Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Podmořský Grand Canyon

27.02.2013 22:21

 

 

Pomocí sofistikovaného zařízení byly pořízeny snímky podmořského Grand Canyonu. Loď Královského námořnictva HMS Enterprise objevila 250m hluboký kaňon v Rudém moři během devítiměsíční mise s cílem lepšího pochopení vodní plochy východně od Suezu. 3D fotografie byly pořízeny poté, co loď opustila egyptský přístav Safaga a vznikly pomocí paprskového sonaru, který je součástí plavidla. Kapitán Derek Rae řekl:

 

“ Tyto útvary mohou být pozůstatkem pradávných řek, které vykrojily kaňony do skalního podloží Rudého moře, jež bylo zaplaveno před dávnými dobami. Některé mohou být mladší a stále vznikající díky podvodním proudům, které se v této oblasti nacházejí. Proudy modelují koryta v měkké usazenině a jsou odkloněny tvrdší horninou. Existuje však stále i možnost, že jsou kombinací obou variant. Je skoro jisté, že toto je asi nejblíže, kdy bude člověk schopen nahlédnout na tyto útvary nacházející se stovky metrů pod vodní hladinou “.

 

Sonar, který je umístěn na trupu lodi produkuje snímky pomocí odrazu zvukových vln, které vysílá. Je to velice přesná metoda k měření mořského dna a k určení bezpečné hloubky vody k navigování lodí. HMS Enterprise zůstane na Blízkém východě do léta a bude aktualizovat skoro 3300 námořních map, které jsou používány mnoha námořními společnostmi a také Královským námořnictvem.

 

 

 

Zdroj a foto: belfasttelegraph.co.uk

Překlad: Michael M.Faitl 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode