Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Nový průzkum šachet ve Velké pyramidě, aneb robot vydává svá tajemství.

05.06.2011 19:15

 

 Robot explorer vyslaný napříč Velkou pyramidou v Gíze začal odhalovat svá tajemství o 4 500 let starém faraonském mauzoleu, když poslal první snímky spoza jedněch tajemných dveří.

Obrázky odhalily hieroglyfy napsané červenou barvou, které nebyly spatřeny lidským okem od výstavby pyramidy. Obrázky také odhalily nové podrobnosti o dvou záhadných měděných spojkách vložených do jedněch takzvaných "tajných dveří.”

Obrazy, značky a graffiti zveřejněné v Annales du Service Des Antiquities de l'Egypte (ASAE), mohou odhalit tajemství záhadné architektury tohoto monumentu.

"Věříme, že pokud tyto hieroglyfy budou rozluštěny, mohou pomoci egyptologům přijít na to, proč tyto záhadné šachty byly postaveny," řekl Rob Richardson, inženýr, který projektoval robota na univerzitě v Leedsu.

Postavena pro faraona Cheopse, známého také jako Chufu, Velká pyramida je poslední div prehistorického světa.Památník je největší z rodiny tří pyramid v Gíze, na předměstí Káhiry a už dlouho kolují pověsti o tajných chodbách vedoucích k tajným komnatám.

Archeologové jsou již dlouho zmateni z účelu čtyř šachet  hluboko uvnitř pyramidy, od doby svého objevení v roce 1872. Dvě šachty vycházející z horní, nebo " královské komory " končí na povrchu pyramidy. Ale spodní dvě, jedna na jižní straně a jedna na severní straně v takzvané "královnině komoře " mizí ve struktuře stavby a prohlubují její  tajemství. Všeobecně se věří, že to jsou rituální průchody pro duši mrtvého faraona, aby dosáhla posmrtného života. Tyto 20 cm široké šachty zůstaly neprozkoumané až do roku 1993, kdy německý inženýr Rudolf Gantenbrink poslal robota do jedné z nich.

Po stoupání 213 stop od středu pyramidy narazil robot do tajemné vápencové desky s dvěma měděnými spojkami.

O devět let později, prozkoumal Hawaas jižní šachtu v živém vysílání. Svět se zatajeným dechem pozoroval robota jak zkrze vyvrtanou díru prostrkuje kameru, aby jen odhalil něco, co vypadalo jako další dveře. Následující den Hawass poslal robota do severní šachty. Po průjezdu 213 stop a navigaci několikami ostrými zatáčkami, se robot zastavil o další vápencový blok. Stejně jako v prvím případě, byly dveře ozdobeny dvěma měděnými spojkami.

" Zasvětil jsem celý svůj život studiu tajemství Velké pyramidy. Mým cílem je konečně zjistit, co se skrývá za těmito tajnými dveřmi,"řekl Zahi Hawass, egyptský státní ministr pro záležitosti starožitností, Discovery News v nedávném rozhovoru.

Ve snaze vyřešit záhadu vytvořil Hawass  projekt Djedi, společnou mezinárodní a egyptskou misi, kterou pojmenoval po kouzelníku, kterého Cheops konzultoval při plánování rozložení pyramidy.

"Vybral jsem Djedi tým během soutěže, kterou jsem koordinoval s cílem vybrat nejlepšího možného robota k  prozkoumání šachty ve Velké pyramidě," řekl Hawass.

Vítězný robot, navržený na univerzitě v  Leedsu  skutečně dojel dál, než kdykoliv dříve. Projekt začal průzkumem jižní šachty, která končí takzvanými "Gantenbrinkovo dveřmi." Robotu se podařilo vylézt do šachty a současně ovládat  mikrofotoaparát, který vidí za roh. Na rozdíl od předchozích expedic, kdy byly snímky pořízeny jen zpředu, byla nová kamera schopna vidět malým otvorem v kamenných "dveřích," a umožnila výzkumníkům jasný pohled do komory. Přesně v ten moment, poslal fotoaparát obrázky znaků starých 4 500 let.

"Existuje mnoho nezodpovězených otázek, které vyvolávají tyto fotografie " řekl Richardson Discovery News. " Proč jsou v tomto prostoru nápisy ? Co říká písmo? Zdá se, že tam je zářez po opracování zdiva vedle čísla: Proč to nebylo oříznuto podél této linie ? " přemýšlí Richardson. Vědci také spekulují o dvou měděných “ ozdobách “. 

"Zadní části měděných spojek jsou ohnuty sami na sebe. Proč? Co bylo cílem těchto kovových částí? Smyčky se zdají příliš malé k mechanické účelu," řekl Richardson.

Nové informace zamítají hypotézu, že měděné spojky fungovaly jako úchyty a odkazují na okrasné účely.

" Navíc, zadní část dveří je vyleštěna, takže to muselo být důležité. Nevypadá to jako by to byl hrubý kousek kamene použitý k zastavení padajících nečistot do šachty," řekl vedoucí mise Shaun Whitehead, ze společnosti Scoutek UK.

Očekává se, že Djedi robot odhalí v příštích měsících mnohem víc. Zařízení je vybaveno jedinečnou sadou nástrojů, které zahrnují miniaturního robota "brouka" , který se vejde do  otvoru o průměru 19 mm, speciální vrták a zmenšené ultrazvukové zařízení, které je schopno zjistit tloušťku okolních zdí. Dalším krokem bude průzkum protější strany komory, zda se tam nacházejí další dveře, jak se předpokládá na základě  živého vysílání v roce 2002, anebo jednolitý kamenný blok.

"Pak budeme zkoumat severní šachtu," řekl Richardson.

Tým se zavázal k dokončení prací do konce roku 2011. Očekává se, že podrobná zpráva o výsledcích bude zveřejněna na počátku roku 2012.

 

Zdroj: Discovery News

Foto: Djedi Team

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode