Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Nový názor na staré stopy v Laetoli

14.11.2011 13:34

 

 

Las Vegas - slavné stopy, o nichž se předpokládalo, že je zanechala rodina třech lidských předků, mohly být ve  skutečnosti vytvořeny čtyřmi jednotlivci cestujícími v různém čase.

 

Při nových průzkumech Laetoli v severní Tanzánii, kde se 3,6 milionů let staré stopy Australopithecuse nacházejí, dnes vědci tvrdí, že klasické chápání tohoto místa je nesprávné. Stopy byly ukryty od poloviny devadesátých let kvůli uchování, ale část nedávno otevřeli za účelem studia, jelikož představitelé Tanzánie plánují vybudovat na místě muzeum.

V Laetoli jsou zachovány dvě řady stop hominidů vedle křižujících se stop prvních králíků a jiných zvířat. Místo je první příklad vzpřímené, antropomorfní chůze našich předků. První analýzy ukazovaly, že stopy byly vytvořeny třemi jedinci, evolučně příbuznými slavného Australopithecus aferensis "Lucy", objené v Etiopii. Jeden Australopithecus kráčel vedle druhého, zatímco třetí, menší jedinec v patách za nimi, následujíc stopy jednoho z větších jedinců.

Vědci spekulovali, že tři chodci byli muž, žena a dítě - "první rodina" vzpřímených chodců. Ale nové fotografie s vysokým rozlišením odhalují něco jiného, řekl výzkumník Brent Breithaupt, paleontolog při U.S. Bureau of Land Management (BLM) v Cheyenne, Wyoming.

Mnoho stop zjevně neobsahuje dvě sady otisků prstů , ale tři, řekl Breithaupt. A všichni jedinci, kteří šli planinou měli stejné velikosti nohou.

" Takže namísto tři jedinců různých velikostí, s velikostí týkající se různého stáří, jsou zde zřejmě čtyři jednotlivci pravděpodobně stejné velikosti, necestující touto oblastí jako skupina," řekl Breithaupt magazínu LiveScience.

 

Nový pohled na staré stopy

 

Stopy Australopithecuse byly poprvé odkryty v sedmdesátých letech výzkumníky vedenými antropoložkou Mary Leakey.

Jelikož jsou stopy křehké, byly znovu pohřbeny, aby se udržely zachované a znovu se odkryly pouze jednou v devadesátých letech. To znamená, že velká část studie stop byla jen z druhé ruky, řekl výzkumník Neffra Matthews, vědec při BLM v Denveru.

" Všechny sekundární výklady musely být provedeny z prvních analýz, nebo z odlitků a reprodukcí ", řekl Matthews LiveScience. " Takže bez přístupu k primárnímu souboru údajů to bylo složité a muselo se postupovat z toho, co bylo k dispozici ".

V únoru 2011 byla však část oblasti stop znovu odkryta pro vyhodnocení jakožto budoucí místo pro muzeum. Antropologové  Matthews, Breithaupt a Charles Musiba byli schopni za použití 3D fotografické techniky  získat nový pohled na stopy.

 

Skupina čtyř osob

 

Trojrozměrné údaje poskytované novou technikou odhalily jednu sadu prstů navíc v otisku ostatních. Pečlivým měřením se zjistilo, že každý jedinec měl stopu asi 19 cm dlouhou, což naznačuje, že každý Australopithecus byl stejné velikosti.

Kromě toho, osamocená sada stop vedle ostatních odhalila, že pravá noha jedince byla natočená podivně ve srovnání s levou nohou, oznámil Matthews 4.listopadu na výročním zasedání Společnosti paleontologů.

" Nejenže jsme zjistili, že je zde jiný úhel, ale také je kladena větší váha na levou nohu, což případně naznačuje, že je nějaký problém s pravou nohou," řekl Matthews.

Výsledky jsou předběžné a budoucí plány na znovuodkrytí naleziště by mohly poskytnout více informací, jak tito naši předkové chodili a kolik jich bylo.

Nová zjištění vyvolávají otázky proč Australopithecus chodil ve stopách předchozích jedinců, řekl Martin Lockley, paleontolog na University of Colorado v Denveru, který nebyl zapojen do současné studie. Rovněž zdůrazňují význam se pořádně dívat na důkazy, aby se moderní nepřesnosti nemíchaly se starými příběhy, řekl.

 

" Trochu jsme si idealizovali výklad důkazů, abychom měli rodinu, matku, otce a jedno mládě," řekl Lockley LiveScience, a přidal, že je to pokušení interpretovat fosilní nálezy moderním pohledem.

 

"Je pokušení říci, no, máme tato data a něco to musí znamenat"," řekl. " A odkud dostaneme náš význam? Dostaneme význam z našeho kulturního zážitku. Tak říkáme, dnes máme šťastné rodiny, tak tady je rodina stará 3,5 milionu let. "

 

" Celý koncept rodiny, možná dva dospělí a dítě, je něco jako tři medvědi: máma, táta a baby," řekl Lockley. " Přinesli jsme do toho strýce, nebo sestru, bratra, nebo cokoliv ."

 

Zdroj: livescience

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: BLM

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode