Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Nový archeologický průzkum na Sahaře

10.11.2011 21:44

 

 

Nové důkazy o ztracené civilizaci v oblasti Sahary v Libyi se ukázaly na obrázcích pořízených satelity.

 

K identifikaci bylo použito družicových snímků a leteckých fotografií. V jedné z nejvíce nehostinných částí pouště objevil tým z Leicesteru v Anglii více než 100 opevněných osad a vesnic se strukturami podobnými hradům a několik měst, většina se datuje mezi roky 1 - 500 n.l.

"Je to jako kdyby někdo přišel do Anglie a náhle objevil všechny středověké hrady. Tyto osady byly přehlíženy a neregistrovány za režimu Kaddáfího ", řekl vedoucí projektu David Mattingly, profesor římské archeologie na univerzitě. Pádu režimu otevřel v Libyi další možnosti archeologického průzkumu předislámského dědictví.”

Tato “ ztracená města “ byla vybudována málo známou starověkou civilizací nazývanou Garamantes, jejíž životní styl a kultura byla mnohem vyspělejší a historicky významnější, než zmiňují starověké prameny.

 

Hradní komplexy

 

Tým z univerzity v Leicesteru identifikoval zbytky cihel z bláta v komplexech podobných hradům, se zdmi stále stojícími až 4 metry vysoko, spolu se stopami po obydlích, hřbitovech, přilehlých polích, studních a sofistikovaných zavlažovacích systémů. Následné pozemní průzkumy na začátku letošního roku potvrdily předislámské datování a pozoruhodnou zachovalost míst.

"Satelitní snímky nám daly možnost pokrytí velké oblasti. Důkazy naznačují, že klima se během let nezměnilo a vidíme, že tato nehostinná krajina s nulovými srážkami byla kdysi velmi hustě zastavěna a obdělávána. Toto je opravdu výjimečná dávná krajina, jak z hlediska rozsahu funkce, tak kvality zachovalosti, " řekl Martin Sterry, který byl zodpovědný za velkou část analýzy fotografií a objasnění lokality. Nálezy mění názor datující se do římské doby o tom, že Garamantes se skládali z barbarských kočovníků a buřičů na okraji římské říše.

" Ve skutečnosti byli vysoce civilizovaní, žijící v rozsáhlých opevněných osadách, převážně jako zemědělci. Byl to organizovaný stát s městy a vesnicemi, písmem a jazykem a nejmodernější technologií. Garamantes byli průkopníky při zakládání oáz a otevírání transsaharského  obchodu," řekl Mattingly.

 

 

Libyjské dědictví

 

Profesor a jeho tým byli nuceni opustit Libyi v únoru, kdy začalo povstání proti Kaddáfímu, ale doufají, že se vrátí do lokality jakmile dojde k zabezpečení ochrany. Libyjský památkový ústav, velmi opomíjený za vlády Kaddáfího, je úzce zapojen do projektu.

"Je to nový začátek Kaddáfího historického úřadu a šance pro lid Lybie zapojit se do objevování vlastní dlouho potlačované historie ", řekl Mattingly. " Tyto struktury představují první města v Libyi, která nebyla koloniálního původu od lidí jako Řekové a Římané. Garamantes by mělo být hlavní téma na libyjských školách a děti by měli dostat informace o jejich historii a dědictví."

 

Výzkum je financován Evropskou radou pro výzkum, Leverhulme Trust, Společností pro studia Lybie a nadací GeoEye.

 

Zdroj: sott.net

Překlad: Michael M.Faitl

Foto: Toby Savage, Google Digital Globe

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode