Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Mimozemské artefakty na Měsíci?

28.01.2012 19:53

 

 

Dva vědci z Arizonské státní univerzity (ASU) provedli dosti kontroverzní návrh: veřejnost a ostatní vědci by měli studovat fotografie Měsíce ve vysokém rozlišení, které pořizuje Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a hledat odchylky, které mohou být případně důkazy artefaktů předchozích mimozemských návštěvníků. Teorie je, že pokud v minulosti navštívili naši sluneční soustavu, Měsíc by byl ideální základnou, ze které lze studovat Zemi. Článek byl nedávno zveřejněn v deníku Acta astronomica.

Profesor Paul Davies a výzkumný technik Robert Wagner přiznávají, že naděje na úspěch jsou velmi malé, ale tvrdí, že úsilí by bylo hodné takové minimální investice. Fotografie jsou již pořizovány pravidelně pomocí LRO. Zajímavé nálezy by mohly být zkoumány ostatními, včetně   profesionálů na fotografie. Software rozeznávající tvary by rovněž mohl být využit pro oddělení všech možných umělých artefaktů od přírodních.

 

Výtažek z publikace:

Hledání mimozemské inteligence (SETI) má nízkou pravděpodobnost úspěchu, ale mělo by velký dopad v případě úspěchu. Proto má smysl rozšířit hledání co nejvíce v rámci skromných rozpočtů a omezených zdrojů v současné době k dispozici. K dnešnímu dni SETI dominoval hledání záměrně jen v rozmezí rádiových zpráv.

 

Avšak nepřímé důkazy mimozemské inteligence by mohly pocházet z nevyvratitelných pozůstatků mimozemské technologie. Existující prohledávatelné databáze z astronomie, biologie, země a planetární vědy nabízí levné příležitosti hledat stopy mimozemské technologie. V tomto článku bereme jako příkladovou studii jednu konkrétní novou a rychle se vyvíjející databázi: fotografické mapování měsíčního povrchu pomocí Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) o rozlišení až 0,5 m. Přestože existuje jen malá pravděpodobnost mimozemských technologií zanechaných na Měsíci v podobě artefaktů, nebo povrchových modifikací, má tato lokalita význam, protože je blízko a uchovává stopy na obrovskou dobu.

Systematická kontrola fotografických obrazů LRO se běžně provádí stejně pro účely planetární vědy a tento program by se mohl snadno rozšířit i subdodavatelům za malý příplatek k zahrnutí cílů SETI, po vzoru SETI@home a Galaxy Zoo projektů.

 

Bylo samozřejmě řečeno, že tyto artefakty již byly nalezeny a jsou známé desítky let, ale NASA je skrývá před veřejností atd. Kolem této myšlenky vyrostla celá internetová věda. Existuje ve skutečnosti několik anomálií z různých misí, které by bylo zajímavé vidět v mnohem vyšším rozlišení přes LRO, jako je například všem známá oblast  "Blair Cuspids" vyfotografovaná Lunar Orbiterem 2 v roce 1966, i když zdaleka nejvíce neobvykle vyhlížející objekty jsou snadno vysvětlitelné. Je to stejný problém jako u Marsu; mnoho anomálií nalezených amatérskými pozorovateli jsou produktem pareidolie, světelných efektů, vady obrazu, nebo dokonce geologie. Oddělení pravých anomálií od všech kazů by byl únavný a časově náročný úkol. Na straně druhé, dnes máme mnohem lepší kamery na oběžné dráze kolem Měsíce (a Marsu) a lepší pokročilé fotografické techniky analýzy k dispozici.

 

Ano, naděje na nalezení něčeho jsou velmi malé, nebo dokonce neexistující podle názoru některých odborníků, ale pokud jsou fotografie už pořizovány a je ochota některých je studovat, tak proč ne? Pokud se nic nenajde, nic se nestalo. Pokud by se něco našlo, tak je to kompletně jiný příběh…

 

 

Zdroj a foto: astrobiology magazine, astrobio.net

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode