Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Oceán na planetě Pluto?

19.12.2010 03:08

 Nový výzkum naznačuje, že Pluto může pod svým několik kilometrů tlustým ledovým pláštěm ukrývat oceán.

 

Podle nového modelu poměru radioaktivního tepla, kterým je planeta ohřívána, je pravděpodobné, že přestože se zdá být navenek extrémně studená, je zároveň dostatečně teplá a může snadno pod svým povrchem skrývat kapalný oceán. A tento oceán nemusí být pouhá louže, poznamenal  Guillaume Robuchon, planetární vědec při univerzitě v Santa Cruz v Kalifornii. Naopak, oceán může být hluboký 100 až 170 km pod ledovou vrstvou tlustou 200 km řekl Robuchon na každoroční schůzce Unie amerických geofyziků v San Francisku na začátku tohoto týdne. Pokud je to pravda, zařadí se Pluto na seznam  těles spolu s měsíci Titanem a Enceladusem, které pravděpodobně obsahují kapalnou vodu, která je důležitá pro život jak ho známe.

Teplo, které udržuje kapalinu pod ledovým pláštěm?

Ohřívání planety může přicházet z rozkladu radioaktivních nuklidů, především draslíku -40, obsažených ve skále v jejím jádru. Nový model napovídá, že přestože je povrchová teplota Pluta přibližně - 230 stupňů Celsia, může existovat dostatek tepelné energie, která udržuje kapalinu pod ledovou vrstvou. “ Led je výborný izolátor “ tvrdí Francis Nimmo, spolupracovník Robuchona v Santa Cruz. Robuchon dodal, že jeho model interiéru Pluta snadno produkuje podpovrchový oceán tak dlouho, dokud jádro obsahuje alespoň sto částí/miliardu radioaktivního draslíku. ( Země obsahuje zhruba 0,01 procenta draslíku -40 ). Každopádně, aby oceán existoval, musí být skála koncentrovaná v jádru planety a voda s ledem ve vrchních vrstvách. Nimmo řekl, že “ pokud je naopak těleso gulášem vody a ledu, musíme začít od nuly “.

V roce 2015 dosáhne družice New Horizons regionu planety Pluto a mělo by pak být jednoduché změřit, jestli obsahuje kapalný oceán. Pokud oceán neexistuje, planeta by měla být sploštělá na svých pólech a obsahující “ fosilní  “ rovníkový hrbol jako pozůstatek z doby, kdy těleso rotovalo rychleji, než dnes. Takový hrbolek existuje na našem Měsíci, který samozřejmě oceán nemá, řekl Nimmo. Navíc, pokud je na Plutu oceán, jeho povrch by měl vykazovat praskliny, které vznikají postupným úbytkem tepla a zmenšováním ledové vrstvy v průběhu miliónů let. Mrznoucí led se roztahuje a měl by způsobovat vyboulení povrchu směrem ven a při tomto procesu vznik prasklin. Pokud je tam jen led a nikdy nebyl oceán, ochlazování planety by pak mělo led smrštit a ne roztáhnout. Po svém vzniku se led postupně smršťuje, když se ochlazuje. “ Zatím jen předpovídáme a budeme vědět jestli máme pravdu, nebo ne až se tam New Horizons dostane “, řekl Nimmo.

Zdroj: Nationa Geographic

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: NASA/ESA

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode