Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Monolit na Marsu

12.04.2012 21:52

 

Amatérští pozorovatelé objevili zajímavý objekt trčící se z povrchu Marsu. Tento zdánlivě perfektní obdélník byl nalezen na snímcích NASA a velice připomíná monolit na planetě Zemi a na Měsíci z klasického sci-fi filmu 2001:Vesmírná odysea. 

Tento objekt byl poprvé zaznamenán před několika lety pomocí aparátu HiRISE na palubě Mars Reconnaissance Orbiter tak často až vzbudil velký zájem na internetu. Je však nepřirozený - jako maják postavený mimozemšťany a ještě více záhadně korespondující s představami S.Kubricka a Arthura C.Clarka, otců "2001". Nebo je tato skála produktem přírody?

Podle Jonathona Hilla, technického pracovníka a plánovače misí při Mars Space Flight Facility na Univerzitě v Arizoně, který zpracovával mnoho fotografií pořízených těmito lety na Mars, tento objekt není nic jiného, než jen přibližně obdélníkový kámen.

Fotoaparát HiRISE má rozlišení přibližně jednu stopu ( 30cm ) na pixel - což je úchvatné, když vezmeme výšku 180 mil nad povrchem Marsu odkud byl snímek pořízen, přestože ne příliš zaostřený, abychom viděli strukturu středně velkého kamene.

 

" Když máme rozlišení příliš malé na to, abychom rozlišili detaily objektu zdá se být obdélníkový, protože pixely ve snímku jsou čtvercové. Jakékoliv zaoblení bude vypadat jako série rovných čar, když zredukujeme dostatečně rozlišení," řekl Hill magazínu Life's Little Mysteries.

 

Lokalita kamene při spodku útesu poblíž mnoha dalších skal napovídá, že se odlomil z útesu a spadl do své dnešní polohy před mnoha věky, řekl Hill. Tato specifická lokalita je sama o sobě argumentem proti úmyslnému položení kamene mimozemšťany:

 

" Pokud bych měl někde vybudovat monolit, toto by bylo to poslední místo, které bych si vybral ", řekl " Odpad z rozpadajícího se útesu by ho zahrabal velice rychle, v geologickém měřítku."

 

Hill dodal, že výška kamene je zveličená na snímku díky nízkému úhlu Slunce. Byl fotogrfován, když Slunce bylo na horizontu a tak monolit vrhá velice dlouhý stín.

Ufologové mají v podstatě pravdu, když kámen nazývají monolit - slovo je překlad latinského slova " jeden kámen ". Nicméně tento monolit není prací Marťanů.

 

 

 

Pozn.redakce: jenom by mě zajímalo, jak může někdo s takovou jistotou prohlásit, že to není uměle vytvořená struktura? Byli snad páni redaktorové na místě to okouknout? Dokud nebude více informací je stále pravděpodobnost 50:50. Umělý versus přírodní!!!

 

Zdroj a foto: yahoo.com

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode