Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Nový objev v Teotihuakánu, Mexiko

06.08.2010 22:47

 Mexico City - po osmi měsících vykopávek lokalizovali archeologové z INAH ( Národní institut archeologie a historie ), 12 metrů pod povrchem, vchod do tunelu vedoucího k několika místnostem pod Chrámem opeřeného hada ( Temple of the Feathered Serpent ) v archeologické zóně Teotihuakán, kde mohou být nalezeny ostatky vládců pradávné metropole. Specialisté z INAH doufají, že vstoupí do tunelu v příštích měsících a budou prvními od doby, kdy bylo podzemí uzavřeno před stovkami let. Tyto vykopávky, které reprezentují jedny z nejhlubších, které byly uskutečněny na tomto místě, jsou součástí připomenutí již 100 let nerušených archeologických výzkumů v Městě Bohů ( City of Gods ). Gómez Chavéz vysvětluje, že tunel vede pod Chrám opeřeného hada, nejdůležitější stavbu oblasti - Citadeli, a vchod byl nalezen několik metrů od pyramidy. Přístup je pomocí vertikální šachty zhruba 5 metrů široké až do hloubky 14 metrů pod povrch okolního terénu. Je napojena na dlouhý koridor o délce zhruba 100 metrů, který končí skupinou několika místností vytesaných ve skále. Tunel objevili v roce 2003 Sergio Gomez a Julie Gazzola, ale průzkum vyžadoval několik let plánování a hledání finančních zdrojů nutných k uskutečnění vykopávek na nejvyšší vědecké úrovni. Současný tým je složen z více jak 30 lidí a má poradce renomované na lokální i mezinárodní scéně. Ještě před začátkem vykopávek spolupracovali archeologové z INAH s Dr. Victorem Manuelem Velascem z Geofyzikálního institutu při UNAM a použili GPR radar( Ground Penetrating Radar ). To potvrdilo, že tunel má délku asi 100 metrů a končí shlukem několika podzemních prostor a místností. Další z technologie použité při výzkumu byl laserový scaner, dokonalý přístroj s vysokým rozlišením, poskytnutý  CNMH ( National Coordination of Historical Monuments ). Vědci sestrojili na základě měření třírozměrný obraz naleziště. Jen před několika týdny archeologové potvrdili, že vchod do tunelu byl nalezen na místě, které předpovídali, poté udělali malou díru a pomocí scaneru pořídili první snímky uvnitř chodby až do vzdálenosti 37 metrů z předpokládaných sta celkové délky. 

 

“ Přestože potřebujeme odstranit další dva metry, abychom se dostali na dno tunelu, první snímky nám pomohou lépe naplánovat vlastní sestup do podzemí. I přesto, že musíme vyjmout stále ještě velké množství zeminy a kamení, které blokují přístup. Celý proces může zabrat další více jak dva měsíce práce, protože dodržujeme stejný systém exkavací od prvního dne, abychom neztratili žádnou z informací o aktivitách obyvatel Teotihuakánu, které prováděli před tisíci lety a jakýkoliv náznak důvodu, proč byl tunel uzavřen “, řekl archeolog Sergio Gomez.

 

Do dnešního dne bylo odstraněno 200 tun zeminy, řekl, a v průběhu prací bylo nalezeno skoro 60 000 kousků keramiky a artefaktů. Angel Mora patřící ke Skupině technologické podpory při CNMH a inženýr Juan Carlos Garcia, který obsluhuje scaner, řekli, že pomocí přístroje, který má dosah 300 metrů se podařilo nascenovat jen 37 metrů. Mora vysvětluje, že důvodem může být překážka ve formě sesunuté kamenné suti v tunelu, na který paprsek narazil, anebo možnost, že tunel je přerušen průrvou, či trhlinou. 

Sergio Gomez prohlásil, že se ještě neví, kdy byl přesně podzemní systém postaven, každopádně existuje lepší představa o tom, kdy byl tunel uzavřen. “ Několik věcí naznačuje, že přístup do podzemí byl uzavřen mezi lety 200 a 250 n.l., pravděpodobně po uložení něčeho důležitého uvnitř. Jedna z hypotéz je, velký prostor lokalizovaný radarem, může obsahovat ostatky důležitých osobností města.”

Dosavadní výzkum zatím prokázal téměř s jistotou, že chodba byla postavena před výstavbou samotného chrámu a Citadeli. Tunel se zdá být soudobý s další velkou stavbou typu hřiště na míčové hry, podle druhu použitého materiálu, řekl archeolog. Bohužel, řekl také badatel z INAH, když byl tunel uzavřen, velké kameny byly použity k zablokování přístupu a hřiště bylo také zničeno obyvateli Teotihuakánu a jen malé části se zachovaly.

 

“ Lokalizování vstupu do tunelu bylo jedním z hlavních úkolů projektu Tlalocan, přesné potvrzení, že se vchod nachází v místě, kde se plánovali vykopávky. Musíme pokračovat v práci na vertikální šachtě, abychom se dostali na dno tunelu a mohli jsme začít mapovat prostor směrem na východ.”

Podle hypotézy o smyslu a symbolice tunelu může mít prostor souvislost s konceptem podzemí, což může znamenat také, že se zde odehrávaly rituály zasvěcení a božské obřady vládců Teotihukánu, protože moc byla získávána na těchto posvátných místech, řekl archeolog Sergio Gomez. Je také známo, že panovníci byli pochováni na nejsvatějších místech. Po mnoho let se místní a zahraniční archeologové pokoušejí nalézt hrobky těchto vládců pradávné metropole, ale hledání zatím nepřineslo žádné ovoce.

 

“ To je důvod proč se každým dnem naše očekávání zvyšuje, protože je zde mnoho šancí, že na nás čekají uvnitř velkých prostor na konci tunelu. Nicméně to není nic čím bychom byli posedlí, objevování a systematický průzkum chodeb je něco velmi důležitého v práci archeologa a je to jedinečná příležitost pochopit život a náboženské cítění obyvatel pradávného Teotihuakánu.”

 

 

© INAH

 

 

 

Zdroj: ArtDaily

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode