Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Objevena nová hrobka mayského prince

02.09.2012 22:03

 

 

Archeologové z Mexika objevili při vykopávkách v odlehlé lokalitě pradávného města Uxul hrobku mayského prince a neobvyklé artefakty.

 

Podlaha v přístupové budově královského komplexu Uxul 11 obsahovala vstup do malé komnaty, uvnitř které byly  pozůstatky 20-25 letého muže a keramické objekty. Na jednom poháru byla krátká a srozumitelná zpráva: “ toto je pohár mladého prince “, řekl člen týmu Nikolaj Grube, antropolog při německé univerzitě v Bonnu. Další pohár má na sobě datum, které Grube a kolega Kai Delvendahl interpretují jako rok 711 NL, což dává určitou představu, kdy princ žil a zemřel. Grube řekl, že je běžné, že mayské artefakty popisují své majitele. 

“ Nicméně, všechny dříve objevené pitné nádoby princů byly odkryty ilegálně zloději, bez kontrolované exkavace. Toto je poprvé, kdy jsme našli takovou nádobu v archeologickém kontextu.”

Mayská civilizace se rozkládala na území moderních států jako je Guatemala, Belize, a mexický poloostrov Yukatán. Kolem roku 900 NL takzvaná klasická éra mayské říše skončila, zřejmě díky sérii suchých období a také politické nestabilitě.

 

Muž, který neměl být králem

 

Experti předpokládají, že přestože je hrobka archeologicky atraktivní, neobsahuje jadeitové šperky, což ukazuje, že princ nebyl předpokládaným nástupcem na královský trůn. Archeoložka Jennifer Mathewsová říká, že :

“ pokud by byl, viděli bychom mnoho štědrých objektů jako jadeitové masky, vyrobené k podobě panovníka, náušnice, nebo jiné jadeitové objekty. V tomto konkrétním případě to nevidíme, takže se předpokládá, že to byl člen královské rodiny, který však nebyl považován za budoucího krále.”

Grube vyloučil možnost, že jadeitové objekty byly ukradeny z hrobky v minulosti. Řekl, že hrobka byla jasně zapečetěna před začátkem výkopových prací a přes vstup byla položena kamenná lavice velkých rozměrů.

 

Prestiž a moc

 

Přestože mladý mayský princ neměl naději stát se budoucím vládcem, jeho bohatství se zdálo být na vzestupu. Mayská metropole Calakmul, 16 mil daleko, vládla oblasti Uxul až do roku 705 NL. Poté vliv Calakmulu ustoupil a princovo rodina se stala lokálním vládcem Uxulu. Mathewsová dodala, že v mayské kultuře byli vládci viděni jako božské bytosti a “ byli obdarováváni nejrůznějšími dary.”

“ Celkově jeho rodina měla zřejmě více prestiže a moci a myslím, že princ z toho mohl mít jisté nechtěně výhody.”

 

 

Zdroj a foto: National Geographic News

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode