Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Největší kamenný monolit na světě

07.12.2014 23:35

 

Němečtí archeologové objevili největší člověkem vytvořený kamenný monolit starý ptavděpodobně více než 2000 let. Blok je částečně v zemi a měří 19,6 x 6 x 5,5 metru. Jeho váha se odhaduje na 1650 tun, což by byl největší kamenný kus v historii. Monolit byl nalezen týmem z Německého institutu archeologie v lomu v Baalbeku v Libanonu. Město známé jako Heliopolis ( Sluneční město ) během vlády Římanů obsahovalo jedny z nejmajestátnějších svatyní celé říše. Vápencový lom se nacházel několik set metrů od chrámového komplexu a jsou v něm další dva obrovské stavební bloky - jeden vážící zhruba 1240 tun a druhý známý jako “ kámen těhotné ženy “ vážící 1000 tun. Přímo vedle tohoto druhého monolitu a částečně pod ním nalezli archeologové třetí kámen.

 

“ Úroveň opracování ukazuje, že blok byl připraven na transport a použití bez toho, aniž by byl rozdělen,” řekl Německý institut archeologie. “ To ho činí největším kamenným monolitem známým z historie.”

 

Tým pracoval pod dohledem Jeannie Abdul Massih, dlouhodobé partnerky projektu v Baalbeku. Hlavním důvodem prací je nalezení nových informací o těžebních technikách a přepravě monolitů. Archeologové věří, že kamenné bloky pocházejí z roku minimálně 27 PNL, kdy byl Baalbek římskou kolonií a kdy začala stavba na třech hlavních a několika menších chrámech, která trvala až do 2.století NL.

 

“ Masivní bloky dlouhé 20 metrů byly použity jako podklad ke stavbě obrovského Jupiterova chrámu,” řekli archeologové.

 

Dnes existují jen části chrámu včetně šesti velkých sloupů a 27 gigantických vápencových bloků v jeho základně. Tři z nich vážící každý skoro 1000 tun jsou známé jako “ Trilithon “. Jak byly tyto bloky trasportovány a precizně uloženy na místo zůstává záhadou. Někteří dokonce argumentují, že monolity byly postaveny dřívější neznámou kulturou, starší než Alexandr Veliký, který založil Heliopolis v roce 334 PNL. Nově objevený blok byl nejspíš určený ke stavbě chrámu, ale zřejmě byl opuštěn, protože se nehodil pro transport. Každopádně druhý kámen poblíž napověděl proč tomu tak bylo. Kámen byl ponechán svému osudu, protože jeho kvalita na jedné straně se ukázala jako špatná.

 

“ Zřejmě by se rozlomil během převozu,” řekli archeologové.

 

Další exkavace se pokusí zjistit, jestli měl větší blok stejný problém.

 

 

Zdroj a foto: sott.net

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode