Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Mikročip, který se umí uzdravit

12.05.2014 18:54

 

S každým novým rokem se naše technologie stávají více biologické. Zde je jeden z nejnovějších průlomů. Inženýři z Caltechu vyvinuli integrovaný mikročip, který je schopen se naučit jak sám zahojit svá zranění. Mikročipy obsahují většinou specializované prvky, které vedou k odpojení celého přístroje, když nastane jediná malá chyba. Takže ve snaze obejít takový nedostatek pružnosti vyvinula laboratoř High-Speed Integrated Circuits Laboratory mikročip, který obsahuje více než 100 000 tranzistorů, které nepracují všechny najednou. List Scientific American vysvětluje: 

 

“ Odborníci spálili velké pásy tranzistorů z čipu laserem a poté umožnili, aby se systém sám skalibroval. Pokud exploze nezachytila žádná data ve vyrovnávací paměti, čip mohl hledat alternativní trasy a pokračovat v procesu. S pomocí procesoru ASIC ( application specific integrated circuit ) na každém čipu, se mohl systém “naučit” , které cesty jsou pokažené a podle toho se přizpůsobit. Pokud přirovnáme tradiční mikročip k elektrickému obvodu ( vyjmutí jednoho komponentu znamená kolaps celého systému ), tak tato nová technologie je podobná lidskému mozku. Pokud se jedna cesta stane neprůchodnou, mozek nalezne jiné možnosti k udržení informace. Samozřejmě, že je stále možné způsobit nevratné poškození systému ( ať se jedná o čip, nebo mozek ), kdy jej nebude možné reaktivovat, ale s více než 100 000 druhy možností se tyto mikročipy ukazují jako velmi odolné. Sebeuzdravovací čipy jsou povzbudivým krokem v evoluci strojů, ale postrádají jednu základní věc, kterou má každá živá bytost: schopnost se během času regenerovat. Zatímco mikročipy z Caltechu jsou schopné odolat velkému poškození a najít alternativní cestu, část, která bude spálená explozí bude stále i po letech zničená. Narozdíl od biologické tkáně, která se po čase hojí, má každý čip  limitovanou životnost obalu.”

 

Zajímavé je, že výzkum byl financován z DARPA. Jesse Emspak poznamenal v Discovery: “ Je velmi jednoduché pochopit, proč má armáda zájem o tuto technologii - samozřejmě, když nastane vzpoura robotů a nemůžete zabít Roomba, můžeme se jen obviňovat navzájem “.

Výsledky práce týmu jsou k vidění v březnovém vydání IEEE Transactions on Microwave Theory and Techniques.

 

 

Zdroj: io9.com, George Dvorsky

Foto: Caltech

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode