Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Neviditelný plášť

06.01.2012 23:36

 

 

Němečtí vědci vytvořili 3D "neviditelný plášť", který může skrývat objekty pomocí ohybu světelných vln.

Objev, zveřejněný ve čtvrtek v časopise Science, by mohl v budoucnu učinit velké objekty neviditelné, ale prozatím výzkumníci řekli, že nebyli nadšení o spekulacích o možných aplikacích.

" Prozatím jsou tato maskovací zařízení jen krásné a vzrušující  ukázky, co dokáže optická transformace " řekl Tolga Ergin z Technologického institutu v Karlsruhe.

Transformační optika používá druhy materiálů nazývané metamateriály, které navádějí a ovládají světlo.

Ve své studii Ergin a jeho kolegové použili fotonické krystaly se strukturou, která vypadá jako hromady dřeva, aby vyrobili zařízení neviditelného pláště.

Použili plášť k ukrytí malého hrbolku na povrchu zlata – trochu jako skrývání malého objektu pod kobercem a pak zneviditelnění hrbolu a koberce samotného. " Plášť " byl složen ze speciálních objektivů, které umožňují částečné ohýbání světelných vln a tím potlačují rozptyl světla z hrbolku.

" To je velice vzrušující, protože lidstvo vždycky myslelo na neviditelnost, nebo pláště neviditelnosti," řekl Ergin Reuters v telefonním rozhovoru. " Tohle je první důkaz  principu. To ukazuje, že tato technika funguje."

Nicméně dodal, že bude trvat mnoho let, než něco tak těžkého jako osoba, auto, nebo tank zmizí pomocí této techniky.

" V oblasti transformace optiky byly návrhy pro různá zařízení jako paprskové koncentrátory, měniče paprsků, super antény, které soustřeďují světlo do jednoho bodu ze všech směrů a mnohem, mnohem víc," řekl. " Je to opravdu těžké říci, co přinese budoucnost, ale tento obor je rozhodně široký a možnosti jsou velmi velké."

 

Zdroj a foto: Reuters

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode