Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Nové pyramidy a hrobky nalezeny v Egyptě

07.06.2011 22:21

 

 

Sedmnáct ztracených pyramid patří mezi monumenty identifikovaných pomocí nového satelitního průzkumu Egypta. Více než 1000 hrobek a 3000 starověkých osad bylo rovněž odhaleno při pohledu na infračervené snímky, které ukazují struktury pod povrchem. První vykopávky již potvrdily některé nálezy, včetně dvou očekávaných pyramid. Projekt vznikl na Universitě v Alabamě  Birminghamu a jeho průkopníkem je egyptoložka Dr. Sarah Parcak. Říká, že byla překvapena kolik ona a její tým našel:

" Velmi intenzívně jsme prováděli tento výzkum více než rok. Viděla jsem data, tak se vynořovala, ale pro mě nastal ‘Aha!’ okamžik, když jsem mohla udělat krok zpět a podívat se na všechno znovu. Nemohla jsem uvěřit, že jsme mohli najít tolik míst po celém Egyptě. Najít pyramidu je sen každého archeologa," řekla.

 

Tým analyzoval fotografie z satelitu kroužícího 700 km nad Zemí, který je vybaven tak silnými fotoaparáty, které jsou schopny lokalizovat objekty o velikosti méně než 1m v průměru na zemském povrchu. Infračervené snímání bylo použito pro zvýraznění různých druhů materiálů pod povrchem. Starověcí Egypťané stavěli své domy a struktury z nepálených cihel, které jsou mnohem hustší, než půda, která je obklopuje, takže lze vidět obrysy domů, chrámů a hrobek.

"To nám ukazuje jak je to snadné podceňovat velikost a měřítko historie lidského osídlení," říká dr. Parcak.

A věří, že existuje více památek, které čekají na své objevení:

"Toto jsou jen místa blízko povrchu. Existuje mnoho tisíc dalších, které Nil přikryl bahnem. Je to jen začátek tohoto druhu práce."

BBC kamery sledovaly archeoložku na její  cestě do Egypta, aby viděly, jestli vykopávky můžou potvrdit to, co viděla její technologie pod povrchem. V dokumentu BBC v Ztracená města Egypta, navštěvují oblast Sakkáry (Sakkara), o kterou autority neprojevily původně žádný zájem. Ale podle její zprávy, že viděla dvě potenciální pyramidy, udělaly testovací vykopávky a nyní se domnívají, že je to jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Egyptě. Nicméně Dr. Parcak řekla, že nejvíce vzrušující okamžik byl při návštěvě vykopávek v Tanisu. 

“ Vykopali 3000 let starý dům a ukázalo se, že satelitní snímky a obrys struktury se shodovaly téměř dokonale. To bylo skutečné ověření této technologie."

Egyptské autority plánují využití technologie - mimo jiné - v budoucnu k ochraně starožitností země. Během nedávné revoluce zloději vyrabovali některá známá archeologická naleziště.

"Můžeme podle obrázků říci, že hrobka byla vyloupena během určitého časového období a můžeme upozornit Interpol, aby dál pozor na starožitnosti od té doby, které mohou být nabídnuty k prodeji."

 

Archeoložka také doufá, že nové technologie pomohou zapojit mladé lidi do vědy a budou významnou pomocí pro archeology po celém světě.

"Umožňuje nám to více se zaměřit na selektivní práci, kterou děláme. Když máte před sebou obrovské naleziště,  nevíte kde začít. Je to důležitým nástrojem k zjištění, kde začít zemní práce. To nám dává mnohem větší perspektivu o archeologických nalezišťích. Musíme myslet v komplexním měřítku a to je to, co nám umožňují satelity. Indiana Jones je stará škola, jsme již o krok napřed. Omlouvám se pane Harrison Ford. "

 

Zdroj a foto: BBC News

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode