliny... takže skončíte s existujícím ledem, který je slepen s novým. Spodek pak znovu zamrzne, což způsobí zdvihnutí; je to vzrušující, " řekl Dr. Siegert BBC News.

USA a Evropa pracují na misi k Europě a dalším měsícům Jupitera, kterou chtějí vyslat buď koncem tohoto desetiletí nebo na začátku roku 2020.

 

 

> Europa byla objevena spolu se třemi dalšími satelity Jupiteru italským astronomem Galileo Galileiem v lednu 1610. 

> Ledový měsíc je 350 milionů kilometrů od Země a je jedním z 64 jupiterových satelitů. 

> V devadesátých letech poslala sonda Galileo obrázky z jeho povrchu. 

> Europa má malé kovové jádro (světle modrá, centrum), obklopené velkou vrstvou skály (oranžová), povrch  sestává z oceánu tekuté vody (modrá) a vrchní silné vrstvy ledu (béžová).

 

 

Zdroj a foto: bbc.co.uk

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode