Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Navigovali Vikingové pomocí krystalů?

15.03.2013 02:21

 

 

Pradávná pověst zmiňuje, že Vikingové používali speciální krystaly jakožto optické kompasy k navigování na svých cestách, když nebylo dostatek slunečných dnů. Přestože žádný z těchto údajných “slunečních kamenů” nebyl nikdy nalezen na archeologických nalezištích Vikingů, krystal objevený v jednom britském vraku lodi může dokázat, že kameny opravdu existovaly. Potápěči v současné době nalezli krystal ve vraku lodi Alderney, která se potopila poblíž Chanell Islands v roce 1592. Kámen byl v blízkosti dalších navigačních pomůcek, což napovídá, že patřil ke stejnému účelu. Tak tvrdí vědecký tým pod vedením odborníků z univerzity v Rennes. Chemická anlazýza potvrdila, že kámen je z Islandu a předpokládá se, že to je ten, který si Vikingové zvolili jako “sluneční kámen”, o kterém píše sága Svatého Olafa ze 13. století. Výzkumníci řekli, že kámen mohl být držen vzhůru směrem k centru oblohy, což umožňovalo dopad slunečních paprsků na jeho povrch. Následná polarizace tak vytvořila obyčejný a neobyčejný paprsek. Mořeplavci mohli otáčet kamenem za jasného dne dokud se pár paprsků nesrovnal. Podle pozorování, kde v ten moment bylo přítomno Slunce mohli navigátoři vytvořit referenční bod i pro případ, kdy bylo zataženo, nebo po západu Slunce. Evropští mořeplavci nepoužívali magnetické kompasy v plné míře až do konce 16.století. Odborníci spekulují, že krystal mohl být používán na palubě této lodi k pomoci upřesnění chyb magnetických kompasů. 

 

“ Po západu, kdy není možné Slunce již sledovat, protože je za horizontem a hvězdy nejsou ještě vidět, byl tento optický přístroj v takovém případě důležitý k určení absolutní reference.”

 

Žádné takové krystaly nebyly nalezeny na vikingských nalezištích. Tým upozornil, že archeologové zřejmě nenajdou kompletní krystaly jakožto součást obětních předmětů v hrobech, protože Vikingové často své mrtvé spalovali. Nicméně současné exkavace přinesly první  vápencový fragment na vikingském nalezišti, což prokazuje, že někteří lidé té éry používali islandské krystaly. Studie byla publikována v žurnálu Proceedings of the Royal Society A.

 

Zdroj a foto: LiveScience

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode