Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Pašeráci mumií chyceni v USA

28.07.2011 20:51

 

 

 

Záchrana starověkého egyptského sarkofágu s mumií tento měsíc od údajných pašeráků v New Yorku – je to první případ, kdy orgány rozbily mezinárodní síť pašeráků s artefakty na území Spojených států – zní to jako zápletka z filmu, než realita.

Kupodivu však, nejen, že pašování mumií se stále ještě dnes děje, ale kdysi to bylo tak běžné, že mnoho mumií bylo k dispozici na rozemletí a prodáváno jako prášek, odhalili archeologové

" Prášek z mumií bylo něco, co jste mohli koupit v lékárnách až do roku 1920, protože lidé si mysleli, že je to druh léku ", řekl egyptolog Regine Schulzová, kurátorka starověkého umění v muzeu Walters v Baltimore. 

Dnes existuje černý trh s takovými památkami v miliardách dolarů, ačkoli přesná čísla nejsou známa. Kromě toho po šíři obchodování s egyptským uměním není jasná stopa, vědci a úředníci říkají, že je často obtížné chránit vzácné artefakty, protože egyptská poušť je tak obrovská.

 

Dlouhá historie obchodování s mumiemi

 

Obchodování sahá zpět až do středověku.

" Když vzkvétalo křesťanství a islám, mumifikace nebyla již   hlavním zvykem, ačkoliv máme některé mumie křesťanských biskupů v Egyptě, které se datují do sedmého a osmého století n.l.," řekla Schulzová. " Takže od středověku byly mumie trochu podivné a zvláštní."

Nicméně mnoho mumií bylo vytvořeno v dobách starověkého Egypta, takže jich bylo k dispozici dost na výrobu prášku, nebo mummia, jehož pigment " jeden předpokládá byl tmavě hnědý ", řekl Gary Vikan, ředitel muzea umění Walters.

"Mumifikace nebyla jen něco pro faraony, nebo horní vrstvy – byla to normální věc ve starověkém Egyptě po stovky let ", řekla Schulzová. " Moje teta žila mnoho let v Egyptě v padesátých a šedesátých letetech a písečná bouře často odhalila drobné pozůstatky mumií – někdy trochu látky, někdy kosti. Lidé si mysleli, že mumie měla něco společného s nesmrtelností a že prášek z mumie mohl být použit jako lék “, řekla Schulzová. Bylo zvláštní drtit prastarou mrtvolu stejně tak jak je zvláštní prodej v moderní době, ale mumie byla tehdy brána jako objekt, ne tělo člověka, nebylo na tom nic nezákonného.

V dnešní době je pašování mumií a jiných památek z Egypta přísně zakázané a ilegální.

" Lidé začali říkat, počkejte chvíli, toto je člověk, se kterým by mělo být zacházeno s ůctou, to není věc ", řekla Schulzová.

Zatímco pašování mumií a egyptských starožitností pokleslo, černý trh pro ně stále existuje a nedávné události v Egyptě mohly vytvořit snazší situaci pro zločince k vyrabování země.

 

Moderní zločin

 

V poslední kauze ze dne 13. července federální prokurátoři oznámili, že rozbili mezinárodní organizaci pašeráků starožitností, která nabízela prodej artefaktů v New Yorku, Michiganu a Dubaji přes sběratele ve Virginii a která je  pašovala do USA z Egypta a prala tak peníze pro další zločiny. Cena jedné zásilky obsahující egyptský sarkofág řecko-římského stylu, sadu tří egyptských sarkofágů, sadu egyptských pohřebních člunů a egyptské vápencové sošky, se odhaduje na tržní hodnotu 2,5 milionu dolarů.

" To je důležitý případ pro vyšetřovatele z Homeland Security – je to poprvé, kdy byla taková síť pašeráků zlikvidována v rámci Spojených států," řekl James Hayes, zvláštní agent na přistěhovalectví a vynucování celních předpisů a vnitřní bezpečnostni. " Kromě pašování kulturních statků se tento případ zaměřuje také na významné aktivity při praní špinavých peněz. To je důležité, protože nedovolený prodej kulturních památek je třetí nejziskovější černý trh po obchodování s narkotiky a zbraněmi ".

Konkrétní čísla ohledně zločinu na umění jsou neujasněná, vzhledem k nedostatku přesné statistiky, ale odhady naznačují, že to je řádově 2 až 6 miliard dolarů ročně.

“ Není pochyb o nelegálním trhu s mumiemi – lidé stále mají zájem o jejich koupi ", řekla Schulzová. " Nicméně lidé mají větší zájem o jejich rakve, nebo možná okolí rakví, co je kolem těla. Mumie sama o sobě není nejvyšší prioritou."

Mnohé zůstává nejasné, jako třeba co se propašuje a co se ukradne. Mezinárodní rada muzeí připravuje červený seznam pro Egypt – katalog archeologických objektů a uměleckých děl v nebezpečí krádeže, nebo prodeje. “ Bohužel v místech v Egyptě, kde jsou chudé rodiny a cizinci nabízejí spoustu peněz není překvapivé, že stále existují lidé, kteří vykopávají a prodávají věci, i když je to nezákonné ", řekla Schulzová. Ve stejný moment činí obrovská rozloha pouště v Egyptě nereálným chránit všechny možné lokality před lupiči. Mnoho vědců používá mumie ke zkoumání minulosti, a to i bez jejich odkrytí.

 " Můžeme nyní rentgenem zjistit kolik jim je let, jaké nemoci měli, co jedli a co může být uvnitř obalu. Můžeme se hodně naučit o starověkých Egypťanech a také o jednotlivcích. Jste-li nelegální obchodník s mumiemi a vykrádač hrobek, ničíte to, co se můžeme naučit ".

 

Zdroj: livescience.com

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode