Ancient Astronauts - Paleo SETI - Alternative Archeology

Laos - Planina džbánů

11.10.2011 21:04

 

 

The Plain of Jars je často označována jako jihovýchodní asijská verze Stonehenge. Je to jedno z nejzáhadnějších míst na Zemi. Je zahaleno rouškou tajemství a mýtů a fascinuje archeology a vědce už od svého objevení v třicátých letech minulého století.

 

 

Tisíce obrovských kamenných džbánů jsou roztroušeny po celé planině Xieng Khouang  v Laosu a tvoří jednu z nejbizarnějších archeologických sbírek. Vyskytují se na úpatích okolních kopců obklopujících centrální planinu a to ve skupinách, od jediného kusu až po několik stovek objektů.

Archeologové z Laosu a Japonska došli pomocí vykopávek v uplynulých letech k závěru, že toto jsou pohřební megality, protože se našly lidské ostatky, pohřební předměty a keramika. Planina džbánů je datována do doby železné (500 př.n.l. - 500 n.l.) a je jedním z fascinujících a důležitých míst pro studium historie jihovýchodní Asie.

Archeoložka Julie Van Den Berghová, která pracuje pro UNESCO napočítala více než 3000 kamenných džbánů na devadesáti místech v provincii Xieng Khouang a dokud nebude možný další průzkum, neexistuje žádný konečný počet. Každý objekt je až 3 metry vysoký a váží několik tun, často vyrobený z pískovce, ale někdy také z žuly a vápence. Pracuje s týmem Mag ( Mines advisory group ) z Manchesteru, což je poradní skupina, která spustila projekt, aby se oblast stala bezpečná, protože se nachází v jedné z nejnebezpečnějších archeologických lokalit na světě. Poslední pozůstatky starověké civilizace jsou často v blízkosti kráterů a nevybuchlé americké munice.

V tomto neobvyklém spojení pracují archeologové UNESCO spolu s týmem pyrotechniků a na jednom místě byli schopni zajistit 87 pytlů artefaktů včetně keramiky, úlomků kostí a uhlí.

 

Julie van den Berghová řekla: " Byli jsme velmi nadšeni, že jsme nalezli uhlí, které může být datováno a doufáme, že nám to poskyte přesnější údaje k určení stáří Planiny džbánů."

 

Jelikož objekty mají hrdla, předpokládá se, že většina z nich měla původně víka a ačkoliv bylo zaznamenáno několik kamenných, je pravděpodobnější, že hlavní použitý materiál byl ratan nebo dřevo. Kamenná víka s motivy zvířat byla zaznamenána na několika místech, jako je například lokalita Ban Phake.

UNESCO je v současné době ve fázi IV svého programu pro tuto fascinující lokalitu. Ve spolupráci s lokálními komunitami se vyrábějí propagační materiály. Doufají, že bude možné toto pozoruhodné místo sdílet s veřejností, aniž by se ztratil jeho mystický význam. Konečným projektem by mělo být vytvoření turistického centra, které by poskytlo základní informace a orientaci na tomto místě.

 

Zdroj: pasthorizonspr.com

Foto: peverus ( flickr ), amasc ( flickr )

Překlad: Michael M.Faitl

 

 

Astronauti.cz 2010 - 2013 © Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode