Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Mořské fosílie v Palenque

20.07.2010 22:41

 Současné zkoumání 31 mořských fosílií nalezených archeologické zóně Palenque odhalilo, že víra Mayské kultury je částečně založena na tomto druhu pozůstatků, takže jejich představa o podsvětí byla spojena s vodou. Mořské zkameněliny byly pro obyvatele Palenque dostatečným důkazem, že Země byla pokryta vodou před dávnými časy a částečně na základě tohoto faktu vytvořili svou myšlenku o původu světa, prohlásila archeoložka Martha Cuevas, která je zodpovědná společně s geologem Jesusem Alvaradem za výzkum prováděný Národním institutem pro antropologii a historii ( INAH ) a Národní autonomní univerzitou v Mexiku ( UNAM ). Výzkum je v posledních třech letech soustředěn na porozumnění symboliky, kterou Mayové přiřadili prehistorickým pozůstatkům, zvláště pak 31 vzorkům nalezeným na místě. Odbornice z INAH zmínila, že zkamenělé ostatky byly nalezeny především v kontextu s pohřbíváním, hlavně fosílie nejrůznějších mořských živočichů, žraločích zubů, trnů z rejnoků, které se našli jako součást pohřebních darů. “ Během vyšetřování prováděného poblíž chrámů Severní skupiny a struktury v popředí se zjistilo, že Mayové používali desky obsahující zkameněliny jako náhrobní kameny, nebo jako obětní předměty bohům, což je důležité pro studium Mayské kosmogonie.” Do dnešní doby se našlo 31 fosilií z různých časových období, kdy nejstarší se datují do období Paleocénu, před 63.miliony let. “ Pozůstatky byly používány při rituálech během období 600-850 n.l., kdy byly nalezeny obyvateli Palenque. Tento výzkum se snaží zjistit, jestli měl kontakt s těmito zkamenělinami za následek, že byly tyto elementy zařazeny do jejich chápání světa.

 

“ Věříme, že původní lidé začali na základě těchto nálezů postupně formovat svůj názor na vznik světa jak ho dnes známe díky prehistorickým malbám a hieroglyfickým textům za doprovodu mýtů a legend, které jsou součástí ústní tradice “, komentovala Martha Cuevas. Dodala, že podle informací z koloniálních mýtů byly tyto předměty pro lidi z Palenque důkazem, že svět byl pokryt mořem v prehistorických dobách a když bohové nakázali vodě ustoupit, jejich město se objevilo a začala skutečná doba.

“ Mayové z Palenque měli povědomí, že Země byla jiná před tisíci lety, a že svět se měnil.” Pokud se teorie potvrdí, bude to znamenat, že Mayové považovali fosílie za důležité, protože odkazovaly na dobu vzniku lidstva a měly souvislost se smrtí, věřili, že když člověk zemře, vrátí se do místa svého původu.

“ Skutečnost použití zkamenělin v pohřebních procedůrách je související s konceptem, který měli o podsvětí, jakožto vodní osud a místo, kam se odebrali po smrti “, dodala archeoložka z INAH. 

Martha Cuevas také zdůraznila, že součástí výzkumu je i studie hieroglyfů a textů nalezených v oblasti, a které se zdají mít určitou souvislost se zkamenělinami. Jako příklad uvádí tzv.14th Tableaux. Reprezentuje mýtickou cestu vládce Kan Balama II do podsvětí do vzdálené doby, zpátky o 932 000 let.

 

“ Podle legendy, když Kan Balam II zemřel v roce 702 n.l., jeho bratr K’an Joy Chitam II přikázal vytvoření tohoto úžasného reliéfu. Můžeme na této stéle vidět tančícího Kan Balama a jeho zesnulou matku, Ts’ak Ahaw. Spodek reliéfu ukazuje 3 označené úrovně, kde se nacházejí znaky. Slova jako: nab - vodní hmota a hets’an Kák nab-klidné moře, poukazují na dobu, kdy svět byl ještě pokryt vodou a bohové nenařídili pevnině se vynořit. Navíc malby na nádobách, které jsme též našli, reprezentují podobné motivy, jako jsou konkrétní fosílie, tedy žraločí zuby, ryby, rejnoci apod.” uzavírá Martha Cuevas

 

 

© INAH

 

 

 

 

 

 

Zdroj: artdaily.org

Překlad: Michael M.Faitl


Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode