Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Nejstarší hrobka Mayů objevena v Guatemale

28.10.2012 12:09

 

Jedna z nejstarších hrobek Mayů byla objevena v západní Guatemale, tvrdí archeologové. Nachází se poblíž chrámového naleziště v provincii Retalhuleu. Předpokládá se, že hrobka patří pradávnému vládci, nebo církevnímu vůdci, který žil před 2000 lety. Uhlíková datovací metoda poukazuje na to, že hrobka byla postavena mezi lety 700-400 PNL, tvrdí státní archeolog Miguel Orrego. Bylo nalezeno množství jadeitových šperků, včetně náhrdelníku s vyobrazením figury s tělem člověka a hlavou supa. V hrobce na nalezišti Tak’alik Ab’aj, 180 km jižně od Guatemala City nebyly nalezeny žádné kosti, protože se prý zřejmě již rozpadly. ( pozn.redakce...vážně? za pár stovek let kosti zmizí a jinde vydrží milion let? Nebo tam žádné nikdy nebyly, protože to hrobka není.....Zdá se, že “pyramidální, hrobkové dogma ovládlo akademický svět” : ).

 

Zdá se však, že humanoidní figura znázorňuje okupanta hrobky jako vládce, protože symbol reprezentuje moc a ekonomický status a byl věnován respektovaným starým mužům. 

 

Vědci pojmenovali vlastníka hrobu K’utz Chman, což je v mayském jazyce Mam praotec sup.

“ Byl to vážený náčelník “, řekl pan Orrego. “ Vytvořil most mezi Olméckou a Mayskou kulturou ve Střední Americe.”

Vůdce mohl být prvním, kdo představil elementy, které se později staly charakteristické pro Mayskou kulturu, jako je stavba pyramid a tvorba soch znázorňujících královské rodiny, citovala agentura Reuters historiky. Olmécká říše začala zanikat kolem roku 400 PNL, zatímco Mayská civilizace začala růst a vzkvétat, říká Christa Schieberová, další archeolog pracující na místě. Mayové vládli většině Střední Ameriky kolem let 250-800 NL, z moderního Hondurasu až po centrální Mexiko.

 

 

Zdroj: BBC News

Foto: Agence France Presse

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode