Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Návrat k Mechanismu z Antikytéry

21.03.2013 23:39

 

 

Potápěči, kteří znovu navštívili vrak lodi v Řecku, kde byl objeven prehistorický počítač, nalezli mnoho dalších artefaktů.

 

 Potápěči, kteří se vrátili do okolí řeckého ostrova Antikythera našli artefakty roztroušené na velké ploše strmého mořského dna. Nalezla se neporušená keramika, lodní kotva a další zajímavé bronzové objekty. Tým věří, že na dně může ležet mnoho dalších předmětů pod nánosy usazenin. Vrak lodi, který se datuje do prvního století PNL získal pozornost, když byl objeven na začátku 20.století. Kromě šperků, zbraní a soch byl vyzvednut záhadný přístroj podobný hodinám dodnes nazývaný Mechanismus z Antikytéry. 

 

Kromě krátké návštěvy badatele Jacquesa Cousteau v sedmdesátých letech nikdo jiný místo nálezu znovu nenavštívil, což vede ke spekulacím, jaké další artefakty mohou být ukryty na dně moře. Místní vyprávějí příběhy o obrovských mramorových sochách, které ležely mimo dosah potápěčů, zatímco lidé posedlí prehistorickou technologií uvažují nad tím, jestli místo neskrývá nějaký další mechanismus, anebo alespoň nějaké stopy komu tento záhadný objekt mohl patřit. Popud k celosvětovému vzrušení dal tým potápěčů v říjnu minulého roku pod vedením Brendana Foleyho z Woods Hole Oceanographic Institution a Aggeliki Simossi z Ephorate of Underwater Antiquities v Řecku, kteří se vrátili na místo. Výzkumníci použili zařízení stylu Jamese Bonda vybavené kamerami s vysokým rozlišením, aby mohli bezpečně navigovat kolem ostrova v hloubce 40 metrů. Zveřejněné snímky tak ukazují část toho, co bylo nalezeno.

 

Antikythera byl ostrov nacházející se na rušné obchodní trase, ale překvapující je, že jeho podmořské útesy a skály nejsou pokryty vraky a zbytky lodí ( možná, že pradávní navigátoři byli více zruční, než si myslíme ). Navíc, neexistuje očividné znamení místa vraku, který údajně zkoumal Cousteau, což napovídá, že možná odklidil všechny viditelné předměty - anebo naaranžoval své nálezy pro kameru. 

 

Nicméně 200 metrů opodál nalezli potápěči artefakty roztroušené po mořském dně v hloubce mezi 35 - 60 metry. Největší nalezený předmět je obrovská olověná kotva. Ležela na polokruhovém objektu, který může být pozůstatkem potrubí používaného k odvodnění paluby. Pokud ano, loď se mohla potopit, když měla svou kotvu uloženou. Tým také nalezl neporušenou amfóru, která je stejná jako ty předchozí ze stejného místa. Testy DNA mohou odhalit její původní obsah. Nejzajímavější jsou desítky nepravidelných kulatých objektů roztroušených kolem vraku. Vypadají jako kameny, ale obsahují zelené skvrny, což napovídá, že jsou to malé bronzové fragmenty, zkorodované a uložené v sedimentech po stovky let. Přesně tak vypadal Mechanismus z Antikytéry, když byl nalezen. Avšak, mohou to být také například kolekce hřebíků z lodi.

 

Protože nalezené artefakty jsou jen nedaleko místa, které zkoumal Cousteau, je možné, že patří k druhé lodi ze stejného období jako původní vrak, možná jako součást stejné flotily. Nicméně Foley myslí, že artefakty pocházejí ze stejné lodi, která se potopila. Aby se mohlo tvrzení potvrdit, doufá, že se vrátí na místo na konci letošního roku znovu. Chce použít detektory kovu ke zmapování kovových a keramických objektů pod povrchem usazenin a plánuje vykopat několik příkopů.

 

“ Jsem neobyčejně zvědav, co se nachází v usazeninách “ říká Foley.

 

Cousteau prozkoumal jen několik metrů čtverečních místa, ale i tak to stačilo k odkrytí více než 200 objektů včetně šperků, mincí a malých bronzových sošek. Předchozí návštěvy vraku byly pouhé expedice typu “ sběr šrotu “ a Foley doufá, že bude moci provést více systematický a vědecký průzkum místa, pokud najde dostatek sponzorů.

 

“ Hned jak budeme mít peníze, jsme zpátky “.

 

 

Zdroj a foto: sott.net

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode