Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Neznámý jazyk nalezen

29.08.2010 22:05

 Někdy na začátku 17.století si v severním Peru udělal Španěl několik poznámek na zadní stranu dopisu. O 400 let později našli papír archeologové a zjistili, že obsahuje stopy ztraceného jazyka. Dr.Jeffrey Quilter, který prováděl výzkum v Peru po více než 30 let, a který je ředitelem archeologického projektu v Magdalena de Cao Viejo v komplexu El Brujo, kde byl dopis nalezen, říká “ je to malý kousek papíru s velkým příběhem k rozluštění “. Quilter vysvětluje, že tento prostý list papíru nabízí náznak pradávného a ranně koloniálního typu obyvatel Peru, kteří mluvili zapomenutým jazykem až do tohoto objevu. Písmo je kolekcí překladů španělských názvů číslic ( uno, dos, tres ) a arabských čísel ( 4 - 10, 21, 30, 100 a 200 ) do neznámého jazyka. Některé z přeložených číslic nebyly dříve známé, zatímco další mohou být vypůjčeny z Quechua, nebo podobného jazyka. Quechua je jazyk, kterým se stále v dnešní době mluví v Peru, společně se španělštinou, ale na začátku 17.století se mluvilo v regionu mnoha jazyky, jako Quingnam a Pescadora. Máme  o nich jen velmi limitované informace. I přesto byli archeologové schopni vydedukovat, že jazyk těchto lidí používal stejný desetinný systém jako náš.

“ Nález je významný, protože nabízí první náznak dříve neznámého jazyka a číselného systému “ říká Quilter. “ Ukazuje také na velkou kulturní rozdílnost na začátku koloniálního období v Peru. Interakce mezi původním obyvatelstvem a Španěli byla mnohem komplexnější, než se dříve předpokládalo. “

Název ztraceného jazyka je stále záhadou. Americko - peruánský tým byl schopen vyřadit jazyk Mochica, kterým se mluvilo na severním pobřeží až do koloniální doby a který dnes neexistuje a jako pravděpodné kandidáty označil jazyky Quingnam a Pescadora. Ani jeden z nich každopádně nebyl zdokumentován, kromě jejich názvů. Existuje dokonce možnost, že Quingnam a Pescadora je jeden jazyk, který byl identifikován různými osobami v záznamech z koloniálních dob, takže je skoro nemožné zjistit definitivní souvislosti. Příběh je podrobně popsán v časopise American Anthropologist.

 

Zdroj: Peabody Museum of Archeology and Ethnology

Překlad: Michael M.Faitl 

 

  © Jeffrey Quilter

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode