Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Magnetické propojení Slunce a Země

24.06.2010 23:32

 Během čtení tohoto příspěvku se něco může přímo nad naší hlavou, něco co mnoho vědců do dnešního nepovažovalo za reálné. Otevře se magnetický portál, který propojí Zemi se Sluncem. Tuny vysokoenergetických částic mohou proudit skrze tuto “ bránu “, než se opět uzavře, pravděpodobně ještě, než dočtete stránku. Tato událost se nazývá “ flux transfer event - FTE “ tvrdí fyzik David Sibeck z Goddardova vesmírného centra.

“ před deseti lety jsem si byl skoro jistý, že něco takového neexistuje, ale dnes jsou důkazy nevyvratitelné.”

Skutečně, Sibeck dnes oznamuje mezinárodní komunitě astrofyziků na 2008 Plasma workshopu v Huntsville, Alabama, že FTE je jev nejen běžný, ale ale pravděpodobně mnohonásobně běžnější, než si kdokoliv dokázal představit. Badatelé již dlouhou dobu věděli, že Země a Slunce musí být propojeno. Zemská magnetosféra je plná částic ze Slunce, které jsou doručeny slunečním větrem a pronikají planetární magnetickou ochranu. 

“ Mysleli jsme si, že propojení je stálé a solární vítr se může dostat do blízkosti Země kdykoliv je aktivní “ tvrdí Sibeck “ spletli jsme se. Tato spojení nejsou vůbec stálého charakteru. Často trvají krátce a jsou velmi dynamická. “

Několik řečníků na workshopu popsalo jak FTE vznikají: na bližší straně planety ke Slunci, kde je den, magnetické pole Země je tlačeno na to náležící Slunci. Zhruba každých devět minut se obě pole spojují a dotýkají, formují tak portál, přes který mohou částice proudit. Tento portál má tvar cylindru širokého skoro jako naše planeta. Čtyři družice Evropské vesmírné agentury a pět družic NASA proletělo skrze tento cylindr a změřilo parametry a rozměry částic, které proudí od Slunce. “ jsou skutečné “ řekl Sibeck. Poté co družice změřili částice a nabrali vzorky, vědci mohou na základě těchto pozorování sestrojit počítačové simulace a předpovědět jejich chování. Astrofyzik Jimmy Raeder z Univerzity v New Hampshire předvedl jednu takovou simulaci na workshopu. Řekl svým kolegům, že portál má tendenci se tvořit nad rovníkem a pak se přesouvá k severnímu pólu. V červenci se naopak přesouvají k jižnímu. Sibeck věři, že toto se děje dvakrát častěji, než se doposud myslelo. “ myslím, že existují dva druhy FTE: pasivní a aktivní.”  Aktivní FTE jsou magnetické cylindry, které umožňují částicím jednoduché proudění, jsou to důležité dodávky energie pro zemskou magnetosféru. Pasivní FTE jsou cylindry, které jsou více odolné, jejich vnitřní struktura nedovoluje tak jednoduché proudění. Sibeck vypočítal vlastnosti pasivních FTE a nabádá své kolegy, aby si zjistili data z družic. “ Pasivní FTE nemusí být velice důležité, ale než budeme mít více informací, nemůžeme si být tak jisti.”

 

Existuje mnoho nezodpovězných otázek: proč se portály tvoří každých 8 minut? Jak magnetické pole uvnitř cylindru rotuje a stáčí? “ usilovně o tom přemýšlíme na workshopu “ řekl Sibeck.

 

Mezitím, vysoko nad vaší hlavou se tvoří další brána spojující Zemi se Sluncem....

                         © NASA                                                                                         © NASA

 

Zdroj: Tony Phillips, NASA

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

 

 

 

 

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode