Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Mainstream vědci v šoku: život na Zemi pochází odjinud

13.10.2013 00:49

 

 

Skupina mezinárodních vědců včetně odborníka z Lawrence Livermore National Laboratory potvrdila, že život opravdu mohl přijít z vesmíru. Tým provedl experiment s ledovou směsí, podobnou té, jaká se nachází v kometách, která později vytvořila několik aminokyselin - základní jednotky pro život. Výzkum se objevil v internetové publikaci Nature Geoscience 15.září. Toto je první experimentální důkaz něčeho, co vědec z LLNL Nir Goldman poprvé předpověděl v roce 2010 a znovu v roce 2013 za pomoci počítačových simulací na superpočítačích v LLNL včetně Rzcereal a Aztec. Goldmanův výzkum zjistil, že dopady ledových komet před miliardami let mohly vyprodukovat různé formy základních bloků pro vznik života jako aminokyseliny. Ty jsou kritické pro život a slouží jako základní jednotky proteinů. Jeho výzkum předpověděl, že jednoduché molekuly nalezené v kometách ( jako voda, čpavek, metanol, nebo oxid uhličitý ) mohly zásobovat základním materiálem a kolize s původní Zemí mohla vytvořit dostatečnou zásobu energie k nastartování životadárných chemických procesů.

V novém výzkumu odborníci z Imperial College v Londýně a Univerzty v Kentu provedli sérii experimentů podobných Goldmanovým simulacím ve kterých byl vystřelen projektil do typické kometární směsi. Výsledek: vytvořilo se několik různých druhů aminokyselin.

 

“ Tyto výsledky potvrzují naše předchozí předpovědi o impaktu prebiotického materiálu, kde impakt samotný může vytvořit součásti nutné pro vznik života”, řekl Goldman. “Naše práce ukazuje další reálnou cestu syntetické produkce pro komponenty proteinů v našem slunečním systému, což rozšiřuje seznam lokalit, odkud může pocházet život.”

 

O kometách se ví, že jsou schopny udržet jednoduché ledy a organické předchůdce aminokyselin. Glycin byl v současné době nalezen v kometě Wild-2. Goldmanův originální výzkum použil molekulární dynamické simulace, aby ukázal, že tlakové vlny z planetárních nárazů přecházející do určitých kometárních směsí mohou teoreticky začít syntézu aminokyselin. Tento mechanismus může vyplodit velkou škálu prebiotických molekul v reálných podmínkách impaktu, nezávisle na venkovních podmínkách, nebo existujícím chemickém prostředí na planetě.

 

“ Tyto výsledky znamenají důležitý krok kupředu v našem porozumění o původu základních stavebních jednotek života,” řekl Goldman.

 

 Tým také nalezl, že ledové objekty stejného složení, které vznikly kometárními srážkami, se nacházejí i za hranicemi slunečního systému. Například, Enceladus ( jeden z měsíců Saturnu ) má mix organické hmoty a vodního ledu. Tým došel k závěru, že je velmi pravděpodobné, že dopad komety s velkou rychlostí by mohl vytvořit dostatek energie ke vzniku syntézy více komplexních organických sloučenin, včetně aminokyselin, z této vody.

 

“ To znásobuje šance, že život pochází odjinud a je roznášen po celém slunečním systému,” dodal Goldman. 

 

Zdroj a foto: sott.net, žurnál Nature Geoscience

Překlad: Michael M.Faitl

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode