Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

" perla Slunce "

10.11.2011 21:52

 

 

Vědci a výzkumníci objevili “ mimozemské vzorky “ drahokamu peridot - šedozelený drahokam, který se nachází i na Zemi. Tyto mimozemské vzorky byly příležitostně zajištěny z meteoritů. Abychom pochopili rozdíl vlastností mezi drahokam peridot ze Země a tím z meteoritů, výzkumníci na GIA ( gemologický Institute of America) sestavili 26 mimozemských vzorků a výsledky jsou hlášeny v podzimním vydání magazínu Gems & Gemologie. Vědci shromáždili exempláře z několika pozemských lokalit a porovnali je s 26 vzorky odebranými z meteoritu Esquel, nejpozoruhodnějšího mimozemského ložiska peridotu objeveného v Argentině asi před 50 lety. Tento masivní meteorit obsahuje četné peridotové krystaly. Americký sběratel zakoupil většinu Esquelu v roce 1992 a rozdělil jej do několika sekcí určených na prodej. GIA tým objevil významné rozdíly mezi pozemským a mimozemským peridotem - včetně různých úrovní látek jako lithium, vanad, nikl, mangan, kobalt a zinek - což umožňuje výzkumníkům a nakonec i obchodníkům s drahokamy s jistotou rozlišit peridot z různých světů.

 

Původní peridot je drahokamová verze minerálu zvaného olivín. Ten existuje u sousedů sluneční soustavy, včetně některých kovových meteoritů, které občas na naší domovskou planetu spadnou. Přestože taková peridotová ložiska meteoritů jsou dost vzácná, žár z jejich cesty na Zemi a jejich výbušný dopad na povrch zajistí, že se dochová jen málo exemplářů. Právě proto jsou kusy peridotu z vesmíru téměř vždy malé.

 

Peridot z ložisek v zemi byl jedním z prvních lidstvem ceněných drahokamů a označován starými Egypťany jako " perla Slunce ". Mezi hlavní zdroje dnes patří Spojené státy (Arizona, Texas a Havaj), Čína, Myanmar a Pákistán. Atraktivní barvy a relativně dostupná cena učinily, že peridot je populární mezi návrháři šperků po celém světě.

 

Zdroj a foto: Diamond world news

Překlad: Michael M.Faitl

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode